България е на опашката в ЕС по устойчиво развитие, но напредва

България е на опашката в ЕС по устойчиво развитие, но напредва

© Associated PressБългария е на опашката в Европейския съюз по изпълнение на целите за устойчиво развитие, одобрени от Организацията на обединените нации, а по повечето разглеждани точки бележи добър или умерен напредък. Страната обаче се справя по-добре от почти всички балкански държави и е в горната част на световния списък.


Това се твърди в доклад на фондация "Бертелсман", анализиращ напредъка на различните държави в изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН, в който показателите, свързани с иновациите и инфраструктурата и качеството на образователната система са сред най-слабите за страната.


България е 25-а в Европейския съюз и общо 36-а на глобално ниво. Това означава, че след нея в ЕС са само Румъния (44-та), Гърция (50-а) и Кипър (61-ва позиция). В Югоизточна Европа пред България са Словения (12-та) и Хърватия (22-ра).
Първи са Дания, Швеция, Финландия, Франция, Австрия, Германия и Чехия. Първата икономика, САЩ, е с една позиция пред България, след нея са икономики като Австралия и Китай. От Западните Балкани най-слаб е резултатът на Черна гора (87-а), а съседна Турция е 79-а. Под черна гора няма европейски държави.


Какви са 17-те цели


Самите цели са списък със 17 точки, съставен от ООН на глобално ниво преди четири години. Те трябва да бъдат подтигнати между 2015 и 2030 г.


В одобрения от Общото събрание на ООН списък влизат: изкореняване на бедността; край на глада; добро здраве; качествено образование; равенство на половете; чиста вода; чиста енергия на достъпна цена; достойни възможности за работа и икономически ръст; индустрия, иновации, инфраструктура; намаляване на неравенството; устойчиви градове и общности; отговорно потребление и производство; дейстивя за климата; устойчиво ползване на водните ресурси; запазване, възстановяване и устойчиво ползване на сухоземните; мир, правосъдие и силни институции; партньорство между отделните страни за постигането им.


Защо е трудно да се постигнат


В началото на документа изрично се уточнява, че той не отразява позициите на организации, агенции или програми, които са част от ООН. Според "Бертелсман" данните недвусмислено сочат, че в някои части на света дори справянето с проблеми като крайната бедност, чието решаване е заложено в целите, изглежда далечно.


Начело отново са скандинавски държави - Дания, Швеция и Финландия - но дори те срещат трудности с някои от целите, но и нито една сред 193 държави не показва призна;и, че ще постигне всички 17. Дадени са като пример неравенството в доходите и богатството и обществени разслоявания в достъпа и качеството на здравните грижи и образованието.


Сред проблемите за постигането на тези цели са изброени редица проблеми от недостатъчните усилия за борба с климатичните промени до толерантността към лошите условия на труд и офшорните зони.


Преливане


Индексът измерва и т. нар. ефект на разливането (spillover effect) - ефектите, положителни или отрицателни, върху способността на дадената държава да влияе на други страни в усилията им да постигнат целите. Например всички страни трябва да ограничат емисиите, ако не искат да се сбъдне лошият за редица държави сценарий, при който много крайбрежни райони ще се окажат под вода. Такива ефекти могат да създават също оръжейната търговия, икономиката и финансите (напр. правилата на банковата тайна) на дадени държави.


Като цяло богатите държави - с високи доходи или важни в търговията - имат много по-силен отрицателен ефект на разливане (изразен в по-ниската стойност на индекса) от останалите. България, която е на 36-о място в целите на ООН (и е сред последните в ЕС), иначе има малък индекс - по-слабо отрицателно влияние - 90.1 точки. Сходен е резултатът на Албания (89.7) и Турция (иначе 79-а в индекса, но с 90.8 точки). За сравнение 44-тата Сърбия има значително по-голям ефект (77.6), а 42-рата Румъния е по-близо до България (93.8).


Какво означава резултатът за България


България получава 74.5 точки като среден резултат при 70.4 за региона Източна Европа и Централна Азия (където азиатските страни намаляват общата оценка, тъй като са по-надолу в класаицята).


"Бертелсман" оценява като добър напредъка на България в справянето с бедността, чистата енергия, осигуряването на добри работни условия и икономически растеж и управлението на сухоземните ресурси. Чистата енергия и използването на сухопътните ресурси са единствените постигнати цели.


Например изкореняването на бедността в долната граница от 1.90 долара на ден бележи относителен успех - 1.3% от населението са под нея. От друга страна следващият праг (3.20 долара на ден) е по-труден - 2.2% от населението са под него и там "остават предизвикателства", но и в двата пункта има напредък. Целта за справяне с бедността е постигната в разглеждания регион от много държави, но не и от България, Грузия, Киргизстан, Северна Македония, Таджикистан и Узбекистан.


Три процента от населението според "Бертелсман" страдат от недохранване, но и в тази цел има напредък. По-трудно е справянето с друг проблем, свързан с глада - 8.8 на сто от децата на възраст под 5 години имат проблем с физическото развитие заради недохранване и тук напредъкът е "умерен". От затлъстяване страдат 25% от възрастните и "сериозните предизвикателства" остават и показателят дори се влошава.


Намалява делът на децата, които влизат в образователната система (91% и е отбелязан като низходяща тенденция). Намаляването на неравенството, измервано с коефициента Gini се оценява с резултат 41.1 точки и също е с отрицателна тенденция.


Едва 58.4% са доволни от обществения транспорт и делът им намалява. Индексът на свобода на медиите, използван от "Бертелсман", дава 35.2 точки (в горната половина, но също с негативна тенденция).По-слаб, но умерен, е резултатът в повечето категории - справянето с глада, здравеопазването, равенството между половете, чиста вода, напредък в промишлеността, иновацията и инфраструктурата (там е и най-слабият резултат - 41 от общо 100 точки), устойчиви градове и общности, климатична политика, управление на водните ресурси и правосъдие и силни институции.


Няма напредък само в качеството на образователната система. Липсват данни за сътрудничеството с другите страни, борбата с неравенствотои отговорното производство и потребление (в оценката на последните две цели обаче се говори за "сериозни предизвикателства).

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Е как напредва, като е на опашката? Да не би да е влязла под опашката?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1848 Весело

  "Напредваме" на първа скорост, докато другите са на втора, трета и нагоре скорости.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 957 Неутрално

  10 години Бойко, 10 години на опашката!

 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Да де, ама р00сиа е на 57мо място след колоси като Малдивите, Алжир, Киргизстан и Узбекистан.

 5. 5 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1299 Весело

  Нищо не са ртазбрали. В България има стабилност! Ха-ха-ха.

 6. 6 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Верно ли? И като дойдат БСП и Дебъ с Курнито и Ицето Бойкикиев ще станем първи по икономически растеж и развитие в Европа?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1805 Весело

  Ватата скимти, значи резултатът е добър :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

  Постваш едни и същи глупости под всяка статия. Спри се

 10. 10 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Танго- 2 напред, една назад

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Като се има предвид как почнахме 1997 година направо е супер

 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1516 Весело

  всеки начинаещ математик ще ви каже че при 5 променливи кривата описвана от уравнението може да мине където ви трябва
  при 17 променливи просто няма проблем откъдето искате от там ще мине
  а методиката и уравнението по което го смятат дали ще го покажат

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3392 Весело

  Трябва да гледаме на тази ситуация с оптимизъм)😊 И ако изведнъж се наложи да промените посоката, тогава България ще бъде първата)☝️

 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#4] от "minuva4a":

  еми не са признали третия поли това имемного

 15. 15 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Тези хора искат да построим комунизма...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1516 Весело

  аз съм убеден че ако признаем еднополовите бракове ще се изкачим в класацията поне с 10-15 места

 17. 17 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Откакто Боко е на власт цените растат двойно спрямо доходите, само послушните , сляпо подкрепящи, партийните мижитурки са добре.

  Според Световната банка българската икономика губи 1,3 милиарда евро годишно заради ромите
 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  "България беше на ръба на пропастта. Ние смело направихме крачка напред." Тази закачка от едно време, спокойно може да се приложи за последните 10 години. 2009г,Румъния беше зад нас и ние се радвахме. Днес - 2019г,ние сме зад Румъния. И то доста. И ако има някакво колебливо развитие, то е въпреки ГЕРБ и тиквата, заради милиардите, давани ни от ЕС (просто, не успяха да откраднат всичко).

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван":

  В последните месеци е страшно с цените.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Шъ Съ Упраим, демек. А и не сме на дъното по всичко, я вижте корупцията!

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3791 Любопитно

  До коментар [#17] от "Иван":

  Примери?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Както се казва напредваме на първа арабска с хамилата .

 23. 23 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Такива класации са безсмислени защото другите държави си нямат национално съкровище като боко. Завиждайтиииииии!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  Дай една стока от първа необходимост и ще коментираме. Например домати в Билла - 5 лева.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Доказвали сме се , че можем.
  Били сме първенци в Европа по темпове на развитие.
  Сравнявали са ни с японците.
  Това е било по времето на Стамболов , който успява да спаси България от руско заробване и да я освободи от нейната опека.
  Докато не отстраним от ръководните постове русофилите , които служат на чужда враждебно настроена към нас страна, към която изтичат милиарди грешни български пари, България ще продължи да бъде най-бедната страна в ЕС.

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Като видях, че тия изводи ги прави фондация, стана ми ясно. От здраве не разбирам. За някои неща от развитието ни мога да споделя, че те са заложени там отпреди повече от 50 г. и трудно ще наваксаме без чужда помощ. Затова и богатите държави са богати, защото, ако изключим войните, други препятствия пред тях не е имало. За образованието мога да кажа, че има положителни неща, поне в училищата, където работихме със съпругата ми и където учиха децата ни. %-но за голям град като нашия това не е малко, тъй като това 5-6 училища. Има прилична успеваемост и добро заплащане. Но директорите са пушки, а това е много важно. Проблемът е най-вече в лошата дисциплина, породена от лош или никакъв родителски контрол, породен в повечето случаи от емиграцията и бабешките грижи. Друга причина е излишните средни училища, които през соца бяха елитни и бълваха среднисти за заводите. Сега обаче--да не навлизам в подробности. Няма смисъл да учиш 4 г. в техникум, за да станеш стругар, фрезист или шофьор. Няколко месеца ПУЦ и край. Трета причина е закриване на прогимназии в ромските махали и пренасочване на децата другаде . Познайте. Но това са неизбежни неща от прехода и нито Бойко, нито Гойко е виновен, защото така е от десетилетия. Не разбрах колко е квалитетна тая фондация, но за образованието са написани две мижави неясни изречения накрая на статията.

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  А,къде е Рассия в класациите,бре?!

 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Остви,ами.и субсидия има да връщате!

 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4073 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какви домати по 5 лева?!Съвецки ли?

 30. 30 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#27] от "yanne":

  Със сигурност по-напред от Територия БГ.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  милиционерски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  България е на опашката по всички показатели поради една единствена причина - значителна част от населението са цигани и мюсюлмани. Това ни държи на дъното по продължителност на живота и доходи в ЕС, но на първо място по неграмотност, детска смъртност, раждане на деца от деца и висока битова престъпност. Който има глава, нека да мисли.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 33. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#25] от "tacheaux":

  Искаш да изклатиш стабилността нещо? Ам да дойдат гешефтаров и близалко близалков да те опраскат?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Е как напредва, като е на опашката? Да не би да е влязла под опашката?
  —цитат от коментар 1 на zyb18561487


  Да , готино е заглавието :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  С такива корумпирани управници винаги ще сме на опашката в ЕС

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4219 Любопитно

  До коментар [#4] от "minuva4a":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да, ама по пиенето на водка и правенето на глупости братушките са Водеща Нация в Света!!!!!!!И тях не можем да ги стигнем/добре , че няма и шанс за това/!!!!

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  Ама сме първи по стабилност.

 38. 38 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 30 Неутрално  А,къде е Рассия в класациите,бре?!

  —цитат от коментар 27 на yanne


  Такого как Путин!
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4VTT0eZd0Y

  гаща тананикаме

  Такого как Базе!

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6947 Неутрално

  С ГЕРБ напредване - ха, ха, ха ....

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Българските домати са скъпи лъжецо. И така трябва да бъде. Но в момента са между 1 лев и 3 Леа. Е не може да ги изнасяме по 8 копейки за СССР а в България да няма и да се самозадоволяване. Сега ги изнасяме скъпо.

 41. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#6] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  някой във форума беше написал, ще го цитирам - да гласуваш за герб, за да не дойдат бсп, е като да се обесиш, за да не се удавиш. та тази песен е изпята, пробвайте някоя друга.

 42. 42 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мизийски":

  дори да оставим настрана безкрайния расизъм - къде спят контрлиращите форума?
  цигансктото и мюсюлмансктот население в българия е около 10 процента. хайде българина да спре да овбинява циганите за това че е глупак.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK