Експерти: Концепцията на Каракачанов за ромите е популистка, не почива на данни и няма визия

Експерти: Концепцията на Каракачанов за ромите е популистка, не почива на данни и няма визия

© Георги КожухаровКонцепцията за интеграция на "циганския (ромския) етнос" на вицепремиера Красимир Каракачанов ще раздели и противопостави обществото. Документът създава етническо напрежение, конфронтация. Няма дългосрочна стратегическа визия с ясни и конкретни решения, не почива на реални факти и данни за актуалната ситуация, не е ясно как ще се синхронизира с останалите приети и действащи държавни документи. И е политически, популистки документ.


Това бяха основните мнения и критики, които се чуха по време на днешното заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, на което беше обсъдена концепцията. Дискусиите бяха насрочени, тъй като документът е внесен за обсъждане от вицепремиера в Министерския съвет и преди министрите да обсъдят и гласуват текстовете, те трябва да минат и през съвета. В края на заседанието обаче гласуване нямаше, а ръководителят на съвета - вицепремиерът Томислав Дончев, уточни, че няма административно изискване да има някакво гласуване.


Каракачанов: Без протакане, септември правителството да обсъди концепцията
Никой и не пожела да бъде гласувана концепцията в съвета. Не бяха подложени на гласуване и няколкото предложения да се направи работна група, която да обсъди всички проблеми и предложения в областта на интеграцията на ромите и така да се стигне до някакви по-консенсусни решения. Това предложение беше определено от Каракачанов като опит за протакане и тупкане на топката. Той декларира, че е готов да съобрази всички постъпили писмени предложения, но ще иска към септември правителството да стигне до концепцията.


Някои от присъстващите на заседанието експерти, като например представителят на организацията на евреите "Шалом" и Антоанета Христова от БАН, поздравиха Каракачанов за инициативата. Но и те поискаха доизчистване на множеството въпроси и неясноти, които повдига документът. Христова отбеляза, че от много време различни държавни институции и експерти работят за промени в действащата стратегия и политики за интеграция на ромите и призова тези усилия да бъдат обединени със свършеното от Каракачанов и екипа на ВМРО.


Концепция без факти, анализи, без дългосрочна визия


Повечето неправителствени организации, някои ромски, а други в областта на политиките по образование, здравеопазване и др., разкритикуваха остро визията на Каракачанов. Те заявиха, че концепцията не почива на реални факти, а данни на международно признати организации и национални институции не доказват тезите за нарастване на ранните бракове например, за отпадането на децата от образователната система и др.


По конституция всички сме български граждани, вие създавате изкуствено разделение, етническо напрежение, заяви Методи Филчев от ромска неправителствена организация.


"Няма колективна вина. Очаквах от вас да бъдете по-умерен от тази концепция, вие продължавате да говорите за циганска престъпност", допълни и колегата му Асен Колев от център "Инфорома". "Никой не може да ми каже, че не съм патриот, патриотизмът няма етнически измерения. Всичките ми деца съм ги отгледал в дух на обич към държавата", допълни той. Подобни думи прозвучаха и от други представители на ромски неправителствени организации.


Множество неправителствени експерти, работещи от години в областта на интеграцията на ромите, отбелязаха, че концепцията отрича всичко, постигнато досега. Нарекоха документът популистки, без конкретика, без нужните анализи, информация и конкретика. Попитаха какво би последвало от евентуалното му приемане от Министерския съвет и как това би се отразило на останалите правителствени и нормативни документи. Коментираха, че в концепцията има само краткосрочни визии, без никакви дългосрочни политики.


Къде са парите


Вицепремиерът и вносител на концепцията Красимир Каракачанов взе думата на два пъти за по-сериозни разяснения - в началото и в края на обсъжданията. Наричайки ромите "това население" и отказвайки да спре да говори за цигани въпреки призивите, като коментира, че не влага негативна конотация в това определение и хора от самата общност така говорят за себе си.


"Още от самото начало се появиха твърдения на най-различни среди и организации, че концепцията е дискриминационна, антиконституционна, антихуманна, фашистка и тн. Поисках да се посочи конкретно на коя страница, кое изречение, коя дума е такава. Но не съм получил отговор", заяви Каракачанов.


Коментира, че концепцията му била именно обратното - цели да преобърне досегашните политики, които видимо не работели, не давали резултат, а напротив - проблемите се задълбочават. "Така повече не може да продължава", заяви Каракачанов и обяви, че затова се стига все по-често до ескалация на етническото напрежение. "Целта е държавата най-накрая да обърне внимание на проблемите и да вземе реални мерки, а не да се плаща за неща без никакъв ефект", допълни той.


Каракачанов коментира, че и във ВМРО не са успели да изяснят колко пари са били изхарчени за последните 10 години за ромска интеграция. Но цитира цифри, според които от бюджета са били заделени малко под 200 милиона лева, а от външни източници - над 618 милиона.


Вицепремиерът Томислав Дончев пожела да уточни, че тези цифри не са коректни, като няма публично финансиране за мерки с ясен етнически профил, а администрацията не събира данни за етноса на хората, възползвали се от различните програми за трудова, образователна интеграция, за социални услуги и др.


"Парите, похарчени за ромите - те не са в джобовете на циганите. Те са по вашите министерства и горе", репликира пък Мария Стоименова от фондация "Гюлчай".


В края на дискусиите Красимир Каракачанов отново взе думата, повтори, че трябва сериозна промяна в подхода към това население. Отказа да приеме идеите за работни групи и "тупане на топката". И призова: "Без политикокоректни фрази, те не решават проблемите."

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Бас хващам, че "експертите" са някви грантаджийски нпота.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Концепцията е много добра, но сега ще се изсипят луди шорошки пари да не се приеме.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  А сега е редкия шанс циганите да се поставят на място!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  ... Това бяха основните мнения и критики, които се чуха по време на днешното заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси ...

  Тъй!

  И ся да си припомним кой е в този Национален съвет.
  Те': https://iisda.government.bg/ras/executive_power/council/222

  Ако се вгледате - министри, замминистри и НПО-та.
  НПО-тата ... два, три пъти повече от министрите.

  И смея да си мисля, че надали министрите и замминистрите са драли тъй безжалостно Вицепремиера си ...

  Та статията би трябвало да бъде озаглавена:
  "НПО-тата - Концепцията на Каракачанов за ромите е популистка, не почива на данни и няма визия".

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  Бас хващам, че "експертите" са някви грантаджийски нпота.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt

  Их, бе, какъв си!
  От раз позна!

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Не почива на данни?
  Кой го казва това?
  Каракачанов е напълно прав, циганите са извън закона в България и то доброволно, а Дневник се прави, че не вижда това.
  Ще видите след 2 години, ако наистина се въведе машинното гласуване, как ще гласуват под строй, даже бароните ще им натискат направо бутоните срещу левчетата, кебапчетата и бирите. След които ще се родят нови чавета...

 7. 7 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 1002 Весело

  "Експерти", хахахаха! Ей ви един от тези "експерти":
  Костадин Банов - Фондация „Танцово изкуство и култура" - Ботевград

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  Тия експерти да си заврат експертизата, където слънцето не огрява..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  Тия експерти да си заврат експертизата, където слънцето не огрява..
  —цитат от коментар 8 на Noise

  Тц, ни мой! Там е заето ...
  Те са "експерти" не само по ромския въпрос!

 10. 10 Профил на Граф де Моне
  Граф де Моне
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А питаха ли електората на ГЕРБ, дали желае да бъде "интегриран"? Шегаджии...

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 902 Весело

  Пипето на агент Иван едва ли надвишава това на ромските босове....

 12. 12 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ромските гета се разрастват!
  България има сериозен цигански проблем ,който трябва да реши,но няма политическа воля за това!
  Управляващите мутри в следващото поколение ще притежават държава ,в която няма да искат да живеят и ще трябва да емигрират...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 13. 13 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Повечето законопроекти на това правителство са на ангро, без конкретика и вглеждане в проблема и повече приличат на кризисен ПР, отколкото на продукт на адекватен мисловен процес.

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  И какво направиха тези "експерти" от разни фондации, НПО-та и т.н?
  Докараха нещата точно до настоящото състояние.
  След като облажиха с тлъсти суми, разбира се.
  Концепцията на Каракачанов все пак търси решение на проблема.
  Дано само да не е късно.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  "Още от самото начало се появиха твърдения на най-различни среди и организации, че концепцията е дискриминационна, антиконституционна, антихуманна, фашистка и тн. Поисках да се посочи конкретно на коя страница, кое изречение, коя дума е такава. Но не съм получил отговор", заяви Каракачанов."
  Нима това не е вярно?
  Някакви незнайни грантоеди се уплашиха май че кранчето спира.
  Това им е мъката страшна. Изобщо не ги е еня нито за циганите, нито за останалите, принудени да съжителстват с тях.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Boko de Tikvares
  Boko de Tikvares
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Molossian":

  Много е късно, защото циганите са огромна бройка вече и твърде голям фактор, твърде сладко блюдо, за да го остави някой "необработено". Лесни гласове, лесни пари, глупави хора, които на всичкото отгоре се и размножават и крепят демографски нещата да не са още по-апокалиптични, макар че вече изглежда необратимо изчезването ни като нация.

  Да не говорим че дори и да се вземат радикални мерки, извратеният в социалната си политика ЕС няма да позволи да се случи каквото и да е. Вие не виждате ли, че в Англия и Германия могат да те арестуват за туит/фейсбук пост, вие ще борит етнически проблем през 2019 година. Щеше ми се ЕС да си беше останал икономически съюз, а не да си пъха носа до колкото може във вътрешните работи на страните-членки.

  "Свободното падане отдавна премина в стремглаво летене надолу."
 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#16] от "Boko de Tikvares":

  Прав си, но след парите властта е нещото, което най-много блазни душицата на бюрократа.

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Разбира се.лт НПО-тата на Капитал.

 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#7] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Танцово изкуство,я!То си е изкуство да усвпяваш грант!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално
 21. 21 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Шкембе “войвода” Иван няма нужда от аргументи и анализи, важното е ракията и алъш-вериша да върви, а тез’, които не са съгласени, са гадни грантаджии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK