Кратки новини: Четирима българи, разстреляни в ГУЛаг, бяха почетени в София

Кратки новини: Четирима българи, разстреляни в ГУЛаг, бяха почетени в София

© Анелия Николова"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Президентът Радев поднесе съболезнования на Тръмп


Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп за жертвите на актовете на насилие в САЩ. "От името на българския народ и от свое име искам да изразя искрени съболезнования на близките на загиналите. Подкрепяме страдащите и желаем скорошно възстановяване на ранените", посочва Радев. "Тези трагични събития ни убеждават за поред път, че омразата не предлага решение на проблемите, а тероризмът не може да бъде техният отговор. Убеден съм, че американският народ ще намери сили да превъзмогне трагедията", подчертава Радев.


Четирима българи, разстреляни в ГУЛаг, бяха почетени в София


Паметта на четирима българи, разстреляни в ГУЛаг по време на най-масовите сталински репресии, беше почетена в родината им за първи път след гибелта им преди 82 години, съобщи "Площад Славейков". Андрей Петров Градинар, Кирил Михайлов Николаев. Христофор Иванов Пейчев.Цанко (или Ценко) Иванов Темкин-Саватинов са сред онези над 9500 души от 58 националности, които през 1937-а и 1938 г. са били убити и заровени тайно в гористата местност Сандормах, Карелска република. Поменът е организиран от живеещата в България литовска художничка Тата Тарасова. Тя е член на "Мемориал" – руската правозащитна организация, която се грижи истината за жертвите на сталинизма да не бъде премълчавана.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  С уважение към литовската художничка Тата Тарасова. Бог да ги прости.

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  С уважение ! Много е трогателно от нейна страна ! Но това е само "върха на върха " на айсберга !

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7031 Неутрално

  Браво на Мемориал, повече направили за паметта на България от някои тук с български паспорти.
  Да припомним, че тази организация е на мушката на държавните копои на Путин.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Бог да опрости душите им , заблудени от червената чума и намерили мъчителната си смърт сред жестоки и диви варвари ! Амин !

 5. 5 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1736 Разстроено

  Само при мисълта за зверствата, извършвани в ония тъмни години настръхвам.

  Бог да прости всички загинали от червената чума, която за съжаление вилнее и днес!

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  С уважение ! Много е трогателно от нейна страна ! Но това е само "върха на върха " на айсберга !
  —цитат от коментар 2 на doroteus


  Прав си. Хиляди българи са жертви на сталиновите репресии и политики. Малко знаем за българските жертви по време на голодомора през 1946 година в Бесарабия, непосредствено след завършване на ВСВ. Хиляди други българи , които по време на ВСВ успяват да се преселят в България , след съветската окупация са изпратени в Русия по лагерите на ГУЛАГ, от които никой не се връща жив.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4581 Разстроено

  Невероятно и много тъжно! След 82 години да разберем имената на наши сънародници и позорното място, където са принудително са прекарали последните години от живота си...
  Дано някой разкаже тяхната история!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  " Поменът е организиран от живеещата в България литовска художничка Тата Тарасова."

  Жертвите на всякакъв терор заслужават почит. Но тази "литовска художничка" ме подсеща за краставите магарета.

 9. 9 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Благодаря на "Мемориал"!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7061 Неутрално

  Мир на душите им

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":литовска художничка
  ....»»Според името и принадлежността и към Мемориал( функционираща сега май само в Русия..), по-скоро е от руски произход, но е литовска гражданка.

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Литовската художничка не е допстаъчно православна? Или не принадлежи към богоизбрания руски народ, а е от "Приебалтика"?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  Панайот Хитов споменава за българи, пратени в Сибир на заточение, още много преди руско-турската война 1877-78.
  Това не е било точно Гулаг и отношението към изпратените на заточение е било много по-хуманно. Понеже пак забелязват опити на някои колеги да ...русифицират допуснатите зверства по време на болшевизма и сталинизма, нека да спомена, че сред средния състав на КГБ към средата на 30-те половината поне не са били руснаци и е имало много от Прибалтика, в това число и литовци..

 14. 14 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#13] от "тулса":

  По тъча лекичко с финес избягваш евреите сътворили ВОСР , която ти даде възможност да се изучиш , да прелетиш океана и да работиш за величието на САЩ , вече 20 години.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Литовската художничка не е допстаъчно православна? Или не принадлежи към богоизбрания руски народ, а е от "Приебалтика"?
  —цитат от коментар 12 на mitko11


  Аз не харесвам предубедеността във всичките и форми и проявления. Пък ти си харесвай крастави магарета, не ти преча.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":литовска художничка....»»Според името и принадлежността и към Мемориал( функционираща сега май само в Русия..), по-скоро е от руски произход, но е литовска гражданка.
  —цитат от коментар 11 на тулса


  То това го разбрах. Но за кого работи? И кой я финансира? Казано е в Светото писание "По делата им ще ги познаете"?! Може и почтена и достойна да е жената, но силно се съмнявам.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  До коментар [#13] от "тулса":

  Виждаме 2 грешни твърдения:
  1. Че по време на Руската империя отношението към преселените българи, заточени в Сибир, е било хуманно.
  2.Че болшевишките зверства са извършвани от евреи, грузинци, украинци, поляци и кой ли не, а чистите руснаци са били невинни и целите в бяло.
  Достатъчно е да прочетем памфлета на Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" , написан в 1860 г.
  И няма как да не се съгласим със Захари Стоянов:
  "...Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

  И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!".....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Ако слушаме родните задунайски червени кхмери, такива събития не са се случвали. Всичко е империалистическа лъжа, а Гулаг е почивна станция.

  По време на въпросните чистки през 1939 г. са били избити почти всички от легендарните за комунистите бегълци от остров Болшевик. Само трима оцелели от сталинските репресии и се върнали в България след войната. Някакъв известен преди време разказваше, че когато учили навремето за въпросните "герои", на почти всички пишело, че са умрели 1939 г. Той като ученик попитал даскалицата защо всички са умрели млади в една и съща година, а тя започнала да запъва и не могла да обясни "внезапната" им смърт.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9842 Неутрално

  Лека им пръст на всички Българи загинали от ръцете на комунистите.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  Сталин е убил, изселил и репресирал толкова българи, колкото сигурно и турците не са убили.

 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дългия":


  " Само при мисълта за зверствата извършвани през ония тъмни години, настръхвам . "


  На майка ми са убити двама братовчеди без съд и присъда . Единият е убит с тояги и хвърлен в геран, след което са го затрупали с камъни .
  За умъртвяването на другия, няма да пиша, защото колкото и съцат мъж да си, едва ли ще спиш спокойно тази нощ .
  Горното го пиша без преувеличения и каквито и да било партийни задявки .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Невероятно и много тъжно! След 82 години да разберем имената на наши сънародници и позорното място, където са принудително са прекарали последните години от живота си...Дано някой разкаже тяхната история!
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf  Дори и не мисля да се подигравам пред лицето на смъртта, но що за хора са били тези и други като тях, които тогава са могли да заминат спокойно за Западна Европа, САЩ и другите бели държави, а те са избрали СССР ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  До коментар [#22] от "niksan1":

  Затова е интересно да научим за живота им...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 24. 24 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Гешев (не милиционера, а полицая на България), е казвал -> няма да бъда виновен за смъртта на нито един българин, та дори и да е комунист, организирал е на комундетата да бягат с лодки до Одеса, там са ги чакали техните кръвожадни другари....много от българските изменници са пратени от ГУЛАГ на курорт, колко са оживели не се знае!!!!

 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  "...Активно участие в разправата над революционерите- емигранти взема завеждащият отдел кадри на Коминтерна Георги Дамянов,който работи под псевдонима"Белов" и до своето назначение на този пост свирепства в Испания в качеството на инспектор на Интернационалните бригади. Без санкция на Мануилски и "Белова" НКВД няма право да арестува чуждестранни комунисти . Дамянов подготвя за НКВД стотици справки и характеристики със забележки от типа: "не пользуется политическим доверием", "сомнителен с точки зрения знакомств" и т. н. От 1946 година Дамянов е министър на отбраната, а след смъртта на Димитров става Председател на президиума на Народното събрание на България....
  ...Г. Димитров, към когото са изпращани материалите от следствията на задграничните комунисти , в редица случаи изпраща на секретарите на ЦК на ВКП(б),на ръководителите на НКВД и прокуратурата положителни характеристики на арестуваните, които понякога помагат за тяхното освобождаване. Обаче неговото влияние съвсем не е голямо. Л. Трепер разказва за среща на Димитров с български комунисти, които му заявяват:
  - Ако ти не направиш всичко необходимо за прекратяване на репресиите, то ние ще убием Ежов, този контрареволюционер.
  Димитров не им оставя никакви илюзии:
  - Аз нямам никаква възможност да направя,каквото и да било, всичко това се намира изключително в компетенциите на НКВД.
  Към този разказ Трепер добавя, че " на българите не им се удаде да премахнат Ежов . Той ги изпозастреля като зайци... Югославяни, поляци, литовци, чехи - всички изчезнаха. В 1937 година освен Вилхелм Пик и Валтер Улбрихт, не остана нито един от главните ръководители на Комунистическата партия на Германия. Репресивното безумие не знае граници ".
  Сталин оказва непрекъснат натиск над ръководителите на Коминтерна, стремейки се по-дълбоко да ги въвлече в в провеждането и идеологическото обосноваване на политическия терор . На 11 февруари 1937 година той приема Димитров за обсъждане на проекта относно постановлението на ИККИ по повод на процеса Радек-Петаков. Както е видно от записките на Димитров, Сталин му казва: "Европейските работници мислят,че всичко е заради враждата между мен и Троцки думают,и , заради лошия характер на Сталин".

  В ноябре 1937 года, познакомившись с очередным проектом постановления ИККИ о борьбе с троцкизмом, Сталин дал Димитрову ещё более изуверскую установку: "Троцкистов надо гнать, расстреливать, уничтожать. Это всемирные провокаторы, злейшие агенты фашизма".
  Зарубежные коммунисты представляли особую опасность для Сталина, потому что они во время пребывания в своих странах имели доступ к троцкистским источникам. Основанием для арестов политэмигрантов часто служило их знакомство с "троцкистской литературой". В этом отношении показательна судьба Д. Гачева, члена Болгарской компартии в 1921-1926 годах и члена ВКП(б) в 1926-1938 годах (революционные эмигранты нередко после прибытия в СССР меняли членство в своих партиях на членство в ВКП(б)). В заявлении генеральному прокурору СССР Гачев, осуждённый к 8 годам лагерей за "контрреволюционную троцкистскую деятельность", писал, что единственным вменявшимся ему "преступлением" было чтение в 1934 году статьи Троцкого, обнаруженной им случайно - во французской газете, которой были обёрнуты продукты его товарища, приехавшего из Болгарии. Несмотря на то, что он в личной беседе сослался на эту статью как на "новый пример перерождения троцкизма в самый неприкрытый фашизм", следствие расценило этот разговор как свидетельство того, что Гачев, "субъективно не являясь троцкистом, объективно вёл пропаганду контрреволюционных троцкистских идей".
  Из более чем трёх тысяч болгарских эмигрантов был репрессирован каждый третий. В сталинских тюрьмах и лагерях погибло 600 болгарских коммунистов, составлявших наиболее активные кадры БКП.
  После того, как волна репрессий пошла на убыль, Г. Димитров и лидер болгарской компартии В. Коларов предприняли известные усилия для вызволения своих товарищей по партии. В феврале 1941 года Димитров направил секретарю ЦК ВКП(б) Андрееву список 132 арестованных болгарских эмигрантов, дела которых, по его мнению, следовало пересмотреть, поскольку "на основании имеющихся у нас данных об этих людях никак нельзя считать их способными на совершение антисоветских и антипартийных поступков". Димитров упоминал и о том, что множество дел, необоснованность которых давно и бесспорно установлена органами Прокуратуры, остаются не ликвидированными, и осуждённые по ним продолжают находиться в лагерях. Он просил Андреева способствовать "прекращению, по крайней мере, дел тех политэмигрантов, которые являются на языке прокурорских работников явно "липовыми". Такой же характер, по словам Димитрова, носили дела многих арестованных немцев, австрийцев и т. д. "Вопрос идёт, - подчёркивалось в письме, - не только о реабилитации и спасении невинно страдающих людей, но и о возвращении к полезной работе и к боевой деятельности против наших классовых врагов в капиталистических странах преданных кадров братских коммунистических партий" После войны Димитров обратился к Сталину с просьбой об освобождении 29 болгарских коммунистов "для крайне необходимой работы в интересах партии". Данный вопрос был передан на рассмотрение министра госбезопасности Абакумова, который в записке, направленной в Совет Министров СССР, указал: "В связи с применявшимися в ходе следствия методами физического воздействия к большинству из арестованных выпускать их за границу в настоящее время нецелесообразно".
  Вместе с тем Димитров и Коларов ничего не сделали для спасения болгарских оппозиционеров (группа Искрова), которые критиковали политику ЦК БКП.
  В 1937 году были арестованы сопроцессники Димитрова по Лейпцигскому судилищу - Попов и Танев. Из них по просьбе Димитрова был освобождён только Танев. В характеристике на Попова Димитров написал, что "Попов в 1927 году, солидаризировавшись с известным троцкистом Искровым, настаивал на широкой и длительной дискуссии, не соглашаясь с методами борьбы против троцкистов"[39]. Попов был направлен в лагерь, откуда после войны был переведён в ссылку. Он вышел на свободу только в 1953 году."

 26. 26 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Естествено Гешев е изпращал и агенти заедно с комунистическата сган, за това и разни терористи като подводничари и парашутисти са били хванати.....има само една оцеляла група, пияният пилот е объркал координатите и са били хвърлени в Сърбия!!!

 27. 27 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 498 Неутрално

  //"Мемориал" – руската правозащитна организация, която се грижи истината за жертвите на сталинизма да не бъде премълчавана.//
  -------------------------
  Ау, как се разстроих че Сталин е избивал троцкистите, а защо няма "Мемориал" , колко са избили ленинистите/троцкисти....ми да, трудно се броят, на пъти са повече....ама нали са създатели на хазаро/юдейската държава СССР, наши кучи синове са!!!!

 28. 28 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Не е изненадващо, че точно на тези хора днес се прави помен, като се има предвид, че през 37-38 г. Сталин е разстрелвал само оядените вече партийци

 29. 29 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Дори и не мисля да се подигравам пред лицето на смъртта, но що за хора са били тези и други като тях, които тогава са могли да заминат спокойно за Западна Европа, САЩ и другите бели държави, а те са избрали СССР ?!
  —цитат от коментар 22 на niksan1


  Ако си прочел коментарите след твоя (и някои от предишните) ще разбЕреш че не малко българи са избрали да отидат в СССР поради идеологически причини.

  Днес, след като преживяхме на гърба си строежа на социализма, се надсмиваме над тази идеология (социализма). През 20-30 (и по късно) социализмът е бил легитимна, напредничава дори, и доста симпатична идеология за много млади (и не толкоз млади) идеалисти.

  Този лаф (с много "бащи") не е случаен:

  Ако до 25 г' не си социалист-значи нямаш сърце/душа. Ако останеш социалист над 25 г-значи нямаш акъл. Освен ако не са те назначили на службица (моя добавка)

  Та...КОИ са били тези българи избрали СССР вместо "запада"?!? ИДЕАЛИСТИ ДО ПОСЛЕДНИЯТ ! Кой повече, кой по малко, но социалисти'идеалисти. Е, и прагматици, до някъде, след като са опитали СССР'ския соц: Ако може да се вярва на един цитат в коментар по горе-казали на Дамянов/друг-СПРЕТЕ да ни арестувате, или ке утепеме Ежов. 'Убаво казали, 'ма не го направили, и той ги изпреварил и утепал тях. Нищо лично, бизнес, както е лафа.

  Та...такива ми ти работи за кой къде отива (когато е имал избор де) по онези времена, по идеологически, или други причини.

  П.С. Нещо оф'топик, лично: Днес празнувам 51 г' от както станах ИР (Изменник на Родината). Започнах с $20 в гащите, незавършено 'ви'шу в ИСИ, и бъкел познания по иврит. От тогава...понапредах:)!

  До коментар [#22] от "niksan1":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Само 4-ма ли са загинали в Гулаг? Убедена съм, че са многократно повече. Нека да почетем паметта на всички българи, загинали в ГУЛАГ, не само на тези четирима. Иначе няма да бъде честно и почтено.

 31. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#29:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]
  " Ако може да се вярва на един цитат в коментар по горе-казали на Дамянов/друг-СПРЕТЕ да ни арестувате, или ке утепеме Ежов. 'Убаво казали, 'ма не го направили, и той ги изпреварил и утепал тях. Нищо лично, бизнес, както е лафа."
  ===========================================================================ь
  Не на Дамянов,а на Димитров.
  Може да се вярва на цитата.
  " воспоминания советского разведчика Леопольда Треппера, руководившего деятельностью разведывательной организации «Красный оркестр» (другое название «Красная капелла»), действовавшей в европейских странах до и во время второй мировой войны. Его имя с полным правом может быть поставлено в один ряд с именами наиболее крупных советских разведчиков. Теперь, когда в нашей стране постепенно исчезают «белые пятна» в освещении исторических событий, советский читатель может получить полную информацию о человеке, который честно выполнил свой долг. Читая книгу, нужно иметь в виду, что воспоминания всегда субъективны и что автор писал ее спустя много лет после описываемых событий. Он не располагал многими документами, полагаясь на свою память и кое-что заимствуя из западных публикаций, в которых далеко не всегда деятельность советской разведки освещалась с должной аккуратностью и объективностью. Поэтому в книге встречаются неточности и искажения, в которых автор может быть и неповинен. По некоторым из них пояснения даются в сносках, по другим — в послесловии."
  http://militera.lib.ru/memo/russian/trepper_lz01/index.html

 32. 32 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  "...Та...КОИ са били тези българи избрали СССР вместо "запада"?!? ИДЕАЛИСТИ ДО ПОСЛЕДНИЯТ ! Кой повече, кой по малко, но социалисти'идеалисти."
  =========================================================================
  Хм,...че колко пък, да са били "идеалисти"...?!? :)))

  "Идеалисти ли? Платени агенти на Коминтерна!
  ...И не на последно място трябва да се отбележи фактът, че терористите от БКП не правят нищо, без да им бъде заплатен хонорар.
  Всеки партиен сътрудник получава минимум по 3000 лева месечно възнаграждение, а терористът Марко Фридман, през когото минават над 400 000 лева за по-малко от 30 дни, получава заплата от 5000 лева (за сравнение през 1925 г. един гимназиален учител има заплата около 1200-1500 лева). Секретарите на Комунистическата партия, редакторите на “Работническия вестник” и “Ново време” получават месечно по 15000 лева заплата.
  В следствените показания на Цола Драгойчева може да се прочете признанието й: „Парите в партията оказаха твърде много своето пагубно влияние върху движението, защото и при най-елементарно посягане към какъвто и да било, член на партията, за каквато и да било работа, той чакаше възнаграждение.“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK