Подготвя се мораториум върху откриването на висши училища и филиали

Подготвя се мораториум върху откриването на висши училища и филиали

© Георги КожухаровНационална карта ще определи териториалната и профилната структура на институционалната мрежа за висше образование. Това предвиждат одобрените от правителството днес промени в Закона за висшето образование.


Очаква се Националната карта да бъде готова в рамките на година от приемането на законопроекта. Дотогава се установява мораториум върху откриването и преобразуването на висши училища и на основни звена и филиали в държавните висши училища освен ако целта не е консолидация и оптимизация. Откриването на филиали и колежи към частните висши училища, както и на техни поделения в чужбина, пък ще става с акт на Министерския съвет и след положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, предвиждат промените, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.


В бъдещия нормативен акт е записано, че студентите в защитени специалности, за които се очаква недостиг на пазара на труда, ще бъдат освободени от такси към държавните университети. Приемът на студенти и докторанти, чието обучение ще се плаща от държавата, ще се определя общо за професионалните направления и специалности от регулираните професии.
Предвижда се висши училища да придобиват статут на изследователски за срок от 4 години.


Ако текстовете бъдат приети от депутатите, университетите ще трябва да включват в Съветите на настоятелите си и представител на общината, в която функционират. В ръководните органи на висшите училище се увеличава и квотата на младите преподаватели.


Предвидено е министърът на образованието и науката да утвърждава политика за развитието на всяко държавно висше училище със стратегически цели и задачи, целеви стойности и показатели за изпълнението им при взаимодействие със заинтересованите страни до три месеца преди изборите за органи за управление на висшето училище. На тази база министърът ще сключва договор за управление с избрания от Общото събрание ректор, а той на свой ред веднъж в годината ще се отчита как ги изпълнява.


С предложените изменения е предвидено институционалната акредитация да е първоначална – за новооткрито или преобразувано висше училище, и последваща – за вече получена акредитация. Програмната акредитация за дадено професионално направление ще се извършва едновременно за всички висши училища.


При оценяване съответствието с изискванията за академичен състав на основен трудов договор член на академичния състав ще може да участва в акредитацията на едно висше училище.


За улеснение на получилите диплома от чуждестранни висши училища се въвежда двумесечен срок за признаването на дипломите им.


Дава се възможност за сключване на до две споразумения между държавно висше училище и държавни или общински училища от системата на предучилищното и училищното образование. По силата на споразуменията ще е възможна съвместна учебна дейност по учебни предмети или модули за придобиване на профилирана и професионална подготовка във втори гимназиален етап от средната степен на образование, както и по учебни предмети за придобиване на специализираната подготовка в средната степен на образование. Предвижда се обучението да е по съгласувани учебни планове и да се провежда от лица, заемащи академични длъжности във висшите училища.


Промените дават възможност студентите да сключват споразумения за стаж с работодатели и за осигуряване на работно място след дипломирането. В договорите ще са записани възнаграждението и минималното време за работа при работодателя.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  С мораториуми няма да стане- трябва скалпел!!!
  При неофициален стандарт 1 университет на 1 млн жилели ние при 7 млн жители имаме 51 университета!!!

 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 916 Неутрално

  То трябва поне половината да се закрият.

 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Добра мярка, много, много закъсняла! А, и лустрация на преподавателите, плийз!

 4. 4 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  "Промените дават възможност студентите да сключват споразумения за стаж с работодатели и за осигуряване на работно място след дипломирането."

  По важно е какво ще се случва с тези които се отклоняват от споразуменията за да поемат в посока извън България...

  I Want To Believe
 5. 5 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Много по-важнто е качеството на обучение в съществуващите. Този мораториум е отново само прах в очите. Ако има строги критерии и още по-строги проверяващи, повечето вузове, факултети и филиали трябва да се закрият. Да почерпят опит от Америка - през 1910 г. фондация Карнеги, пореади плачевното състояние на здравеопазването, в частност поради ниската квалификация на лекарите, възлага на един господин - Абрахам Флекснер, да проучи състоянието на мед. образование в САЩ и Канада. В резултат той написва доклад, в който препоръчва по-голямата част от мед. училища да се закрият и това действително се случва. В тези малко, които са останали, се въвеждат изключително високи критерии, които стават стандарт за медицинско образование. Фондациите Карнеги и Рокфелер наливат много пари в тях и качеството на мед. образование и наука се издига "до небесата".

 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  А ще се анулират ли дипломите издадени от измислени университети? В парламента и по министерствата върлуват доста подобни "специалисти".

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  "Подготвя се мораториум върху откриването на висши училища и филиали"

  Отдавна трябваше да се случи. Сега мярката трябва да е закриване на поне 30% от висшите училища и филиали

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Над 50 ВУЗ-а има у нас и е пълно безумие да няма мораториум!!!!За размерите на България може би не повече от 8-10 ВУЗ-а трябва да има!!!!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Пълно безумие е това у нас!Трябва да се "реже до кокал"

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#2] от "Калник":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Минимум 75 %!!!!

 11. 11 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Интересно ми по какъв принцип се откриват филиали като България е колкото една човешка длан. Ако не друго, то поне това трябва да се прекрати и филиалите да се закрият.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Не само, две трети трябва да се закрият, особени юридическите им факултети, че много простотия плъзна из съдебната система.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Що се занимават с глупости. Да оставят само няколко държавни ВУЗа с силно ограничен капацитет, където да има възможност да се учи ”безплатно” при строго определени условия. Всички останали частни ВУЗове да са на пазарен принцип —без държавна подкрепа. И тогава ще се види, кой кум, кой сват, кой на булката брат.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 14. 14 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 3206 Весело

  Професор до професор в растящи проценти, станахме вече страна от доценти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK