От приходната агенция отново успокоиха, че не се налагат извънредни действия заради теча на данни

От приходната агенция отново успокоиха, че не се налагат извънредни действия заради теча на данни

© ДневникНе е необходимо хората, за които има теч на данни от регистрите на Националната агенция за приходите (НАП), да предприемат някакви извънредни действия. Не се налага например да се сменят документите за самоличност. Това съобщиха от приходната агенция на сайта си в поредната новина със съвети към хората какво да направят, ако са сред засегнатите от теча на данни.


Вчера от НАП пуснаха търсачка, с която всеки може да провери дали има неправомерно разпространени за него данни. Получава се само информация има или не оповестена информация, но не и каква е тя. Затова в социалните мрежи веднага се появиха притеснения и въпроси какво трябва да се направи, ако човек получи съобщение, че е сред засегнатите.


Още преди дни от агенцията съобщиха, че за повечето от хората има само частично разпространени информации и едва за 189 има изтекли комбинация от данни - ЕГН, номер на актуална лична карта и др. Коментираха, че по-слабо засегнатите не се налага да взимат специални мерки, а само да са по-бдителни. Качиха на сайта си и отговори на някои от най-сериозните притеснения за хората от възможни измами.
И в днешното съобщение от НАП препотвърждават, че опасностите от измами са минимални. И препоръчват хората отново да прочетат съветите и отговорите на въпросите, които са публикували.


"Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото или да поеме задължения от чуждо име заради неправомерно разпространените данни", отново казват от НАП. Това са потвърдили от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията, допълват от приходната агенция. Неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние, добавят от институцията.


От агенцията съветват хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл, и да не се предоставя на никого финансова информация. За допълнителна сигурност хората все пак могат да сменят паролата на електронната поща и ПИК кода от НАП.


След като в институцията съпоставят изтеклите данни с актуалната информация в агенцията, потвърдят, че няма манипулации и дописвания, ще се даде възможност и хората да проверят каква точно информация за тях е изтекла.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK