Съдебният съвет прекрати временно отпуска си, за да върне на работа Пламен Георгиев

Съдебният съвет прекрати временно отпуска си, за да върне на работа Пламен Георгиев

© Анелия НиколоваСамо за няколко минути прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на длъжност прокурор в Специализираната прокуратура (СпП). Това стана с гласовете на всичките осем присъстващи членове на колегията, които, както се разбра, са прекратили отпуските си, за да гласуват решението. Дебати нямаше.


Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева обясни на въпроси на журналистите, че Георгиев се възстановява на длъжност прокурор, а не като зам.-ръководител на Специализираната прокуратура, защото такова е изискването на закона. А по-късно, ако ръководителят на СпП реши, би могъл да го предложи за свой заместник, но това ще мине през произнасяне на комисиите на колегията - по етика и по атестациите.


От миналата седмица ръководител на Специализираната прокуратура е бившият зам.-шеф Димитър Франтишек Петров, избран с пълно мнозинство от 11-членната прокурорска колегия по предложение на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Така, с избирането на Петров за титулярен ръководител, заместник-ръководният пост се оваканти.
Пламен Георгиев се възстановява в СпП считано от 1 август, а не от днес, за да не се прекъсва юридическият му стаж, обясни Даниела Машева.


На 31 юли се разбра, че Георгиев е подал в Народното събрание оставка от председателския пост в антикорупционната комисия и същия ден тя беше гласувана. Той бе в дълъг отпуск, докато течеше проверка за придобит от него имот. След гласуването на оставката с изявление пред медиите Георгиев се обяви за жертва на медийна истерия и посочи, че се връща на работа в прокуратурата.


На въпрос на "Дневник" дали в прокурорската колегия е направило впечатление казаното от номинирания за главен прокурор Иван Гешев, че прокуратурата ще продължи да изнася факти и обстоятелства от висящи наказателни производства, когато според него се налага, говорителят Машева каза: "Тези въпроси са от компетенцията на наблюдаващия прокурор, освен това всички събрани доказателства ще се обсъждат пред съда."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK