ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

С източването на лични данни от "Тад груп" искали да разклатят кабинета, твърди прокуратурата

Наблюдаващите прокурори Евгения Станкова и Калин Близнаков

© Анелия Николова

Наблюдаващите прокурори Евгения Станкова и Калин БлизнаковИзточването на данни от Националната агенция за приходите е имала за цел да разклати политическата стабилност на сега действащото правителство, обявиха днес на нарочна пресконференция от Специализираната прокуратура. Според наблюдаващия прокурор Евгения Станкова от НАП са източени личните данни на 5.1 млн. българи.


По случая до момента бяха задържани и обвинени в кибертероризъм трима души - собственикът на компанията Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и соченият за пряк извършител служител на фирмата Кристиян Бойков. На 23 юли заместник главният прокурор Иван Гешев обяви, че "Тад груп" се занимава киберрекет.


Прокуратурата е поискала мярката за неотклонение на Тодоров да бъде разгледана днес при закрити врата, тъй като става дума за националната сигурност на държавата и от обвинението не искат да бъдат разгласявани данни, които "да всяват допълнително паника в населението".
Днес беше съобщено, че източените данни са били изпратени по таен чат до един от собствениците на сайта "Биволъ". От Специализираната прокуратура ще настояват заседанието, на което ще се гледа мярката за неотклонение на собственика на "Тад груп" Иван Тодоров, да е при закрити врата.


Той беше задържан вчера на летището, веднага след като се върна от бизнес пътуване в Канада. Прокуратурата иска Тодоров да остана за постоянно в ареста. От обвинението смятат, че има достатъчно доказателства, които уличават Тодоров в кибертероризъм, включително и показания на служители на фирмата.


При изтекли лични данни на над 4 млн. живи българи от НАП все още твърдят, че едва за 189 има излязла опасно много информация. Останалите не били застрашени от нищо. Не се налагало да се вземат и специални мерки - смяна на лична карта, пароли на електронни пощи и други. От НАП качиха на сайта си и ОТговори на някои от най-сериозните притеснения за хората от възможни измами.


Тодоров не е съдействал, не е предоставил паролите


Прокурор Евгения Станкова обясни, че до момента Тодоров не е съдействал по никакъв начин на разследването - не е предоставил и паролите, с които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации, иззети при претърсването на офисите на фирмата.


"Назначени са експертизи и се чакат експертни заключения. Към настоящия момент има експертни справки, които съдържат свидетелски показания, повечето от които са на служители на "ТАД Груп". Те са разказали, че целенасочено са били избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани", обясни прокурор Станкова.


Тя добави, че днес сутринта са били разпитани и служители на НАП, които са потвърдили, че са копирани данните на над 5.1 млн. български граждани - ЕГН, комбинации от цифри, регистрационни номера на автомобили. След това данните са били предоставени на различни сайтове.


"Има данни, че около 2 седмици преди датата на първоначалния арест на Бойков, тези данни са били предоставени на сайта "Биволъ". Има и свидетелски показания и анализ на компютърните конфигурации. Има данни, че е имало скрит чат през "Телеграм" между единия обвиняем и собственика на "Биволъ", в който се споменава, че тези данни са предоставени на сайта", добави Станкова.


Данните са изтекли и зад граница, има риск за националната сигурност


Тя каза, че има и доказателства, че са копирани данни на хора от висши ръководни длъжности, както и данни от много популярна хазартна игра, но не уточни коя е тя.


"Служителите на "ТАД Груп" казват, че са търсени избирателно фирми, които са с търговска и популярна цел. Освен това целта на цялата тази дейност е да бъде създадена социална нестабилност. От анализа на свидетелските показания може да се направи извод, че е срещу действащата в момента политическа система и управлението в момента", подчерта наблюдаващият прокурор.


По думите й, много хора вече започват да си вадят лични карти, притесняват се да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име и да не им бъдат продадени имотите и автомобилите.


"Елементът на всяването на паника сред неограничен брой български граждани вече е налице и целта на това деяние е именно такава - да се дестабилизира политическата обстановка в страната, правителството и да се всее такъв смут и страх в населението и това е постигнато", подчертаха от обвинението0.


Освен това било налице и разстройване на дейността на НАП. "Всички служители са изключително притеснени, тъй като към тях са насочени стотици жалби и заявки, тъй като всеки се интересува дали данните му са копирани. В момента НАП не може да функционира нормално", добави Станкова.


Тя посочи, че има данни, че тези данни са излезли и извън пределите на България - изпратени са до "Ройтерс" и Би Би Си. Заради това от прокуратурата приемат, че има опасност да се засегне и националната сигурност на държавата, тъй като това са изключително ценни данни на лица, които се разпространяват извън пределите на страната.


От "Тад груп" искали и да се подиграват на властта


По време на пресконференцията беше съобщен и любопитен детайл. Прокуратурата имала данни, че от "Тад груп" направили дори опит да влязат в системата за контрол на поливните системи в София. Целта била, когато покрай поливачките в центъра на София и около сградите на парламента и държавните сгради минават правителствени автомобили или такива на чуждестранни гости, те да се задействат и да ги пръскат.


"Осъществено е посегателство върху съвръра на "Поливни системи", които се намират пред парламента като в данните, които се съдържат в материалите по делото става въпрос, че е имало такова желание евентуално при преминаването на автомобили на различни може би държавен глава или гости на нашето Народно събрание евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение при придвижването, което пък от своя страна, може и за нас като прокурори, е важно да направим своя извод, че създавайки такава нестабилност, води след себе си веднага, знаете какво - това е нестабилност въобще на цялата ни политическа система и т.н.", даде пример Станкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK