Ръководителят на военното разузнаване ще може и да е цивилен, решиха депутатите

Ръководителят на военното разузнаване ще може и да е цивилен, решиха депутатите

© Юлия ЛазароваВоенен и цивилен ще може да заема длъжността директор на служба "Военна информация", решиха депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за военното разузнаване, предаде БНТ.


Това е най-старата българска разузнавателна служба и при първото четене в пленарна зала управляващите бяха остро критикувани, че преправят закона за конкретно лице. Възможност цивилен служител да ръководи военното разузнаване съществуваше до октомври 2015 г., но бе премахната с приемането на новия закон за службата. Това стана по предложение на БСП, което беше подкрепено от ГЕРБ.


Официалният аргумент, обясняващ промяната, казва, че така се дава възможност за по-ефективно използване на наличния кадрови потенциал.
Решението засилва съмненията, че обвиненията, повдигнати наскоро срещу настоящия и бившия директор на "Военна информация" Пламен Ангелов и Светослав Даскалов, са измислени, за да се овладее и последната специална служба, която е извън контрола на Делян Пеевски. Пламен Ангелов подаде рапорт за напускане на 17 юли.


Срещу промените се обяви и президентът Румен Радев, който защитаваше тезата, че шефът на военното разузнаване задължително трябва да бъде военен и да разполага с необходимата експертиза, опит и професионална подготовка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK