Колетите, преминаващи през митница, ще се обработват в единен център

Колетите, преминаващи през митница, ще се обработват в единен център

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Колетите, които трябва да преминат през митница, ще се обработват занапред централизирано в нов разменно-сортировъчен център в софийския квартал "Нова Враждебна", съобщиха от "Български пощи".


Досега получаването на пощенски пратки, преминали през митницата, ставаше от централната софийска улица "Веслец" № 84. Преместването на пощенската станция е във връзка с подготовката на дружеството за изпълнение на Пакета за електронна търговия на Европейския съюз и използваните в процеса ИТ системи, се казва в съобщението.


Реализирането на новия проект ще даде възможност да се унифицира процесът, както и да се гарантира равен достъп до услугите, свързани с митническото оформяне на пратки на разумна цена за всички потребители, както в големите градове, така и в отдалечени райони в страната, се казва в съобщението.
Клиентите ще получават информация с есемес на посочен от тях мобилен номер в деня на получаване пратката в България.


От "Български пощи" уточняват, че за да не се разкарват, клиентите могат да ползват от услугата "Митническо представителство". За да я заявят, е необходимо да изпратят документи по електронна поща, факс или да ги подадат във всяка пощенска станция в страната. Така ще си спестят транспортни разходи, а пратките ще се обработват и доставят по-бързо. Дружеството уточнява, че не променя цената за обработката на пощенските пратки, подлежащи на митническо оформяне и я оценява като атрактивна и конкурентна.


Не се отменя възможността гражданите лично или чрез упълномощено лице да освобождават пратки, като съпътстващите пратката документи ще се получават в пощенската станция по адрес на доставяне. В тези случай декларирането се извършва със стандартна митническа декларация, данните за която се подават по електронен път.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK