Нов протест - граждански марш за правосъдие "Време е да станем гневни"

Марш за правосъдие под наслов "Право и свобода", 24 ноември 2018 г.

© Юлия Лазарова

Марш за правосъдие под наслов "Право и свобода", 24 ноември 2018 г.Нека да кажем ясно, че изборът на главен прокурор не отговаря на стандартите за демократична държава. Процедурата е порочна, а единодушното номиниране на Иван Гешев я превръща в пълен фарс с тежки последици за обществото и страната."


Това заявява в съобщение до медиите гражданската организация "Инициатива "Правосъдие за всеки", и призовава гражданите за нов, пореден Марш за правосъдие в понеделник, 29 юли. Той ще започне в 18.30 ч. пред Съдебната палата в София. Към този час на 29 юли ще бъде приключило последното заседание на Висшия съдебен съвет, на което е възможно да се правят номинации за главен прокурор. На предпоследното заседание на ВСС на 25 юли няколко стотин души протестираха пред сградата на съвета на ул. "Екзарх Йосиф" срещу номинацията на Гешев заради недопустимите за магистрат квалификации, които публично отправи към политици и медии.


По-рано през седмицата Инициатива "Правосъдие за всеки" изпрати отворено писмо до ВСС да бъде оттеглена номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.
"Тъй като Прокурорската колегия във ВСС остана глуха за призива в нашето отворено писмо, ние се обръщаме към свободните граждани: Време е да станем гневни!", призовават от "Правосъдие за всеки".
И обясняват:
"Прокурорската колегия във ВСС отказа да оттегли единствената си номинация за нов главен прокурор, така Иван Гешев остава безалтернативен кандидат. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична държава. Правата и свободите на всички ни са сериозно застрашени от този скандален избор! Да кажем НЕ на олигархията, която си избира на тъмно нов главен прокурор, и ДА на правото ни като граждани да излъчим достойни кандидатури и да защитим конституционните си права!"


Това е трети Марш за правосъдие, организиран от гражданската организация. Предишният се проведе на 24 ноември 2018 г. под наслов "Право и свобода" като знак на протест срещу нарушените права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова по време на задържането им.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK