Кошлуков започна генералните промени в БНТ със смяна на шефа на новините

Кошлуков започна генералните промени в БНТ със смяна на шефа на новините

© Юлия ЛазароваГенералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков направи първата си кадрова промяна след встъпването му в длъжност в началото на месеца. Той е сменил шефа на Дирекция "Информация" Уляна Пръмова, която е дългогодишният кадър на медията, съобщава "Клуб З". Източници на "Дневник" в обществената телевизия потвърдиха за промените, без да конкретизират какви са причините за тях.


Дирекцията отговаря за новините и актуалните предавания в медията. На мястото на Пръмова е назначена Мариела Драголова, която до момента беше изпълнителен продуцент на актуалното политическо предаване "Още от деня", на което Кошлуков беше водещ само допреди няколко месеца.


Пръмова, която е и бивш генерален директор на БНТ, е била уведомена, че повече няма да е шеф на новините в деня, в който се е върнала от отпуск. Тя пое дирекцията в началото на мандата на Константин Каменаров, който напусна поста, след като получи условна присъда за шофиране след употреба на алкохол.
След напускането на Каменаров Съветът за електронни медии (СЕМ) посочи Кошлуков като временен ръководител на БНТ до избор на нов директор. Дотогава - в продължение на година и половина, той беше програмен директор на Канал 1, както и водещ на "Още от деня". В едно от изданията на предаването той показа среден пръст в ефир, което доведе до протест пред сградата на телевизията и искане на оставката му. По-късно се извини за поведението си, а СЕМ наложи глоба от 3 хил. лв. на БНТ.


По данни на "Клуб З" заедно с Пръмова са сменени и програмният директор на БНТ Надя Костова и директорът на БНТ2 Геновева Момчева. Костова отговаряше за програмите на четирите канала на обществената медия (БНТ1, БНТ2, БНТ HD и БНТ Свят).


След напускането на Каменаров се разбра, че държавната медия има дългове за над 37 млн. лева. По време на изслушването си пред СЕМ като кандидат за генерален директор на БНТ Кошлуков обясни, че не е бил в управлението и някой друг е взимал решенията, за да се стигне до това финансово състояние на телевизията. Той се разграничи от действията на предшественика си Каменаров.


Само няколко дни след встъпването си в длъжност Кошлуков предложи създаването на дирекция "Спорт" и номинира за директор Сашо Йовков, който му беше съперник в конкурса за генерален директор на телевизията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK