Как започна "Шоуто на Слави"

Кадър от "Шоуто на Слави" от ноември 2001г.

© Асен Тонев

Кадър от "Шоуто на Слави" от ноември 2001г.Последният епизод на "Шоуто на Слави" ще бъде излъчен тази вечер от 22.30 по Би Ти Ви. Приключването на отношенията на Трифонов с телевизията след 19 години съвместна работа породиха за пореден път слухове за възможното му влизане в политиката. От друга страна, още през 2008 г. шоуменът заяви пред "Капитал", че логично продължение на дейността му като продуцент е създаването на телевизия.


Докато все още липсва яснота какво ще е бъдещето на Трифонов и екипа му, Дневник" публикува откъс от биографичната му книга "За мен е чест", която излезе през 2015 г. (издателство "Сиела"). В него водещият разказва за началото на предаването.


Когато тръгна първата частна национална телевизия bTV, ние бяхме готови с проект. Бяхме готови като концепция, като начин, по който ще го правим. В "Хъшове" експериментирахме всичко, което смятахме, че трябва да има в едно такова шоу - диалозите с Годжи, актьорските скечове, участието на "Ку-ку бенд", интервютата с гостите - всичко беше ситуирано още преди това и пробвано в "Хъшове".
И когато bTVстартираха, аз се обадих на Краси Гергов, понеже не познавах хората, които са в телевизията, и той каза: "Да, може да стане, трябва да говорим... но може би е добре да ми дадеш 50% от марката." Аз казах: "50% от коя марка?", а той каза: "Ами от това шоу, което ще направиш, половината да ми го дадеш." Аз му казах: "Виж сега, няма да ти дам нищо, просто защото това ми звучи абсурдно." Защо да му давам 50%?


Спомни си, че Бойко Борисов излезе години по-късно и каза, че пък аз съм искал от него 50% от ГЕРБ. Странно е как разсъждават някои хора - 50% от това, 50% от онова - доста наивно е това. Въпреки че сигурно е проработило при други хора, при мен - не.


Та, водихме някакви разговори с Краси Гергов, които просто бяха някакви разговори без нищо конкретно, и дойде момент, в който телефонът в офиса ми звънна. Имах един телефон Spirit of Saint Luis в моя кабинет и ми звънна, и секретар­ката ми, Геновева Дживджанова, ми каза: "Търси те някаква Светла." И аз казах: "Виж каква й е фамилията, не познавам Светла". Тя провери и ми казва: "Светла Василева те търси." И аз казвам: "Ако е Светла Василева, виж дали не е шефката на bTV". Аз вече знаех как се казва. И Геновева вика: "Да, точно Светла Василева - шефката на bTV - те търси". Казах на Геновева: "Като свърши разговорът, ще дойда оттатък и ще ти отрежа главата. Разбираш ли, само да свърши разговорът и ще те убия". Представяш ли си, Иво, звъни ми шефката на bTV, обаждане, което чакам от месеци, а Геновева да ми каже: "Търси те някаква Светла!".


И така ми се обади Светла Василева, и каза: "Може ли да се видим?". Видяхме се, тя сподели, че има идея да се прави ежевечерно шоу, както се прави в американските телевизии. Аз казах: "Да, и ние имаме такава идея отдавна, не сме прави­ли ежевечерно шоу, но мисля, че ще се справим".


Тогава се запознах и с Албърт Парсънс, който беше ме­ниджър от американска страна. Те бяха много добронамерени, изключително приятелски настроени и обещаха всякаква под­крепа, за да се получи такова шоу. Моята идея беше да е от 22:00 часа, Албърт Парсънс каза: "Не, от 22:30 е по-добре, защото искам да разширим праймтайма". Подписахме първо­начален договор с твърде много алтернативни клаузи - дого­ворът беше и за три месеца, и за една година. Тоест за три месеца, та да могат да ни спрат, ако не се получи. Ако пък се получи - едногодишен, с възможност да преговаряме наново.


Парсънс нямаше никакви претенции към съдържанието. Основната му идея беше да има водещ, който прави интервю­та и разказва вицове, бенд, който да свири и водещият да има комуникация с някой от бенда, както го правят всички американски шоута. Ние всичко това вече го бяхме изработили в "Хъшове".


Беше много скептичен по отношение на актьорите. Дали изобщо да има актьори. Но после каза - аз не познавам българ­ския пазар и не зная - пробвайте го, мен не ме вълнува дали ще има актьори, или не, мен ме вълнува да имаш рейтинг и да спазвате законите и Конституцията. Другото, което ме вълну­ва, е ако някой е лично обиден от шоуто, да прехвърляме пре­тенциите към теб и към вас, а не към телевизията. То и до ден днешен сме на такива договори.


Другата му забележка беше - защо трябва да има балет. Аз му казах: "Ами, просто ми харесва да има балет". Той каза: "Ами, не е нужно да има балет". Аз казах: "Кой каз­ва?". Той каза: "Ами, аз казвам! В Америка няма балет". И аз казах: "В Америка няма, но в България ще има". Той каза: "Ама толкова ли ти е важен този балет?", аз казах: "Ми, да, важен ми е". Той попита: "Защо?". "Ами - казвам, - защото предпочитам да има такова, по-скоро кабаретно откриване, все пак е късно вечер, да има красиви жени, защото красиви­те жени винаги създават настроение, и то прекрасно настро­ение". Той каза: "Ами, добре, аз ти плащам на тебе, а пък ти дали ще си плащаш на балет, или няма да плащаш - това си е твоя работа". И аз казах: "Ето виж, колко лесно се разбира­ме - дали ще има актьори и балет, или няма да има — зависи от мен". И договорите ни до ден днешен са такива - плаща се на "Седем осми", и няма тука ще има ли, няма ли да има балет. Но то вече е ясно, че тази формула работи добре, и по­ради тази причина няма претенции.


Когато стартира шоуто, на 27 ноември 2000 година, никой не вярваше, че ще направим повече от 100 предавания. Абсо­лютно никой. Даже Лияна Панделиева написа една статия във вестник "Монитор", в която авторитетно обясняваше как ще се провалим и как няма да изкараме и един месец. Дали днес, 15 години по-късно, Панделиева си спомня тая статия? И къде е тя сега?...

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  "И така ми се обади Светла Василева, и каза: "Може ли да се видим?". Видяхме се, тя сподели, че има идея да се прави ежевечерно шоу, както се прави в американските телевизии. Аз казах: "Да, и ние имаме такава идея отдавна, не сме прави­ли ежевечерно шоу, но мисля, че ще се справим"."

  ПДалеч по-интересен е бил последният разговор с ръководството на bTV...

  I Want To Believe
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1720 Весело

  УЖАС!
  Най-накрая се отърваваме от тоя досадник!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Добре е, че свършва.
  Нанесе немалко вреди това пошло шоу...

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Интересно. Такъв или онакъв С.Трифонов се е доказал като умел ръководител и сръчен търговец. Има какво да се научи човек.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 967 Весело

  Ся, доколкото е известно медийният и рекламен пазар в България се държи точно от Краси Гергов и до ден днешен. На Трифонов пак ще му се наложи да му връзва обувките в поза наведен и с гръб към него...

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  Чалга или не, безспорно най-култовото шоу в България!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Закривай тая селяндурщина!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 967 Весело

  "Чалга или не, безспорно най-култовото шоу в България!"

  Интересно кой и как и защо му разчисти терена...

 9. 9 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Чалга културата на Слави е в пълен синхрон с чалга политиката на Баце.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 967 Весело

  "всичко беше ситуирано още преди това и пробвано в "Хъшове"."

  Е, преди това беше в "Ку-Ку".
  В последствие се разбра , че неговите автори са сътрудници на ДС.
  Режисьор - Нидал Алгафари. С псевдоним "Наско"
  И Курумбашев пък тотално се разкри като скрита червена лимонка...

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3146 Любопитно

  Няма да ми липсва....Нагаждачеството винаги ме е отвращавало,а това на Слави особено!"Интервютата " му с Сопола,Параванов ...са върха на слагачеството и угодията....Слугинстването явно си е заслужавало ....щом го търпяха толкова!Предаването се изчерпа още преди 5 години......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Славчо върти мазни свирки на Баце.
  И гербажийските тролове му пеят осанна.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Аз си спомням "Как ще ги стигнем.." с Тодор Колев - първото и единствено шоу в българския ефир (Ефир 2), с "Динамит Брас Бенд" и Стойчо. Дългият беше менте.

 14. 14 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Комсомолец ,който изпълнява нареждания на комунистическите си господари от ДС.

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  В началото го харесвах.
  После лека-полека възгледите ни започнаха да се разминават и от седем-осем години насам, започна да ме дразни.
  Дали шоуто се е променило или аз... - трудно ми е да преценя.
  Все пак не мога да не отчета, че щом е на екран толкова години и има своята аудитория - явно е професионалист в работата си.

 16. 16 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 339 Неутрално
 17. 17 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално
 18. 18 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Чалга или не, безспорно най-култовото шоу в България!
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  То в България няма конкуренция в този вид шоута.

 19. 19 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 610 Неутрално

  В началото го гледах в частта му с госта. Имаше и интересни гости. После простотията надделя и не го гледам. Не знам докъде е стигнала простотията, едва ли е изчезнала! И понеже вълкът козината си мени, но нрава не ...... не възнамерявам да го гледам където и да е, нито да се интересувам от политическата му перспектива

 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Освен донякъде "Как ще ги стигнем" и това на Слави Трифонов, имаше ли други по-дълго задържали се вечерни тоук шоута в тоя формат? Иван и Андрей имаха нещо подобно за кратко преди време.

 21. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Аз помня друго. В кое тв бяха, като си правеха т...к с Жан Видинов, после Слави си отряза плитката в ефир, голям герой. После отиде в някаква кабеларка заради "Надка на кол". Накрая Блага Димитрова го вкара в бтв, а във вестника я цитираха: Внимавай, заложила съм си главата.

 22. 22 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ще липсва ли на някого най-големият простак и виновник за опростачнането на масата българи?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 23. 23 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#22] от "Скакауец":

  За да консумира подобно съдържание, значи зрителят изначално си е прост и шоуто няма абсолютно никаква вина, че 20 години имаше почва.

  Освен това много се пробваха, но само той остана на екран 2 десетилетия.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Естествено, това ще го спестят... :)))
  Обадил му се този, обадил му се онзи и хоп, готово.... :)))

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Няма по-успешно шоу. И ако Слави не сглупи да прави партия (за политика той не става), а направи телевизия - и телевизията му ще бъде успешна. Защото Слави и екипът му не само спазват, а са въплъщение на основния медиен принцип - да бъдат опозиция на всяка власт.

 26. 26 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Интригата е, че тук се публикуват пространни пасажи на книгата му. Тоя наистина ли тръгва към местните избори с Мая Манолова? Фронт някакъв - либерално, дясно-ляв? Не трябва ли да има някакъв праг на гнусливост, все пак. Този тип допринесе за опростачването на хората, както никой. Петьо Блъсков, Валери Найденов, Тошо Тошев и Венелина Гочева на малкия му пръст не могат да стъпят. Пасквилите в Труд, "24 часа", "168 часа", днешните в шарените парцали на Пеевски и ко се забравиха. Обаче химна на прехода "За крадец не ставаш, сине. Ти си будала", както и "Едно ферари с цвят червен, едно за теб, едно за мен. Това му трябва на човек." - не. Стотиците деца, гости на шоуто му, ще помнят полупорногравските вицове /тъпи, между другото
  /, с които ги забавляваше. Канеше ученици, да. Но, хайде това е до някаква нравствена хигиена. Друг въпрос е кой и как му плащаше. Пробутваният като борец срещу статуквото, срещу олигархията и т.н. как пък не направи един скеч срещу баш олигарсите. Как пък все срещу политици и то десни. Въпрос на проучване е кой му плаща. Засега е ясен откъм офшорната му същност. Публична тайна е, че парите на Трифонов минават през офшорни фирми. В пресата излезе конкретната врътка. В щата Делауеър - един от големите данъчни оазиси в света, е регистрирана офшорка - майка "Фулмър трейд линкс", която от своя страна е собственик на "Фулмър ейтъртемънт", която на свой ред е собственик на дружеството, продуциращо шоуто - "Севън ейт продакашан". Най-малкото така се избягват данъци в България и силно се редуцират. Но по-същественото е, че се замазва произхода на парите. Президентът Радев,зовящ за избелване на офшорни тайни, ще се поинтересува ли?

 27. 27 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Конкретната офшорка се казва по-точно "Фулмър ентъртейнмънт"

 28. 28 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Доста време се задържа Слави. От 2002 г. не живея в България и не знам как се е развило шоуто през това време, но помня, че в началото поне имаше доста интересни гости.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 29. 29 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  Всички от кукуто се наместиха! Па народа още въздиша......

 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Аз не мога да го трая по две причини. Първо, че постигна успех на детската Евровизия с оная малката чалгарка от Разград и второ, че работи всеки ден.

 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Трифонов беше човек на Георги Илиев от Вис 2, който създаде Хъшове. От там нататък той играеше ролята на агитпроп на мафията, първоначално под ръководството на агент Димитър- Кеворкян.

 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Доказал се като вярна слугиня срещу заплащане да оплюва и възхвалява,когото му посочат господарите.

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Тоя откъс от тъпата му книга, напомня за едни други трогателни писания за един ,който беше почнал с пишещата машина на баба си и станал собственик на вестник.

 34. 34 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#28] от "andreas_hofer":


  Доста време се задържа Слави. От 2002 г. не живея в България и не знам как се е развило шоуто през това време, но помня, че в началото поне имаше доста интересни гости.
  —цитат от коментар 28 на andreas_hofer


  Той не се задържа,,,,,,задържаха го за да убеждава българите , колко лоша е Европа и колко хубава е чалгата

 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  браво слави!оспехи занапреде!

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6523 Неутрално

  Няма да ми липсва, да върви към Учиндол.

 37. 37 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#31] от "antonio_vivaldi":
  До коментар [#32] от "antonio_vivaldi":
  До коментар [#33] от "antonio_vivaldi":
  +++++++

 38. 38 Профил на haguares
  haguares
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Слава на Всевишния

 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  К'во стана с кастинга за политици? Списъците да не са предадени на Вождя...

 40. 40 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  К'во стана с кастинга за политици? Списъците да не са предадени на Вождя...

 41. 41 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Току-що обяви, че наесен стартира собствена телевизия и политически проект.

 42. 42 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Колко много хора са гледали Слави насила цели 19 години. Да им се чуди човек защо не са гледали нещо друго?
  Както се разбра, ще го гледат пак по тв 7/8.

 43. 43 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Колко много хора са гледали Слави насила цели 19 години. Да им се чуди човек защо не са гледали нещо друго?Както се разбра, ще го гледат пак по тв 7/8.
  —цитат от коментар 42 на yavooor


  Ужас, всяка вечер, в продължение на 19 години, вкъщи идваше един човек с пистолет и ни задължаваше да гледам Слави.

  И сега наесен пак ще идва сигурно ;)

 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Една чалгаджийница по-малко!!!

 45. 45 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Ще има ново предаване Седем осми вместо Шоуто на Слави. Само не разбрах дали ще е се излъчва по БТВ или ще има отделна телевизияю

 46. 46 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Славчо започна “шоуто” с $1.5млн от Газпром. В телевизията на Краси Гергов ( по една случайност, сътрудник в съответните органи). Така и продължава. Раята има нужда от нов “спасител”, че стария много се изтърка....

 47. 47 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  " "Ами - казвам, - защото предпочитам да има такова, по-скоро кабаретно откриване"

  Кабаретно? Май по-скоро вонеше на чалга. Поне най-после остава в минало време.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 48. 48 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  И верен слуга на една част от задкулисието...

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 49. 49 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#25] от "krummm":

  https://www.youtube.com/watch?v=L0StQ5bQyq8

  5:40

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 50. 50 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2015 Весело

  [quote#43:"Vorknkx"][/quote]

  Той тоз същия дет ви задължава да слушате чалга нали? Льош човек. Този е същия дето ме прогони преди 20 години от чалгария. Понеже мразим чалгата и чалгарите... Те останаха в милата родината

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 51. 51 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Първото не гледах и последното не гледах. Някои по средата гледах. ... ама толкова.

 52. 52 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Спрях да гледам това нещо още в далечната 2010 година. И не съжалявам.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK