Борисов предлага по 300 лв. и едно прасе в борбата с африканската чума

Борисов се появи в Пазарджик изненадващо, за да се срещне със свиневъди, за да обсъдят проблема с африканската чума по свинете.

© Правителствена Информационна Служба

Борисов се появи в Пазарджик изненадващо, за да се срещне със свиневъди, за да обсъдят проблема с африканската чума по свинете.Избори 2022

На среща със свиневъди и кметове на малки населени места в Пазарджишка област премиерът Бойко Борисов предложи вариант за компенсация на хората, които гледат прасета в дворовете си в опит да бъде прекъсната разрастващата се зараза от африканска чума по свинете. Бизнесът да се задължи догодина да даде по едно малко прасе, а държавата да отдели по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите.


"Чума е, от Африка. Държавата и бизнеса да дадем и да се измъкнем от кризата. Говорете с хората, трябва да го разберем", призова Борисов присъстващите на срещата, която се проведе в пазарджишката община. Той отиде в района, след като тази вечер се проведе протест на хора, които искат да запазят живи домашните си прасета.


Премиерът уточни, че въпросните 300 лв. държавна помощ ще получат стопанства без мерки за биосигурност, които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните животни в 20-километровите санитарни зони около свинекомплексите. Те ще са за почистване и дезинфекция на стопанствата.
за дезинфекция на двора, където е било гледано прасето. По думите му се отнасял с толеранс към такива хора, защото "прасета в задния двор и по регламент и закон са незаконни".


По време на разговора си със свиневъди Борисов попита някои от тях дали има друг вариант да бъде прекъсната заразата освен заколването на животните и погребването им. Всички се обединиха, че няма друга опция, тъй като африканската чума по свинете е болест на около 30 години, но досега не е открит начин как да се лекува.


Премиерът допълни, че е сигурен, че румънски туристи са вкарали заразата в България. "Те ядат по пътищата, от там остатъците лесно могат да се разпространят", уточни Борисов.


Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK