Преподаватели от УНСС се обявиха против подкрепата на ректора за Иван Гешев

Сградата на УНСС.

© Анелия Николова

Сградата на УНСС.Преподаватели от УНСС се обявиха срещу подкрепата на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, заявена на 1 август в официално писмо до Висшия съдебен съвет от ректора на университета проф. Стати Статев. "Водени от разбирането, че трябва да бъдат уважени професионалното мнение и единодушната подкрепа на Иван Гешев (...) заявяваме подкрепата си за него", пише в писмото на Статев.


"Признателността, която изпитвам към УНСС,


Уважението към ректорската институция,
Привързаността ми към студентите, заради които съществува всеки университет, ме задължават да изразя НЕСЪГЛАСИЕТО СИ със становището до Пленума на ВСС, изразено от ректора на УНСС, входирано на 1 август, 2019 г.


Считам, че:


- г-н Иван Гешев не отговаря на изискванията за заемане на висшата държавна длъжност главен прокурор на Републиката и мотивите за това са многократно изтъквани в общественото пространство;


- изразеното от ректора на УНСС в цитираното писмо не отговаря на изискванията на чл. 173, ал.8 от Закона за съдебната власт. Текстът на тази разпоредба изисква висшите училища да предоставят становища, включващи въпроси до кандидата. Тук въпроси липсват. Изразена е само немотивирана подкрепа;


- не ми е известно в университета да е имало дискусия по въпроса дали да се подкрепя кандидатурата на г-н Гешев, не ми е известна и процедурата, по която е прието посоченото становище".


Това написа в страницата си във "Фейсбук" ас. д-р Делян Недев от Катедра "Частноправни науки" в Юридическия факултет на УНСС.


Своето несъгласие с писмото в подкрепа на Гешев изрази и доцентът по социология в университета Катя Михайлова.


"Моля, извинете ме, г-н Ректор, колеги и приятели, но аз НЕ подкрепям кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на Р. България! Публикувам позицията си като реакция на писмото от ректора на УНСС, в което е записано "заявяваме подкрепа". Считам се за част от множественото число на университета, работя сърцато за добруването на нашите студенти, но по отношение кандидатурата на Гешев се разграничавам от институционалната университетска позиция. Кандидатурата може да е в синхрон с всички процедурни критерии, но е асинхронна на моите лични, граждански и политически. Благодаря предварително за разбирането и толерантността!", написа тя във "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK