Промени при болничните и повече отпуска предлагат законопроекти

Вносителите не посочват каква е общата сума, с която ще се натовари бюджетът на държавното обществено осигуряване и съответно ще се освободи за бизнеса.

© Надежда Чипева, Капитал

Вносителите не посочват каква е общата сума, с която ще се натовари бюджетът на държавното обществено осигуряване и съответно ще се освободи за бизнеса.Обезщетението за първите три дни от заболяване на работника да се изплаща от Националния осигурителен институт, а не от работодателя, както е сега. Това предвижда законопроект на партия "Воля", внесен в Народното събрание.


Според сегашната нормативна уредба първите три дни от болничния лист се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от заплатата. След това обезщетението се поема от фондовете на НОИ и покрива 80% от заплатата.


Вносителите пишат в мотивите, че най-често болничен се ползва за 3 дни и така потърпевши са главно работодателите. Те предлагат изменението да влезе в сила от 1 януари 2020 г., за да се предвидят пари в бюджета на НОИ за целта без да посочват каква сума според тях ще е необходима.
Наскоро стана известно, че за първите шест месеца на годината броят на болничните листове е по-голям, отколкото през цялата 2018 г. Премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите са готови да се преборят с явлението "фалшиви болнични" и дори заплаши с арести на лекари. Според работодателски съюзи около празнични дни броят на ползваните болнични се увеличава с 20-30%. Има различни идеи как да стане това, например с премахване на обезщетението за първите три дни или намаляване на размера му.


Депутатите от "Воля" пишат в мотивите, че работодателите са натоварени излишно и неоснователно, защото от една страна внасят осигуровки за болест за работниците, а от друга - поемат за своя сметка обезщетяването за разлика от самоосигуряващите се, например, чиито първи три дни болнични се покриват от НОИ.


Повече отпуски за майките и детски надбавки за всички


С други законопроекти същите депутати предлагат майките да получават по 1 ден платен отпуск годишно за всяко от децата си, ненавършили 18 г. Предлага се също и да отпадне подоходният праг, над който семействата не получават детски надбавки или ги получават частично. Според вносителите така е по-справедливо, а всички български деца ще имат равни права.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Вероятно ще получа минуси, но: Три дни болничен не трябва да се изплаща.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Стига с този комунизъм/популизъм!!!
  Особено преди избори системата прегрява от лудост!!!
  БВП почти не расте, но заплатите и социалните придобивки растат....как точно става това...???

 3. 3 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#1] от "Минас Бахдасарян":

  От мен получавате плюс. Злоупотребите с болничните са огромни и е редно първите 3 дни изобщо да се не заплащат, за да не стимулират въпросните злоупотреби.

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  когато се направи статистика държавно-частно, веднага ще изплува истината, че безполезните държавни чиновници цакат всички нас с безкрайните си болнични, през които дни си харчат рушветите.

 5. 5 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За фалшив документ за болест следва да се наказват виновните. И по никаква причина и по никакъв начин не следва да се наказват всички.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 6. 6 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Може би наистина е по-добре първите три дни от болничния да не се заплащат, за да се намалят злоупотребите, защото не е нормално лятото да се връща човек от болничен почернял.

  Marinov
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  А може ли статистика кои най се разболяват предпразнично? Щото може и да се окаже, че е прескъпата ни администрация.
  В частните фирми регулярните предпразнични болести биха стрували скъпо на уикенд болника.

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Вероятно ще получа минуси, но: Три дни болничен не трябва да се изплаща.
  —цитат от коментар 1 на Минас Бахдасарян


  Работника и работодателят трябва да са пряко заинтересовани да няма фалшифи болнични. А в крайна сметка работодателят е тизу, който е в пряк контакт със работника, а не НОИ.
  Първите три дни трябва да се плащат само при доказани очевидни заболявания - инфаркт, инсулт, операция, счупванеи подобни. Иначе всеки се изкашля два пъти и - айде й
  в болнични!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#7] от "aleks ivan":

  Документ с невярно съдържание е фалшив документ. Поне така смятах досега, може би погрешно.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 11. 11 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#1] от "Минас Бахдасарян":

  От мен минус - явно сте с добро здраве, но не дай Боже да ви хване някой летен грип и да пазите тоалетната три дена вкъщи, и на всичко отгоре да останете без заплата за тези дни - нищо, че ви ги удържат от заплатата. Иначе съм съгласен парите да идват от НОИ, който ги и събира, а не от работодателя - защото много хора в частния сектор боледуват, но не си вземат болничен, за да не ги уволнят и да не ги гледат колегите накриво като "негодни".

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Ама чакайте малко сега. Всеки работник си внася вноските за здравно осигуряване и щом има нужда да си възстановява здравето, КОЙ ОСВЕН ЛЕКАРЯ може да преценя неговото състояние?
  Те политиците много обичат да се ровят навсякъде, ама изобщо не им харесва когато им излязат наяве кражбите и корупционните схеми. Айде марш кой за каквото е учил!

 13. 13 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Вероятно ще получа минуси, но: Три дни болничен не трябва да се изплаща.
  —цитат от коментар 1 на Минас Бахдасарян  До коментар [#1] от "Минас Бахдасарян":От мен получавате плюс. Злоупотребите с болничните са огромни и е редно първите 3 дни изобщо да се не заплащат, за да не стимулират въпросните злоупотреби.
  —цитат от коментар 3 на ivant88  Може би наистина е по-добре първите три дни от болничния да не се заплащат, за да се намалят злоупотребите, защото не е нормално лятото да се връща човек от болничен почернял.
  —цитат от коментар 6 на Marinov


  Явно нямате деца!?

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 14. 14 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Проблемът с болничните касае главно хората на държавна ясла. Който има бизнес не ползва. Който работи при частник също по рядко се разболява.
  На фона на символичните вноски на държавата за нейните служители, те са тези, които най-много ползват тази благост.
  И ПАК Е НА НАШ ГРЪБ.

 15. 15 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#6] от "Marinov":

  Това, че някой използват болничните за почивки не би трябвало да рефлектира върху действително болни хора. Те едва ли са искали да се разболяват, че на всичкото отгоре и да не има ги платят.
  Въпрос е на контрол, за да се намалят злоупотребите. Иначе става - покрай сухото гори и суровото.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "Минас Бахдасарян":

  Точно!

  Но тук все пак е форум на десни умно красавци. А те както знаем кютат на заплата, мразят работодателите и като цяло всъщност са си абсолютни каскети по отношение на икономическите си възприятия, подходящи за конгрес на Бузлуджа.

  Така, че минусите са ти гарантирани :)

 17. 17 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Ценя мнението на всички коментатори под статията.
  За тези, които са поставили минуси, за тези които мислят, че съм много здрав (последните две години съм направил три планови операции с много висока степен на сложност), за тези които мислят че нямам деца (имам малко дете на 5 год), бих искал да ви насоча към възможностите, които предлагат многобройните пакети за здравно застраховане. Аз и съпругата ми ползваме такива продукти и нямаме проблеми.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Понеже държавата не може да се оправи с далавелите на лекарите да накажем плащащите. Да им ударим и няколко здравни фонда което да издържат и да пълнят гушките на създателите им.
  А що да не закрием министерството на здравеопазването? И без друго е строго секретно какво работи. Както и доста други структури.
  Всъщност и без друго в герберландия става само това което каже той. За чий изобщо има държава?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Воля мина много в ляво от популисткия политически център , а се афишираше като дясна - партия на бизнеса .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 20. 20 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Минас Бахдасарян":


  Зависи от доходите какви екстри можеш да си позволиш, включително и дали можеш да си позволиш неплатен болничен. И сега много хора ходят болни на работа поради лоша организация на труда. Ако не се плащат болничните за грип например, ще станат още повече и ще се разпространяват зарази.

 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Ако държавата ни бе нормална ,председателя на тази партия вместо да внася проекти за закони в НС щеше да дава показания пред в следствения арест .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  То си беше така, преди едни "умни" хора да го променят. Сега, връщат старото положение.

 23. 23 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 407 Гневно

  До коментар [#1] от "Минас Бахдасарян":От мен получавате плюс. Злоупотребите с болничните са огромни и е редно първите 3 дни изобщо да се не заплащат, за да не стимулират въпросните злоупотреби.
  —цитат от коментар 3 на ivant88


  Та … един беше казал:

  Има човек - има проблем …

  За да няма злоупотреби - да няма болнични …

  Много умно и хитро !!!

  Чувал съм, че болничните се издават от лекари !

  Също така съм чувал, че се заплаща от 5 до 20 лв за ден болничен.

  3 дни - 15 до 60 лв. !!!

  За да няма проблем - да спрем болничните или да избием лекарите.

  Нали?

  Вместо да се размърда администрацията, например така:

  На лекар издал фалшив болничен:

  1. Глоба от 1000 лв. за първия ден от болничния! За всеки следващ ден + 1000 лв.

  2. Отнемане на лекарските права за 1 година. При повторно нарушение - 5 години.

  Да "изгорят" стотина лекари, да се разчуе по медиите, пък да видим следяащите дали ще посмеят и с колко ще намалеят болничните !

  И сега има обжалвани болнични от НОИ, но го правят тук там и на
  случаен принцип, колкото да отчетат дейност.

  Тъй амчи как - парите да не са на чиновниците от НОИ? Кво им пука?

  Да има наказани лекари?

  Това не е ли издаване на документ с невярно съдържание?

  : (

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 24. 24 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 407 Гневно

  До коментар [#6] от "Marinov":... Въпрос е на контрол, за да се намалят злоупотребите. Иначе става - покрай сухото гори и суровото.
  —цитат от коментар 15 на vlado1978


  ++++++++++++++++++

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 25. 25 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 407 Гневно

  Понеже държавата не може да се оправи с далавелите на лекарите да накажем плащащите. ...
  —цитат от коментар 18 на Цецо


  +

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Те майките и сега получават по един ден отпуск за дете, ненавършило 18 години.

 27. 27 Профил на Delco Delcev
  Delco Delcev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В САЩ при пенсиониране на свой служител Управителният съвет решава да му изплати бонус от 40 000 $, защото за 40 годишния си трудов стаж и то само в тая фирма е използвал изключително малко дни по болест, с което е спестил значително повече средства за обезпечение и др. разходи. Да сте чули за нещо подобно в България? Аз не! Според мен това е правилният начин. 👍

  Delco
 28. 28 Профил на yunona_s
  yunona_s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Зори":

  Да, но преценката на лекаря понякога не се базира на обективните факти, а на субективни стимули. Дават се болнични по приятелска линия или срещу "нещо". Не съм работодател, но ми писна от колеги, които внезапно се разболяват от сряда до петък и в понеделник са свежи и видимо добре прекарали болестта, докато другите са работили вместо тях...

 29. 29 Профил на yunona_s
  yunona_s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Минас Бахдасарян": Еех, тук вече ще натрупате големите минуси :) Какви застраховки, нашите хора не обичат да дават пари за нещо, което после може да да не ползват и ще им "изгорят" париците. За 60-инча ТВ може, за пиячка може, за "поддръжка" на кифлата - може, ама застраховки - не. Бях ужасена да разбера каква всъщност е застрахователната култура в България. Никаква. Ама да ревем много ни бива-За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK