Главният съдебен инспектор не се яви на изслушването й за "NE SE CHISTIII" заради отпуск

Главният съдебен инспектор не се яви на изслушването й за "NE SE CHISTIII" заради отпуск

© Георги КожухаровСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша съдия Мирослава Тодорова за изтеклите лични данни от имуществената й декларация, публикувана на сайта на Инспектората на съдебния съвет (ИВСС) преди две седмици. На днешното заседание трябваше да бъде изслушана главният съдебен инспектор Теодора Точкова, за да обясни как е допуснато изтичането на данните, но тя е в отпуск и изпрати писмо, че няма да присъства. В крайна сметка на този етап казусът бе затворен с приемането на декларация от съдийската колегия.


"Никога няма да разбера какво се е случило, съмнявам се и вие да разберете. При всички положения апелирам да изглеждаме сериозно и да подходим сериозно. С колегите разговаряме, че ако Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) няма нужния функционален, институционален и организационен капацитет, трябва да се помисли дали е оправдано да има такива правомощия. Колегите се притесняват, че публикуването на данните на техните съпрузи минава една граница, която е недопустима. Ако е възможно и с грешка да бъдат оповестени и децата, тогава вече говорим за една организирана анархия."


Това заяви съдия Мирослава Тодорова пред членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя бе поканена и изслушана по повод изтеклите преди две седмици лични данни, които бяха публикувани в имуществената й декларация на сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). Само нейните данни бяха публикувани онлайн, а файлът бе озаглавен "NЕ ЅЕ СНІЅТІІІ".
На днешното заседание трябваше да бъде изслушана и главният съдебен инспектор Теодора Точкова, за да обясни как е станало изтичането на личните данни на съдия Тодорова, на съпруга й и на непълнолетния им син. На предишното заседание това не можа да стане, тъй като Точкова е в отпуск до утре включително.


Въпреки това още тогава съдийската колегия реши да я извика ден преди да приключи почивката й, тъй като днешното заседание е последно за сезона преди ваканцията. След дълго обсъждане дали изслушването на Точкова да бъде насрочено за днес или за наесен, съдийската колегия реши да я покани за днес. Вчера, на 29 юли Точкова е изпратила писмо, с което съобщава, че няма да може да присъства на заседанието.


"Спомних си разговор с наказателен съдия, който е бил в дома си, а в това време се извършва кражба с взлом. Първо си е помислила, че е влизане с взлом от човек, когото е осъдила. Наказателните съдии са в риск не само за себе си, но и заради своите близки. Почувствала е облекчение, когато е разбрала, че крадецът не е бил осъден от нея." С тези думи председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обясни колко уязвими са наказателните съдии.


"Чувства ли се застрашена, някой дали се е свързал с нея? Полицията или съдебна охрана към Министерството на правосъдието свързали ли са се с нея?", запита Панов и обясни, че това е причината, подари която предлага Тодорова да бъде изслушана пред съдийската колегия. Той цитира и думите на съдия Тодорова от интервю пред Би Ти Ви, в което казва, че вижда съвпадение и тенденция в други кодове и името на файла. Само Стефан Гроздев (парламентарната квота, номинация на ДПС) от присъстващите членове на съдийската колегия гласува против изслушването на Мирослава Тодорова.


Съдия Мирослава Тодорова бе изслушана пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод изтеклите лични данни от имуществената й декларация

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Мирослава Тодорова бе изслушана пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод изтеклите лични данни от имуществената й декларация


Чисти се от 7 различни компютъра


"Факт е, че моите данни излязоха. Успях да направя предварителна проверка – декларацията ми е била попълнена във формат, който се отваря от различни компютри, в седем различни органа на съдебната власт и данните в нея могат да бъдат изтрити. Това го казвам не за да подклаждам световната конспирация. Надявам се да има последици – колегите, както и аз самата, се надяваме следващия път да не се допуска", каза пред членовете на ВСС Тодорова.


"Самият факт, че съм наказателен съдия, има тревожно послание, защото, ако ние самите не показваме, че не се отнасяме сериозно, това означава, че не гледаме достатъчно сериозно на собствената си дейност, на професионалната си работа и това приканва и хората да не гледат сериозно на нас. От това до правния нихилизъм крачката е само една", смята Тодорова.


"Аз по служба причинявам институционализирано страдание на някои хора. Не може да се правим, че нищо не се е случило", обясни още Мирослава Тодорова. По думите й подлежат на интерпретация и съвпаденията "Да се опраска" и "Не се чисти".


Тодорова каза, че е обидена, защото е унизително магистратите да полагат усилия, да попълват декларации, да спазват срокове, а никой да не създаде нужната организация, за да провери дали данните са защитени.


"Наистина не разбирам как не са могли да бъдат изтрити. Как да повярвам, че не могат да бъдат изтрити, след като проверка показа, че това е възможно", каза Тодорова и добави, че не е безразсъдна и знае на какво е подложено семейството й. Затова ще вземе мерки да го защити.


Мирослава Тодорова каза, че Теодора Точкова й се обадила по телефона по повод телевизионното интервю и я попитала защо ще участва в предаването. "Недопустимо и несериозно ми се струва никой да не ме потърси толкова дни", коментира Тодорова.


"Вече беше оповестено, че съм била в тефтерче, в което пише "Да се удари", и сега има файл – "Не се чисти". Няма как да забравя, че съм била единственият съдия, проверен за период от 2 години по сигнал на главния прокурор. Ние имаме смисъл само ако внимаваме за защита на правата и човешкото достойнство. Иначе сме абсолютно ненужни. Видяла съм всякакви цикли, как различни хора си заминават и как историческият метаболизъм ги отхвърля от съдебната власт и тяхната професионална съдба нито е много завидна, нито е много продължителна", каза Тодорова.


Съдийската колегия с декларация: Има грубо нарушение на закона


След изслушването съдийската колегия гласува единодушно и прие декларация по повод публикуването на интернет сайта на ИВСС на незаличените лични данни на Мирослава Тодорова.


"Съдийската колегия на ВСС намира за недопустимо публикуването на незаличени лични данни в имуществената декларация на Мирослава Тодорова – съдия в Софийския градски съд, на интернет сайта на Инспектората на ВСС. Независимо от причините за допуснатия от ИВСС пропуск налице е грубо нарушение на Закона за личните данни и Регламента на ЕП и на Съвета на Европа", се казва в декларацията.


"Допуснато е посегателство срещу личната неприкосновеност на Мирослава Тодорова и на нейното семейство, както и срещу независимостта й като съдия. Съдийската колегия приема с тревога оповестяването на лични данни на магистрат и заявява своята непримиримост към подобни действия, като настоява за предприемане на съответни административни мерки за препятстване на подобни грешки в бъдеще", пише съдийската колегия.


"ИВСС като орган, съблюдаващ интегритета на съдии, прокурори и следователи и натоварен с функции по установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт или нарушаващи независимостта на магистратите, следва с повишено внимание да пази и отстоява техните права и достойнство", подчертава в декларацията съдийската колегия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK