Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е подал оставка

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е подал оставка

© Георги КожухаровПредседателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е подал оставка. Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева днес.


Освобождаването на Георгиев ще бъде гласувано малко по-късно днес в последния работен ден на депутатите, които от утре са в лятна ваканция. Оставката е депозирана днес, а депутатите очакват Георгиев да дойде в парламента, за да обясни мотивите си.


Пламен Георгиев е в отпуск от април т.г. заради проверка на придобит от него апартамент в София. Той излезе в отпуск минути, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че хората по високите етажи на властта, чиито имоти се проверяват, трябва или да подадат оставки, или да излязат в отпуск.
След оттеглянето на Георгиев КПКОНПИ се ръководи временно от неговия заместник - Антон Славчев. Според "Капитал" ръководителят на комисията е искал да се оттегли още преди месец, но не е получил зелена светлина от премиера Борисов. Решаващо обаче се е оказала номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, тъй като двамата с Пламен Георгиев имат сериозни противоречия.


След като ГЕРБ и ДПС промениха закона за противодействие на корупцията, вече може новият председател на КПКОНПИ да не е юрист. Още избухването на скандала се търси наследник на Георгиев, посочва още "Капитал".


Преди да бъде назначен за председател на комисията през 2012 г., Пламен Георгиев беше зам.-ръководител на Специализираната прокуратура - пост, на който би трябвало да се върне след оставката, ако Висшия съдебен съвет приеме, че притежава необходимите качества по закон.


Проверката на апартаментите на хората във властта беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от трима души, сред които и Пламен Георгиев. Според в. "Капитал" Пламен Георгиев не е разполагал с доказани средства, за да купи апартамента си на три нива, намиращ се срещу сградата на външно министерство в София. Шефът на КПКОНПИ е придобил (поне по документи) апартамента за 150 хил. евро, а преди това той е бил обявен за продажба на близо двойно по-висока цена - 265 хил. евро.


При възникването на казуса Георгиев обяви, че е готов да си подаде оставката, ако има каквито и да е съмнения. "И до ден днешен не разбирам как изобщо бях замесен в цялата тази ситуация. Всъщност парите ми са кристално чисти - имам кредит и наследствен апартамент", е мнението на председателят на КПКОНПИ.


Отделно върви проверка и за законността на постройка, изградена на тераса, ползвана от Пламен Георгиев. Община "Слатина" се очаква да се произнесе по казуса до края на август (още по темата виж във видеото).Случаят се заплете на 24 юни, когато директорът на общинския "Строителен контрол" - арх. Влади Калинов, спря назначената процедура по събарянето на постройката без документи. Два дни по-късно на среща с Фандъкова той подаде оставка, тъй като не можа да покаже строителните книжа на въпросната постройка.


В декларацията за имущество за 2018 г. председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е декларирал, че има да изплаща остатък от ипотека, който е изчислен на 165 513 лв. (бел. ред. поради печатна грешка първоначално беше посочено, че остатъкът от ипотеката е 1655513 лв.) Той е посочил, че разполага с 10 000 лв., а освен това има 4 депозита в страната.


Общата стойност на банковите влогове на Георгиев е 29 533 лв. Декларирал е и един на съпругата си Ирена, който е за 499 лв. В края на май Георгиев обясни подробно пред "Дневник" защо в предходната си декларация за 2017 г. има разминаване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK