Как работи редакционната и рекламната политика в "Дневник" и "Капитал"

Как работи редакционната и рекламната политика в "Дневник" и "Капитал"

© Надежда ЧипеваЗастрахователната компания "Лев инс" проведе нещо като протест пред "Икономедиа" (издател на "Дневник" и "Капитал") през тази седмица, провокиран от публикация в седмичното издание за проблемите с плащанията по "Зелена карта", в която се говори и за проблемите на дружеството. На специална пресконференция днес "Лев инс" отново отправи обвинения към "Капитал", че "цензурира, манипулира и фалшифицира техните отговори, уронва името и имиджа на компанията и я репресира". Представители на компанията твърдят, че "Икономедиа" на два пъти е предоставяла оферти за реклама на "Лев инс", обвързвайки това с публикуваните текстове.


Затова "Капитал" излезе с официална позиция, която препубликуваме, защото същите правила за ясното разделение между редакционна и рекламна политика важат и за "Дневник" - вече повече от 18 години - от излизането на първия тогава брой на хартия на медиата:


Както е известно, повечето медии имат двустранен бизнес модел - от една страна, са на пазара на читатели и на него продават отделни издания и абонаменти. От друга, са на пазара на реклама и маркетинг услуги. Тук наши клиенти са компаниите, които имат нужда да комуникират послания.
"Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник", от години работи и на двата пазара, има развити търговски отношения с множество български и чужди фирми. Нашите медии спазват високи редакционни стандарти и със съдържанието си привличат качествена аудитория, по тази причина са търсен и ефективен канал за комуникация и на рекламни послания.


"Ние спазваме принцип на разделение между редакционната и търговската си политика. Редакцията и търговският екип функционират под отделни ръководства, без вмешателство един спрямо друг. Търговците нямат практика да отправят оферти към фирми заради това, че по един или друг повод са попаднали в редакционното съдържание. В същото време рекламната ни политика е неутрална - работим с всички компании, при публично обявени условия", казва Сибел Реджеб, търговски директор в "Икономедиа".


Справка с търговския отдел на "Икономедиа" показва, че твърденията на "Лев инс", че са получавали оферта за реклама веднага след като в "Капитал" са публикувани статии за компанията (които те определят като негативни), не отгаворят на истината.


В първия посочен от тях случай, датиращ от август миналата година, инициатор за търговска сделка е била самата "Лев инс". Неин представител, по-конкретно Мария Максимова, експерт "Реклама и връзки с обществеността", се е свързала с представител на търговския екип, поискала е оферта за нейтив публикации и е получила такава. Нейтив публикациите са форма на реклама, в която маркетинговото послание се комуникира през съдържание. В "Капитал" и "Дневник" тези статии се отбелязват като рекламни с маркер "Съдържание от еди-коя си фирма" и не се маскират като редакционно съдържание. В допълнение, фактите, изложени в тях, се проверяват и ако не отговарят на истината, публикацията не се приема. Както и в договорите за стандартна реклама, в договорите за нейтив публикации е отбелязано, че търговското отношение не може да повлияе на редакционната политика.


Повече за нейтив рекламата в изданията на "Икономедиа" може да видите тук.


Вторият случай, цитиран от "Лев инс", е за оферта, която те са получили като един от официалните партньори на предстоящия тази есен Автомобилен салон - София. Същата стандартна оферта освен на тях е изпратена и на още няколко фирми, партньори на автосалона. На всички тях се предлага да бъдат включени в официалния каталог на събитието, който тази година ще се издава от "Капитал".


Предложението е изпратено на 18 юни, повече от месец преди публикацията, която предизвика недоволството на "Лев инс". Ще припомним, че тази публикация има независещ от редакцията на "Капитал" информационен повод - а именно, тя е по повод приключилите проверки на финансовия сектор във връзка с желанието на България да се присъедини към ERM II. Част от тях са и усилията на европейския орган по застраховане EIOPA да проследи как се решава проблемът със системата "Зелена карта". (Teкста може да видите тук)


Никой от редакцията на "Капитал" не е бил в течение на комуникацията между "Лев инс" и търговския отдел именно заради принципа на разделение, по който функционират двата екипа.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Кой плаща повече той получава повече медиен комфорт и така си е на всякъде! Даже ,често този дето добре плаща може да поръча и черен PR за конкурента си!
  То е ясно ,че доминиращите в рекламите са Allianz, KBC, UNIQA и Generally!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Както е известно повечето медии имат двустранен бизнес модел
  - от една страна са на пазара на читатели и на него продават отделни издания и абонаменти.

  -От друга, са на пазара на реклама и маркетинг услуги. Тук наши клиенти са компаниите, които имат нужда да комуникират послания.
  ----------------------------
  А пазара на грантове? На грантодателите какво продавате? Съвеста си?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  “Никой от редакцията на "Капитал" не е бил в течение с комуникацията между "Лев инс" и търговския отдел, именно заради принципа на разделение, по който функционират двата екипа.”
  ——
  Е, той каза, тя каза...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Весело

  Как работи редакционната и рекламната политика в "Дневник" и "Капитал"
  ...
  Ем как:
  Фондацията: -Ало, дневник, имаме тук една статия от американското посолство. Ей сега ще ви я пуснем през Дойче веле.
  Дневник: YES, SIR!!!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на │
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Ти така ли работиш? Защо мислиш, че всички са yessir-овци като теб?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 6. 6 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2322 Весело

  Капитал доста клатят стабилността на мутрите...

 7. 7 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":Ти така ли работиш? ...
  —цитат от коментар 5 на I


  Недей да спориш!
  Човекът ти казва истината.

  До коментар [#5] от "I":

 8. 8 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Е и какво общо има политиката на Дневник като това е изказване на ЕЦБ и само беше публикувано? Защо някой въобще вярва на мутрите от Лев Инс. Някой техен клиент случайно да е доволен?

  Не ме търсете преди обяд
 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Да не е така:

  Главна ЦЕЛ: оръвкане на държавата България , с пари от "спонсори"
  Охулване на всико което има прилагателно "българско">
  Хули се на широка основа: от най-старата инситуция - БПЦ до днешно време.
  Фалшивицира се историята - публикуват се статии на грантажии и от АУ и НБУ

  НОвини:
  - ако има проблем правим истерия колко е пропаднала БГ
  - ако няма пробле го измисляме, и се опитваме да правим истерия ако може
  - положителни новини ограничаваме до към 10%
  - негатив трябва да им до 70%
  - неутрални новини за БГ - 20%

 10. 10 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Тролиата се събрал и заработва.

 11. 11 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  Ами защо го четете? Някой ви задължава ли? Както аз не чета глупостите в ПИК, така и вие може да не четете Дневник. Доста по-интересни бяха коментарите преди да налазят троловете и имаше смислени дискусии, а не спорове кой бил сорсоид, грантаджия и други такива тъптоии

  Не ме търсете преди обяд
 12. 12 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Не виждам връзка между DW и американското посолство ДВ е на друга хранилка

 13. 13 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Как работи редакционната и рекламната политика в "Дневник" и "Капитал"...Ем как:Фондацията: -Ало, дневник, имаме тук една статия от американското посолство. Ей сега ще ви я пуснем през Дойче веле.Дневник: YES, SIR!!!
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  Някои хора още си мислят , че струк

 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Някои хора още си мислят , че структури като дневник/капитал са някаква журналистика, дето работят няккави "журналисти" с "мнения" и "ценности"

  Д/К е структура за упражняване на политичически, икономичекси и военна политика, финансирана от Конкреса на САЩ.

 15. 15 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тролиата се събрал и заработва.
  —цитат от коментар 10 на anonim440


  ей са и Доганова ше доприпка в свински тръст

  яж бахур
 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Благодаря за обяснението за редакционната и рекламна политика на Икономедия.
  В този смисъл, как може да се обясни практиката, че самостоятелни статии се пишат само за ЦСКА, Левски и Лудогорец, а самостоятелни за Етър, Ботев Пд, Локомотив Пд, Черно море, Витоша, Царско село, Берое, Ботев Враца няма?
  Някак е странно това отношение към тези футболни отбори и това предполага обоснованите подозрения, че ръководителите на тези футболни клубове не са се обърнали към представител на търговския екип.

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  изтеклите преди години мейли ясно показаха бизнес модел и редакционна политика, високите стандарти пък са видими в подбора/обсесията на новини . поне намалихте най бруталната цензура.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#14] от "WWW":

  Просто са свободни. Това във вашата ценностна система е вредно, но повечето хора в България го харесват.
  За жалост може би е единственият новинарски свободен сайт в България. Фактор, Медияпул, не се сещам за други. Въпреки, че във Фактор някак си не съм съгласен с доста от написаното в статиите. Медияпул също не е точно това, което трябва, но в сравнение с другата боза, просто е без алтернатива.
  На кой му се чете червена проганда?
  Разбирам на вас ви плащат, и вие с платената ви любов към червените престъпници се опитвате да закърпите бюджета. Но защо просто не живеете бедно, но с чест и достойнство?

 19. 19 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ами как - с пропаганда и омаскаряване.

 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 878 Любопитно

  До коментар [#9] от "WWW":

  Как ги сметна тия проценти?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Червеният тролиат не разбира, че колкото повече плюе по този сайт, толкова повече му вдига рейтинга. 45 г. живяхме според вашите правила, ограничения, идиотизми, с кръв и насилие. Просто хората искат свобода. Ако искаха нещо друго, щяха да са в друг сайт. А това, че САЩ подпомага този сайт - Браво на САЩ, Браво и на сайта, защото просто се вижда от къде идва това различното в сайта.

 22. 22 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "anonim440":

  Коя пропаганда е по страшна заБългария. Путин или Сорос. Или и двете според мен и двете

 23. 23 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#22] от "bobo59":

  Ако едно тяло е разяждано от проказа (България е разяждана от комунизъм), то първо трябва да се избави от проказата, и едва след това да мисли за всичко друго.
  А лукавата ви логика показва, че сте комунист.

 24. 24 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 287 Неутрално
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#21] от "anonim440":

  както и да наричате инакомислещите (и гласуващи) рейтинга на сайта се дължи на тях, никой рекламодател няма да заложи на медия с форум обсебен само от приближени на редакцията . и редакцията се усети та спря донякъде с комичната цензура и най важното , рязко "превъзпита" гранц , дифендър ... и така богатия им речник.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дневник, радвайте се - това, все пак, е протест срещу лъжливата и корумпирана преса в странта, която отслужва чужди олигархични кръгове. Очевидно гражданите се пробуждат!

  Нали точно затова се борихте? Това искате всяка 2ра статия? Повече такива протести трябват, кактов казвате!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 27. 27 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  На мутрите от левинс няма да дам една стотинка!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#25] от "дерибеев":

  Говорим за България, не за дневник.

 30. 30 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  Да не би да си объркал форума на в-к "Дума" с този?

  CONTADOR GRATUITO!
 31. 31 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":Ами защо го четете? Някой ви задължава ли? Както аз не чета глупостите в ПИК, така и вие може да не четете Дневник. Доста по-интересни бяха коментарите преди да налазят троловете и имаше смислени дискусии, а не спорове кой бил сорсоид, грантаджия и други такива тъптоии
  —цитат от коментар 11 на nikidimi


  За жалост, цялото това налазване от зложелателни тролове е организирано с идеята да се откажат обикновените читатели да четат и споделят мнения в обективните медии. А те никак не останаха много. Явно такива като Икономедия много пречат на плановете на Трисвиниума и за това се полагат всякакви усилия да бъдат блокирани и затлачени от масирано присъствие на нагла нечистоплътност. Някои сайтове, като Редута например, изцяло затвориха форумно-коментарната си функция. Не знам защо Дневник не въведе поне по-строг контрол. Под контрол разбирам не тези извратени политкоректни банове, които се налагат, а най-вече орязването на достъпа за професионалните тролове. Например с деактивирането на всички акаунти от един IP address ако са регистрирани няколко активни. Сигурно има и други начини да намалят присъствието на тази зловонна паплач, която по повод и без повод изразява негативизма и неуважението си към Издателите и техните публикации, но явно им се плаща да висят тук и да задръстват форума.

 32. 32 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 647 Весело

  Едно е ясно. САЩ финансират и Дневник, и Пик. О това е очевадно. Разликата е, че финансирането на Дневник/Капитал идва от Демократическата партия, а на Пик - от Републиканската.
  Единствено се колебая за изданието на Недялко на брат му. И той е американска подлога, но май точи от всички

  Бог да благослови Америка за България!
 33. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Руските подлоги са съвсем други. Това са издания като ПАН.бг, Агенция Фокус, Агенция БГНЕС, и така. Те просто си личат.

  Бог да благослови Америка за България!
 34. 34 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 347 Весело

  "Нашите медии спазват високи редакционни стандарти и със съдържанието си привличат качествена аудитория..."
  Хем поддържат твърдо направо дясна политика, яростно подкрепяща зелени, лиляви, джендъри, антифа, феминаци и т.н. и пр.
  Молодцы!
  Так держать!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 35. 35 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Някои хора още си мислят , че структури като дневник/капитал са някаква журналистика, дето работят няккави "журналисти" с "мнения" и "ценности"Д/К е структура за упражняване на политичически, икономичекси и военна политика, финансирана от Конкреса на САЩ.
  —цитат от коментар 14 на WWW


  Боже, слез и си прибери вересиите

  No Pain No Gain
 36. 36 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Нищо добро не мога да кажа за Лев-инс .Имам личен опит с тях преди няколко години и съм отвратен .Ставаше въпрос за изплащане на застраховка за дребни щети която получих едва след 2 месеца ходене по мъките , но видях някои неща в и около централния им офис в Лозенец(не зная още ли са там), които ме потресоха .
  Навсякъде пред входа на сградата и вътрешни входове и кабинети стояха облечени в черно пазванти, не зная как да ги нарека , но от какво толко се страхуваха и кой пазеха не зная , а и не питах. Останах с подтиснато впечатление и то за дребна сума за ремонт на повредената ми кола.
  Никога от тогава не потърсих услугите им !

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  "Разликата е, че финансирането на Дневник/Капитал идва от Демократическата партия, а на Пик - от Републиканската."
  До коментар [#32] от "Günther":

  Мисля че ПИК-ливите медии си ги финансира Властта. Ма за друго се сещам, аз отдавна пиша в този форум и досега не съм се сетил да си направя една рекламка. Какъв съм будала?

 38. 38 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#37] от "Judjuk":

  А парите от властта откъде идват? От Масква? Глупости! Всичките са или от грантове или от източени еврофондове, т.е. от демократични източници.
  А иначе познавате ли журналисти от Дневник/Капитал, с които да си говорите на живо? Ей така да им подхвърляте новини? И въпреки това да се бъзикате с форумния планктон под техни статии?

  Бог да благослови Америка за България!
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  В България, като не ти върви нещо, все друг е виновен.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  "А парите от властта откъде идват? От Масква? Глупости! Всичките са или от грантове или от източени еврофондове, т.е. от демократични източници."
  До коментар [#38] от "Günther":

  От източване на бюджета са.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  "А иначе познавате ли журналисти от Дневник/Капитал, с които да си говорите на живо? Ей така да им подхвърляте новини?"
  До коментар [#38] от "Günther":

  В сайта има списък на журналистите и начин за изпращане на новини. Личен контакт с журналисти обаче е нещо различно. Участието във форума е /да речем/анонимно, такъв контакт нарушава правилата. И не е в интерес на участниците. С други думи, не че не знаят кой съм, но си е по-добре да се преструват, че не ме знаят.

 42. 42 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#23] от ". Нещо не ми стана ясно . това е мое мнение Ако може дами обясниш къде виждаш лукавство и поради каква причина ми залепи етикет комунист

 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Доколко медията се самиздържа от реклама? Без милионите на америка за БГ можеше ли да съществува изобщо? Това ме интересува, ама няма кой да ми го каже. То влече след себе си и останалото.

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2052 Весело

  Как работи редакционната и рекламната политика в "Дневник" и "Капитал"
  -----------------------------------------------------------------------------

  Работи на принципа на едно добре организирано шивашко ателие - с пари, мерки и материали на клиента.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  "Доколко медията се самиздържа от реклама? Без милионите на америка за БГ можеше ли да съществува изобщо?"
  До коментар [#43] от "султана глаушева":

  Дали е само реклама или е и редакционна политика? Те твърдят че са независими. Склонен съм аз да вярват, те да си отстояват независимостта. Разбира се, че не съм наивник, но и те не са балами и знаят цената на независимостта.

 46. 46 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#2] от "clarkv622":

  На мен редакционната политика ми допада. Ти обаче не знам какво правиш тук, иди в пик. Там няма грантове.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2258 Любопитно

  Промотирането на болшевизъм, ислямизъм и омраза към всичко направило Европа и САЩ върховни постижения на човешката цивилизация към рекламната, или към редакционната политика спада?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 49 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 421 Разстроено

  До коментар [#11] от "nikidimi":
  За съжаление - от 2013 насам това не е така. Дискусиите се превърнаха в спор на ботове.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK