Столичната полиция е проверила 14 протестиращи пред съдебния съвет тази сутрин

14 протестиращи пред сградата на ВСС са били проверени тази сутрин

© Георги Кожухаров

14 протестиращи пред сградата на ВСС са били проверени тази сутринПолицията е проверила 14 протестиращи пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) тази сутрин и е извършила проверка на самоличността им. Протестът бе организиран от "Демократична България" и "Да, България" във Фейсбук и подкрепен от стотици граждани. Повод за недоволството е номинирането на зам. главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор.


"Пред сградата днес са проведени два протеста. Единият от тях е нерегламентиран. Многократно се е стигало до ескалиране на напрежението между двете групи граждани", съобщиха от пресцентъра на МВР.


"Полицейските служители са действали съгласно утвърден план и са предприели предвидените по закон мерки, за да не бъде допусната физическа саморазправа между протестиращите", се казва в съобщение от ведомството.
От полицията уточняват, че във връзка с прекратяването на груби нарушения на обществения ред - ограничаване на свободата на придвижване на гражданите и на движението на масовия градски транспорт в района на сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" №12, служители на столичната полиция са провели специализирана полицейска операция.


Проверките за установяване на самоличност са извършени съгласно чл. 70, ал. 1, т. 3 от Закона за МВР.


Сред проверените е бил и синът на Елисавета Панова. Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е изпратила отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което го информира за това, че синът й е бил спрян за проверка пред сградата на ВСС.


"Днес, 25.07.2019 г., по време на протест пред сградата на ВСС служител на МВР е изискал документ за самоличност от 20-годишният ми син и си е записал личните му данни. Преди това е трябвало да отговори къде отива: на протест или на работа. Отговорът е бил: на протест", пише Панова в отвореното писмо до Борисов.


Елисавета Панова призовава премиера да разпореди проверка на вътрешния министър за случилото се, защото "в този тефтер са записани личните данни не само на моя син, но и на други свободни хора, отишли да изразят гражданската си позиция срещу поредното безобразие във върховете на властта".


Съгласно чл. 6. от закона за българските лични документи гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност с документ.


"Няма нормативна разпоредба, която да дава право на полицейските органи да записват данните от документите за самоличност на гражданите "за всеки случай", без целта на записването да е съставяне на определен конкретен документ", показва проверка на Програма "Достъп до информация" по въпроса след подобни случаи при масовите протести през 2013 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK