Още 28 прокуратури ще бъдат закрити през 2020 г.

Още 28 прокуратури ще бъдат закрити през 2020 г.

© Велко АнгеловНови 28 районни прокуратури в страната ще бъдат закрити от 1 януари 2020 г. Това реши окончателно днес единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава lex.bg.


Ще се закрият прокуратурите в градовете Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово, Радомир, Елена, Кнежа, Червен бряг, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево и Елхово.


На мястото на закритите прокуратури ще бъдат открити териториални отделения, които ще бъдат към районната прокуратура в съответния областен град.


Това е вторият етап от реформата на съдебната карта на държавното обвинение. През лятото на 2017 г. беше решено да се въведе т.нар. унифициран модел за реорганизация на районните прокуратури, според който се създават 28 мегарайонни прокуратури, а останалите стават териториални отделения към тях. През 2018 г. ВСС закри пилотно 11 районни прокуратури и ги "превърна" в териториални отделения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK