Прокурори продължават да пишат до съдебния съвет в подкрепа на Иван Гешев

Вчера пред сградата на Висшия съдебен съвет се състоя протест срещу номинирането на Гешев за главен прокурор. Това се оценява от държавните обвинители като опит за политически натиск върху взимащите решение.

© Георги Кожухаров

Вчера пред сградата на Висшия съдебен съвет се състоя протест срещу номинирането на Гешев за главен прокурор. Това се оценява от държавните обвинители като опит за политически натиск върху взимащите решение.След като вчера ръководството на Камарата на следователите и прокурорите и служителите в спецпрокуратурата изпратиха писма в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, днес още прокуратури изпратиха подписки със сходен текст. Това се вижда от сайта на Висшия съдебен съвет, до който са адресирани.


Българската прокуратура е единна и централизирана институция, на чийто връх стои главният прокурор, който не може да бъде разследван. За поста на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича, засега прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е издигнала единодушно само един кандидат, а именно Иван Гешев. Той е прокурорът в процеса КТБ, доскоро беше ръководител на Специализираната прокуратура, а сега е зам.-главен прокурор.


Прокурорите и служителите от Софийската районна прокуратура, в която Гешев е работил, уверяват, че той се ползва с тяхното доверие и в процеса на работата "не стои изолиран, а е в постоянен контакт с колегите и съдейства за преодоляването на възникналите в процеса на работата проблеми". В подписката се изразява мнението, че Гешев отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания, за да стане ръководител на държавното обвинение.
Прокурори и служители от районната прокуратура в Пловдив изразяват притеснение и възмущение от вчерашния протест срещу номинирането на Гешев, организиран от партията "Да, България". Те определят като "безпрецедентни политически нападки" внесените от лидера на партията Христо Иванов искания срещу Гешев, който наскоро се изказа срещу разделението на властите, да започне дисциплинарно производство. Според тях именно действията на "Да, България" са посегателство срещу независимостта на съдебната власт.


Прокурорите и служителите от районната прокуратура в Силистра изразяват безрезервна подкрепа на Гешев като изтъкват неговите нравствени качества и професионализъм и убедеността си, че под негово ръководство прокуратурата ще постигне успехи в борбата с престъпността.


Негативните реакции срещу Гешев идват не само от политическата извънпарламентарна опозиция, но и от неправителствени организации и юридическите среди заради това, че Гешев си служи с недопустими политически квалификации, забранени от Етичния кодекс на магистратите, както и прави недопустими политически изказвания и така подронва авторитета на съдебната власт.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мдаа, след повече от 10 години ГЕРБ, някой има ли съмнение, че България се превърна отново в страна на г*золизачите?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":

  Не. Няма съмнения.

 3. 3 Профил на Simeon Stankov
  Simeon Stankov
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Не им се занимава, не ги интересува, и не могат да посочат никой друг !

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  100 години мониторинг тогава на Бочковото гето

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Весело

  И какво да очакваме от прокурорите???
  Смеят ли да се изкажат срещу Гешев?
  Все едно Данито Кирилов да каже нещо " хубаво" за Борисов :)
  Като се вземе предвид стойката с целуване на ръка и поклона му пред ББ

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  В такива хвалебствени слова би следвало да се обръщат към него с другарят Гешев.

  Не ме търсете преди обяд
 7. 7 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Да бе, разбрахме, че всичките на един х*й сядате, няма нужда да го и декларирате писмено.

  НИКОЙ (нормален) не ви вярва!

 8. 8 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Толкова е тъжно, че след гербаджийското управление, човешката личност беше смачкана обратно до онова състояние, в което беше през комунизма.

  Пак страх да си кажеш; пак слагачество, подмазвачество и шуробаджанащина; пак се правиш, че вярваш в грандиозни лъжи; пак някакви активисти наистина им вярват и те демонизират, ако ги разобличаваш.... Списъкът може да продължи безкрайно, ми се струва....

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 9. 9 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Дали им е "подсказано" какво да пишат или пък техният професионализъм и разбирания за етични, морални и нравствени качества са на същото ниво като тези на Гешев - няма значение.. подобна позиция показва единствено пагубните последици от продължителната негативна селекция в прокуратурата в България и колко прогнила всъщност е тя. Изборът на следващ главен прокурор е от изключителна важност, за това дали в следващите 7 години ще има промяна и реална борба против корупцията и злоупотребите с власт. Остане ли единствено тази кандидатура, хората трябва да протестират масово!!!

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Подлизурковците ще си счупят пръстите от бързане да не останат последни и незабелязани (или пък забелязани, че са последни).

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Друго си е Красьо черничкият да вземе решение!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 855 Весело

  Множество трудови колективи, членове на първични партийни организации, както и обикновенни граждани също са изразили своята безрезервана подкрепа към моралните и професионални му качества :)
  ---
  Няма начин да е другояче - на една копаня се хранят.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Българската прокуратура е единна и централизирана институция, на чийто връх стои главният прокурор, който не може да бъде разследван."

  "Всеки прокурорски акт подлежи на жалба пред съда или пред по-горен прокурор.
  Пред съда могат да се оспорват постановления, с които се прегражда пътят на наказателното производство: прекратяване или спиране. Постановлението за задържане също минава пред съд. Претърсвания, изземвания, СРС и други действия по разследването не могат да бъдат извършени без разрешение от съдия.
  Тогава за каква безконтролна власт може да се говори."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7574861

  - Дневник, хайде разберете се с 24 часа. Ясно е, че водите война. Що ни въвличате и нас обаче? Поне дайте аргументи, а не голи внушения.

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Долу ръцете, врагове, от ваклото Агне на Българската Прокуратура- Гешев ..

  Всички на митинг!
  Вакъл Гешев курбан не даваме!


  И трудовите колективи да пишат писма .. нека има масовост!

 15. 15 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Безалтернативната кандитатура на Гешев ни напомня за времената на Живковската диктатура, когато колективите на предприята,фабрики,заводи, ТКЗС-та ит.н. пращаха писма до ЦК на БКП, с които заклеймяваха враговете на Народната власт.

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър":

  Първият ти коментар пренебрегнах , но сега напомням не само на теб , тъй като няма смисъл ! Плащат ти за друго ! Пиша за другите , още необлъчени колеги :

  България
  Защо не знаят истината за комунизма

  ГУЛАГ е интернет-търсачка, а комунистическият режим е по-скоро демократичен - това са част от представите на младите българи, свързани с близкото минало. Кой е виновен за тези пропуски? Само учебниците по история?

  default

  Българските учебници по история са доста интересен продукт - те са пълни с разкази за средновековни герои и техните подвизи, а изучаването на близкото българско комунистическо минало е сведено до няколко часа. Според изводите на една международна конференция за проблемите при осветляването на комунистическото минало в Източна Европа, проведена наскоро с подкрепата на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер", в България все още няма нито един музей, нито пък постоянна експозиция, които да са посветени на престъпленията на комунизма. А липсата на трайна памет за комунистическата диктатура се изражда във всеобхватно невежество и реална опасност от пренаписване и повтаряне на "тъмната" част от новата история на България.

  Българската история - славна и срамна

  Факт е, че много от младите българи имат големи пропуски в знанията по история. Така например резултатите от една актуална анкета сочат, че за над 60% от младежите в България понятия като Желязната завеса и ГУЛАГ не означават нищо особено. 17,5% пък биха искали да живеят по времето на Тодор Живков, а над 14% определят периода 1944-1989 като "по-скоро демократичен".

  Според социолога Васил Къдринов, причината за неадекватните познания на младите българи се крие в учебниците. Той казва: "Властващата в учебниците традиционна историография продължава да разделя българското минало на "славно" и "срамно". Колкото е по-отдалечено от настоящето, толкова по-славно и по-героично става то. Втълпяването на едностранно разказани исторически факти за събития и образи, често митологизирани и превръщани в икони, измества разказите за "срамната" българска история. Несъмнено 45-те години комунистическа диктатура са част от нея и мнозина смятат, че за този период е по-добре да се говори като за покойник – или добро, или нищо.

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 869 Весело

  Гешев е доказал, че за него невъзможни неща няма.
  Той прави неща, които другите само могат да обещаят.
  Доказал е, че може да кацне на Луната с дизелов двигател.
  Доказал е, че може да декриптира криптиран диск частично.
  Доказал е, че може да повдигне обвинение на всекиго, за всичко.

 18. 18 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1235 Весело

  Щом шефът на БХК моли руският пРезидент на реСпубликата да се намеси и предложи друг, в пълен разрез с конституцията и законите на страната... някаквите си софийски районни прокури не трябва да се вземат под внимание :-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Страхуват се хората. Като го виждат , колко е злобен, като /ако/ им стане началник

  и не са го подкрепили, може да им стъжни живота.

 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Любопитно

  Ще слагат ли червени фенери покрай организираната прокурорска любов към Фантомас?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Весело

  Вече живеем с Гештапо и сме на крачка от Гешефтура!

 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Неутрално

  браво бре,лизачи!Само така,действайте!

 23. 23 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Съвестта е нещо, което може и да е много гъвкаво. Особено, когато липсва морал. Най - страшното за една държава е овластената простотия. Горко и на тая нация!

 24. 24 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Списъкът с всеки един подписал се прокурор да бъде направен публичен възможно най-скоро! Имаме право да знаем кои са подкупните пионки без морални качества, намиращи се в прокуратурата.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 25. Прашилното заглавие е “Гъзолизци пишат...........“

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 26. 26 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Казано на кратко соросоидната измет си навлече гнева на прокурорите в цяла България.

 27. 27 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Казано на кратко соросоидната измет си навлече гнева на прокурорите в цяла България.
  —цитат от коментар 26 на tosho_toto


  Ето един, който като малък са го били много по главата.

 28. 28 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Пак са им пускали окръжни по места в прокуратурата, да се "активизират" в защита на Гешев. Някой вярва ли сериозно, че районните прокурори в Силистра само с идеята за Гешев живеят, с него лягат и него стават.

  Дългогодишното кадруване на Дпс в съдебната система почва да дава резултат.

 29. 29 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Тиквите, Тиквоний Първи не повторими е страхливец, с малко шумене ще се изпусне в гащите (пак ли се насра бе Тикво (по големият Маргин) и ще даде на заден, Гешев ще се оттегли с "достойнство", питайте бързо за новата опорка....апропо, к'во стана с Цвъки Кауна, нали щяхте да го правите цар!!!

 30. 30 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Всички селски прокурори, както и тези, които обслужват мафията, ронят крокодилски сълзи за Келешев. Че ако главен стане този от гражданската квота - жална им майка. Край на рушветите и дерибейството. Живи да ги оплачеш.

 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Трудови колективи от цялата страна подкрепят тутраканската селищна система ...

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Гарван, гарвану...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Г-н Кьовеши в България се назначава.
  който знае какво е правил,се опасява.

 34. 34 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Срещу корупцията искат да се борят,
  но се страхуват, тях да не ги уловят.

 35. 35 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  " Че ако главен стане този от гражданската квота - жална им майка. "
  Жална ви майка на всичките идиотчета, дето си мислите , че може да предлагате и избирате главен прокурор на България!
  По кои закон точно ще го правите това??? Или за вас нема закони- който вреска по-силно има повече право?
  Идиоти!
  Не мирясахте, пощурихте хората!
  Хак ви е ,че сте под опашката на коня!
  И от там ще ви изметат, ако продължавате да тероризирате България.
  Казах ли че сте идиоти?
  Да - идиоти сте, ама жалко, че не го разбирате...

 36. 36 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " Че ако главен стане този от гражданската квота - жална им майка. "Жална ви майка на всичките идиотчета, дето си мислите , че може да предлагате и избирате главен прокурор на България!По кои закон точно ще го правите това??? Или за вас нема закони-...
  —цитат от коментар 35 на wxx44583141


  За господаря Пеевски има ли закони? Да или не, ратай назлобен?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 37. 37 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  За господаря Пеевски има ли закони? Да или не, ратай назлобен?
  _____________________________
  Що така с лошо - ратай назлобен?
  За кой закон точно става дума - оня дето БКП-то го прие за да го назначи за шеф на ДАНС?
  кой друг е нарушил?
  Давай сигнал до Гешев , та да го подгони и него!
  Ама нема кво да пишеш, нали, само приказки и хорски клюки,
  Ми, сори , ама не стават за съда тия приказки!
  То, като си станал веднъж кретен, за цял живот е, ма квото-такова....

 38. 38 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 275 Неутрално

  За господаря Пеевски има ли закони? Да или не, ратай назлобен?_____________________________Що така с лошо - ратай назлобен?За кой закон точно става дума - оня дето БКП-то го прие за да го назначи за шеф на ДАНС? кой друг е нарушил?Давай сигнал до Гешев , та да го подгони и него!Ама нема кво да пишеш, нали, само приказки и хорски клюки,Ми, сори , ама не стават за съда тия приказки!То, като си станал веднъж кретен, за цял живот е, ма квото-такова....
  —цитат от коментар 37 на wxx44583141


  А как, как ще е нарушил закон, младият, успял бизнесмен. Това дори Пацо Терасата, обществен стълб и морален пример за нацията, го отрече. Всички можем от смачкан Опел Омега и боксониерка в Люлин да станем изненадващи милионери. Само ако ни има на снимка с Илия Павлов, разбира се.
  Друго - долен трол като теб да говори за закони в държавата на мафията е меко казано нелепо. Какви закони, кой ги спазва? Може би бъдещият главен прокурор, унищожил делото КТБ и известен с медийните арестувания? Същият - виновен за загуба на множество дела в Страсбург, заведени от негови "клиенти".
  А кретен като теб, от 80-те процента мозъчни донори, населяващи територията, да поставя квалификации като "идиот" е не само нелепо, но и жалко.

 39. 39 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#38:"Chung Kuo"][/quote]

  Не ми дрънкай празни лафове , лишени от смисъл, ама много "ефектни " сред тролската маса, ами ми кажи с думи прости - колко и кои закони е нарушил Пеевски и не е санкционитан за това!
  Точно и ясно, а после ги прати тия данни на прокуратурата!
  Иначе, колко ми е акъла, или твоя може да си лафим до утре, ама файда нема :)

 40. 40 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  За КТБ не сте дорасли да говорите, щото и понятие си нямате каква е случката с тая банка и какви са били възможните решения.
  Повтарям - възможните, а не желаните от банда тролове :)
  А и не КТБ е тема за дискусия, точно тук!

 41. 41 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  За КТБ не сте дорасли да говорите, щото и понятие си нямате каква е случката с тая банка и какви са били възможните решения.
  Повтарям - възможните, а не желаните от банда тролове :)
  А и не КТБ е тема за дискусия, точно тук!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK