Провали се и вторият опит за възлагане на Общия устройствен план на Бяла

Девственият плаж Карадере край Бяла

© Мария Минчева, "Да спасим Карадере"

Девственият плаж Карадере край БялаИ трите участника в конкурса за възлагане на обществената поръчка за изработване на Общ устройствен план на Бяла са отстранени от по-нататъшно участие в него, като с това процедурата е прекратена. Това показва докладът, изпратен от членовете на комисията по обществената поръчка, до зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.


В него е записано, че и трите кандидата, допуснати до участие в процедурата - "Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция - екорегиони", "Агора 66" и "Стоарх", са отстранени, тъй като "представените от тях оферти не отговарят на предварително обявените в техническата спецификация условия за изпълнение на поръчката".


Отбелязаните пропуски
са свързани с неспазване на "минималните изисквания за придобита професионална квалификация на предложените експерти".


След фалстарт през 2017 г. търгът бе организиран повторно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството през януари тази година. Проточилият се избор на дружеството, което трябваше да изработи Общия устройствен план на Бяла, бе съпътстван от подозрения дали той ще удовлетвори отдавна заявените


намерения за застрояване на зоната край плажа Карадере.


Там компанията "Мадара Юръп" има намерения да строи туристически комплекс "Блек сий гардънс". Според междинния доклад на дружеството за първото тримесечие на 2019 г. първоначалният проект е бил за около 7600 жилища (1 млн. кв.м), 151 хил. кв.м хотелска част и 35 хил. кв.м площ за заведения за хранене и свободно време. Общата разгъната застроена площ на комплекса е трябвало да бъде 1.2 млн. кв.м.


Сега обаче дружеството е преценило, че проектът се нуждае от ново проектиране с цел намаляване на общата разгъната застроена площ приблизително до 208 хил. кв.м, като фокусът ще е върху хотели, вилно селище, което ще функционира на хотелски принцип, търговски съоръжения и съоръжения за свободно време и СПА процедури.


Първоначалният проект на дружеството "Мадара Юръп"

© Дневник, Капитал

Първоначалният проект на дружеството "Мадара Юръп"


Втори голям инвеститор - дружеството "Макси I", предвижда изграждането на "луксозен къмпинг" върху 165.5 дка до плажа Карадере. Проектът бе представен за последен път през 2014 г., а негов актуализиран вариант не е бил публично обсъждан до този момент.


Местността Карадере попада в две защитени зони, включени в Европейската екологична мрежа "Натура 2000" - "Шабла" и "Камчийски пясъци", а освен това се намира и зад плаж, предназначен за природосъобразен туризъм.


Първото дружество, отстранено от процедурата по възлагане на обществена поръчка за нов Общ устройствен план на Бяла, е


"Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция – екорегиони".


Тя има интересна история, свързана с опитите за забрана на свободното къмпингуване, ограничаването на достъпа до морския бряг през частни имоти и определянето на защитени територии по крайбрежието.


Компанията


"Агора 66"


е участвала и в предходния търг за възлагане обществена поръчка по изработването на Общ устройствен план на Бяла през 2017 г. Тогава тя е водещ партньор в "Консорциум ОУП Бяла 2017", който е класиран на първо място. Процедурата по поръчката обаче е прекратена от регионалното министерство, тъй проверка е установила, че като служител в отдел "Обществени поръчки" на регионалното министерство сестрата на управляващия "Агора 66" Георги Митрев – Мария, е била натоварена с изготвянето на тръжната документация за изработване на Общ устройствен план на Бяла. Освен това Мария Митрева е била определена и като лице за контакти по провеждането на процедурата за възлагане обществената поръчка. Освен това Мария Митрева е вписана и като съдружник с миноритарен дял в "Агора 66".


Плажът Карадере

© Радослав Саров

Плажът Карадере


Не по-малко интересна е и бизнес биографията на Георги Митрев. В различни периоди от време неговото име фигурира сред собствениците и в управителните органи на общо 27 дружествd. По-голямата част от тях са създавани с цел участие в търгове за възлагане на обществени поръчки. От 2009 г. до 2014 г. Георги Митрев е бил и съуправител на дружеството "Глобъл проджект мениджмънт" заедно с председателя на управителния съвет на "Химимпорт" и член на надзорния съвет на Централна коорперативна банка Марин Митев.


До 2013 г. Митрев е управлявал и представлявал дружеството ТПО, собственост на "Холдинг Варна". То също е свързвано с кръга от дружества около Централна кооперативна банка и "Химимпорт".


Последният участник, допуснат до участие в търга за изготвяне на Общ устройствен план на Бяла, е едноличното дружество


"Стоарх".


То е регистрирано през 2003 г. с широк предмет на дейност. Сред най-известните архитектурни проекти на "Стоарх" са тези за Общ устройствен план на Каварна, за затворения курортен комплекс "Калиакрия" до с. Топола и за голф комплекса "Тракийски скали" на Красимир Гергов.


Засега няма информация какво предстои след провала и на тази процедура по възлагане на изработването на Общ устройствен план на Бяла.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  И там ще изакат едно голямо бетонено лайно, а?

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Отлагане във времето. Да се порадваме на КАРАДЕРЕ още едно-две лета, докато алчните селяндури не са го превърнали в бетонно лайно.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Оставаме, оставаме...Поне това лято, после 4-те министерства ще напишат наредбата с която ще ни обявят за престъпници.

 4. 4 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 327 Неутрално

  "Макси I" не е ли Бай Ветко?

 5. 5 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Пясъчният плаж, лозовият ТКЗС масив, ниската горичка и варовиковата плоча на плитко в морето с многото попчета ("нивата с попчетата") бяха уникално съчетание. Имал съм късмет да ползвам тези природни ресурси. В гората - мрежа за волейбол, а на края на плажа - даляна на шкорпиловчани. Ако няма попчета, има плаваща нискотарифна. Сегашното поколение е само за съжаление. Ама то не се усеща и си е добре в мръсното море.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK