Пламен Георгиев: В работата си грешки не съм допускал, сбърках в комуникацията си с медиите

Пламен Георгиев: В работата си грешки не съм допускал, сбърках в комуникацията си с медиите

© Георги КожухаровВече бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев заяви в интервю за "Нова телевизия", че не е допуснал грешки в работата си. По думите му единствената грешка била, че е сбъркал в комуникацията с медиите. Той добави, че в морален план също не мисли, че е сбъркал в нещо.


Георгиев подаде оставка в последния работен ден на Народното събрание преди лятната ваканция, като депутатите гласуваха напускането му още в същия ден. Той беше в отпуск от април т.г. заради проверка на придобит от него апартамент в София. Именно края на проверката от страна на Националната агенция за приходите (НАП) е довела до решението му за оставка, въпреки че самият Георгиев обясни, че още преди това е мислил да предприеме този ход. Още за оставката на Георгиев четете тук.


"В работата си грешки не съм допускал, сбърках в комуникацията си с медиите. Вероятно трябваше още в началото да изляза и да почна да обяснявам всички лъжи, които се изписаха", каза Георгиев, като явно не говореше за началото на периода, в който застана начело на КПКОНПИ, а за последвалия имотен скандал.
Той за пореден път обясни, че е жертва на олигарси, но отказа да назове имена, защото "без конкретни доказателства това означава клевета". За пореден път каза още, че скандалът е измислен, а по медиите са се говорили лъжи сутрин, обед и вечер.


Георгиев се опита да обясни казуса с терасата на апартамента му, която се оказа в основата на направената му проверка. Тя е обща за блока и по документи всеки от съседите му има право да ходи там.


"Как да идват съседи на тази обща тераса, след като архитектите още през 2005 г. са го конструирали така този блок, че изходът е само от моя апартамент. Това е обща част по смисъла на закона, но терасата не е за общо ползване и затова плащам данъци за тази тераса", уточни Пламен Георгиев и добави, че не се е отказал от идеята си да съди общината заради това, че преди да купи апартамента е било установено незаконно строителство и нищо не е направено.


След оттеглянето му през април КПКОНПИ се ръководи временно от неговия заместник - Антон Славчев. Според "Капитал" ръководителят на комисията е искал да се оттегли още преди месец, но не е получил зелена светлина от премиера Борисов. Решаващо обаче се е оказала номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, тъй като двамата с Пламен Георгиев имат сериозни противоречия. В днешното си интервю Георгиев уточни, че неговият наследник трябва да е решителен човек.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK