Прокуратурата изненадващо разпространи доказателства срещу "ТАД Груп", за да защити обвинението

Това е снимка, разпространена от прокуратурата, за която се твърди, че показва как Кристиан Бойков се подготвя да изпрати втория мейл до няколко медии.

Снимката била от камера в офиса на "ТАД груп"Специализираната прокуратура изненадващо изпрати до медиите част от доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, търговския директор във фирмата Георги Янков и 20-годишния служител Кристиян Бойков, който бе първият задържан по случая.


Това са общо 13 файла, сред които снимки на файлове от компютри, телефон, както и стоп кадри от охранителни камери в "ТАД груп" с обяснителни бележки кое какво е.


"По повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определената мярка за неотклонение "парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и с разрешение на наблюдаващия прокурор публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването", казват от държавното обвинение в имейл.
От файловете са заличени всички лични данни, факти и обстоятелства, които според държавното обвинение биха навредили интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.


Освен това е разпространен и скрийншот, за който се твърди, че е на личния телефон на Кристиян Бойков - на него се вижда приложението "Телеграм" и заключен чат с наименование "Биволъ". Вчера пред "Дневник" собственикът на "Биволъ" Асен Йорданов каза, че обмисля да заведе дело за клевета срещу наблюдаващия прокурор Евгения Станкова заради твърденията за таен чат през "Телеграм" с един от тримата обвинени по случая.


"Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества", твърдят от държавното обвинение ден след като Специализираният наказателен съд пусна под гаранция от 100 000 лв. Иван Тодоров.


Фотогалерия: Какви доказателства показа прокуратурата срещу "ТАД груп" >


Събрани са личните данни на магистрати - основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: "Ne se chistiiiii", съобщават от Специализираната прокуратура.


"Публикуваме и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд", пишат от прокуратурата.


Тествали сайтове на дружества, за да ги набират като клиенти


"Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти", се казва в показания на свидетел по делото.


"Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти", твърди още свидетелят.


От прокуратурата съобщават, че са открили запис от камера за видеонаблюдение от тераса в офиса на "ТАД Груп". На кадрите се виждат Георги Янков и Кристиян Бойков, а според прокуратурата, разговорът между двамата е проведен на 15 юли между 14:05 ч. и 14:15 ч. (4 часа и 52 минути след публикуването на базата данни на НАП в интернет пространството).


Кристиян Бойков споделя на Георги Янков: "Знаеш ли какво почвам да се замислям...тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази...всичко ще приберат като информация за...ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване...шеумръ от смях.:а...това ше е най-жалко...ще бъде...ха...аз съм го пратил до Би Би Си и до "Ройтерс"...така, че.... "


Няколко часа по-късно, отново запис на охранителна камера, показва телефонен разговор между Георги Янков с неустановено лице. Разговорът е проведен на 15 юли между 19:39 ч. и 19:42 ч. т.е. 9 часа и 26 минути след публикуването на базата данни от НАП.


Данните били пуснати точно до медиите, за да ги верифицират


От прокуратурата твърдят, че по време на разговора Георги Янков казва: "напротив...то би трябвало да създаде работа за нас по принцип...да не говорим, че Бивол разполагат с информацията от две седмици...", "директно с Атанас Чобанов от Бивол се говори...имай предвид, че те не са пуснати всички...те са пуснати точно до медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос правителството трябва да си замине с всички...с всички".


Не става известно обаче по какъв начин от прокуратурата са установили съдържанието на разговорите и дали охранителната камера е записвала и звук.


Трети видеоматериал е заснел Кристиян Бойков на работното му място. Записът е направен на 16 юли в 11:13 ч. Тогава Бойков отваря tor.com. която предлага услуга за анонимно получаване и изпращане на имейли.


Установеното от камерите за видеонаблюдение се потвърждава и от историята на търсенията, извършени от служебния компютър на Кристиян Бойков, твърдят от прокуратурата. В 11:21 ч. същия ден Кристиян търси в Гугъл Би Ти Ви, след което отваря интернет страницата на Би Ти Ви и влиза в менюто за контакти, откъдето копира имейл адреса на телевизията.


После това отваря интернет страницата на "Капитал", където открива имейл за контакти. В 11:24 ч. Кристиян отваря страницата translate.google.com, където търси превод на ключови фрази, установени и в историята на браузъра като съответстващи с определени части от пратения текст до медиите Би Ти Ви, "Нова телевизия" и "Капитал".


Според данните на прокуратурата Бойков е търсил - "Капитал контакти", "btv", "tor mail services" (имейл услуга с Top), "russian anonymous mail" (руски анонимен имейл), както и "обективна журналистика" и "уважаеми журналисти".


В периода от 11:24 и 11:46 ч. той изготвя или редактира текст. На 16.07.2019г. в 11:50 ч на електронните пощи на БТВ ([email protected]), НОВА ([email protected] и Капитал ([email protected]) е получено съобщение от "анонимния руски хакер" от e-mail [email protected] - съвпадащ със страницата tor.com., в която Бойков влиза по-рано, казват от държавното обвинение.


От прокуратурата твърдят и че от служебния си компютър Бойков е търсил пропуски в сайта на Агенция "Митници".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK