ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Прокуратурата прави риалити формат на наказателен процес, смята Михаил Екимджиев

Наблюдаващите прокурори по делото Евгения Станкова и Калин Близнаков

© Дневник

Наблюдаващите прокурори по делото Евгения Станкова и Калин БлизнаковДействията на прокуратурата, с които публично бяха показани част от доказателствата по разследването за кибертероризъм заради хакерската атака срещу НАП, са "противоконституционни", каза днес пред БНР адвокат Михаил Екимджиев.


"Вече това е един риалити формат на наказателен процес, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво нелепо шоу за забавление на публиката. Първо, обясняват как се подготвя атентат срещу държавния глава или чуждестранни делегации с пръскалките пред Народното събрание, а след това публикуват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски – нещо, заради което те водят делото срещу господин Иван Тодоров, срещу "ТАД груп" и така нататък. Това е откровен сюрреализъм", обясни адвокатът.


Според него някой кинаджия страшно би се забавлявал да направи сценарий от всичко, който дори има шанс за "Оскар". "Тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни. Те са откровено противоконституционни", обобщи Михаил Екидмжиев.
Той е на мнение, че целта е да се манипулира общественото мнение, като избирателно се вадят определени пасажи, а отдолу се дават обяснителни текстове. "Това е театър за наивници! Аз се притеснявам, наистина се срамувам и страхувам от това, че прокуратурата действа така, както е действала по времето на сталинисткия комунистически режим", каза още адвокатът.


Той посочи, че в диалектиката има закон за преминаване на количествените натрупвания в качествени изменения. "След като през последните десетина дни бяхме свидетели на безпрецедентно натрупване на откровени прокурорски глупости, на нелепици, изказани от ред прокурори, съвсем логично беше в един момент тази критична маса да премине в качествено изменение - съобщението на една загрижена прокурорка, че пред Народното събрание са могли тези кибертерористи да манипулират напоителните системи и пръскалките да създадат опасност за националната сигурност и това се интерпретира като диверсия. За да замажат този гаф, който показва пълната безпомощност, който е симптом, според мен психиатричен, се стигна до това безпрецедентно публикуване", е неговото мнение.


Екимджиев е на мнение, че на база казаното до момента в една нормална държава атакуваната фирма "би занулила този прокурор и този прокурор никога не би си помислил да продължи да работи след такова изказване", защото се нанасят репутационни щети, без още да се знае за какво става въпрос.


Юристът подчерта, че презумпцията за невиновност е била директно смачкана с изявленията на прокурора Гешев и "тази загрижена жена, която видя терористична атака в пръскалките, а тя се оказа и ръководител на звеното за антитероризъм в Специализираната прокуратура".


"Имам известно успокоение, че засега тези откровено гротескни измерения на прокуратурата са характерни повече за Специализираната прокуратура. Но ако ВСС и президентът допуснат господин Гешев да стъпи в длъжност, цялата прокуратура ще добие този формат на бурлеска, на абсурд", казва още той.


За Екимджиев най-големия пробив в националната сигурност е когато хората презират институциите си, защото виждат тяхната безпомощност, а в случая прокуратурата е помогнала това да се случи".


Коментирайки факта, че прокуратурата предостави лесен достъп до данните на над 2000 магистрати, Екимджиев каза: "Има такъв състав в Наказателния кодекс и е интересно да видим дали някой ще потърси наказателна отговорност от прокурорите, които са го допуснали... Иначе всеки гражданин, всички тези съдии, прокурори и следователи, включително господин Пеевски и господин Борисов, могат да потърсят обезщетение срещу прокуратурата за изнесените им данни. Това е по Закона за защита на личните данни в България. А иначе в Страсбург вече имаме поне десетина осъдителни решения. Новатор в тази дейност беше бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който публично четеше присъди и обявяваше хора за престъпници, но господин Гешев и ръководената от него прокуратура се оказват един достоен приемник."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK