Прокуратурата: "Тад груп" можело да дестабилизират политическата система като пуснат пръскачките пред парламента

Прокуратурата: "Тад груп" можело да дестабилизират политическата система като пуснат пръскачките пред парламента

© Георги КожухаровПрокуратурата имала данни, че от "Тад груп" направили дори опит да влязат в системата за контрол на поливните системи в София. Целта била, когато покрай поливачките в центъра на София и около сградите на парламента и държавните сгради минават правителствени автомобили или такива на чуждестранни гости, те да се задействат и да ги пръскат. Това беше съобщено по време на пресконференцията на Специализираната прокуратура днес по разследването за кибертероризъм.


"Осъществено е посегателство върху сървъра на "Поливни системи", които се намират пред парламента, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание, евентуално при преминаването на автомобили на... различни, може би държавен глава или гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение при придвижването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че, създавайки такава нестабилност, води след себе си веднага знаете какво – това е нестабилност въобще на цялата ни политическа система и т.н.", обясни наблюдаващият прокурор по случая Евгения Станкова.


Пръскачките се пренастройват ръчно


Поливните системи се пускат автоматично, като предварително са настроени в колко часа да се включат и да започнат да поливат. Ако искате дистанционно да промените часа на включване или силата на струята – това не е възможно все още. Това обясниха за "Дневник" от общинската дирекция "Паркове и градини".

"Трябва да се отиде на място и конкретният поливен кръг, така наричаме отделна поливна система, се настройва ръчно. В Борисовата градина има заложена опция да може да се управлява дистанционно поливната система, но трябва да се купят допълнителни устройства. По финансови причини засега не са купени", добавиха още оттам.


"Поливните системи в София се управляват от нас или от фирми, които са ангажирани за това. Когато трябва да се пренастрои дадена поливна система, каквато е около Националния дворец на културата, са нужни понякога 10 дни. Служители ходят и ръчно, клапан по клапан, пренастройват поливките", обясниха от "Паркове и градини".


Всичко по темата четете тукВсичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK