Промени при болничните и повече отпуска предлагат законопроекти

Вносителите не посочват каква е общата сума, с която ще се натовари бюджетът на държавното обществено осигуряване и съответно ще се освободи за бизнеса.

© Надежда Чипева, Капитал

Вносителите не посочват каква е общата сума, с която ще се натовари бюджетът на държавното обществено осигуряване и съответно ще се освободи за бизнеса.Обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да се изплаща от Националния осигурителен институт, а не от работодателя, както е сега. Това предвижда законопроект на партия "Воля", внесен в Народното събрание.


Според сегашната нормативна уредба първите три дни от болничния лист се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от заплатата. След това обезщетението се поема от фондовете на НОИ и покрива 80% от заплатата.


Вносителите пишат в мотивите, че най-често болничен се ползва за 3 дни и така потърпевши са главно работодателите. Те предлагат изменението да влезе в сила от 1 януари 2020 г., за да се предвидят пари в бюджета на НОИ за целта без да посочват каква сума според тях ще е необходима.
Наскоро стана известно, че за първите шест месеца на годината броят на болничните листове е по-голям, отколкото през цялата 2018 г. Премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите са готови да се преборят с явлението "фалшиви болнични" и дори заплаши с арести на лекари. Според работодателски съюзи около празнични дни броят на ползваните болнични се увеличава с 20-30%. Има различни идеи как да стане това, например с премахване на обезщетението за първите три дни или намаляване на размера му.


Депутатите от "Воля" пишат в мотивите, че работодателите са натоварени излишно и неоснователно, защото от една страна внасят осигуровки за болест за работниците, а от друга - поемат за своя сметка обезщетяването за разлика от самоосигуряващите се, например, чиито първи три дни болнични се покриват от НОИ.


Повече отпуски за майките и детски надбавки за всички


С други законопроекти същите депутати предлагат майките да получават по 1 ден платен отпуск годишно за всяко от децата си, ненавършили 18 г. Предлага се също и да отпадне подоходният праг, над който семействата не получават детски надбавки или ги получават частично. Според вносителите така е по-справедливо, а всички български деца ще имат равни права.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK