Блокадата в Крушаре - малко свиневъди, малко политика, малко опитни протестиращи

Блокадата до село Крушаре.

© Велко Ангелов

Блокадата до село Крушаре.Производител на прасета, няколко местни жители, няколко души, калени в протестите срещу мерките за чумата на овцете в Странджа и Валентина Василева, която е председател на Единна народна партия (ЕНП). Така накратко може да се опише кои са протестиращите, блокирали пътя между Ямбол и Сливен до село Крушари вече пети ден. Те настояват да бъде отменено изискването за умъртвяване на всички свине, отглеждани в домашни условия заради африканската чума и обявиха, че протестът им е безсрочен.


Крушаре е малко по-далече (с около 2 км) от Ямбол, но част от област Сливен. Въпреки, че в двете области няма случаи на заразени животни, изискването на Българската агенция за безопасност на храните цели да създаде санитарна зона, за да не се допусне разпространението на болестта извън установените вече огнища. Ако кризата обхване страната, отглеждането на свине ще трябва да бъде забранено за години.


Малко преди 19 часа в понеделник вечер на блокадата има 15-ина души, а полицията не допуска никакви превозни средства по пътя, като ги отклонява на километри. През деня кола се е опитала да пробие и е блъснала човек, той е добре.
Желязко Иванов от Сливен, който се представя като инженер по машиностроене и мъж, който се хвали, че е участвал в протестите в Болярово (преди година там имаше подобен случай с чумата по дребните преживни животни) надълго обясняват, че всичко се прави заради големите производители и търговци на свинско. Двамата отричат да са платени или обвързани с партии.


С наближаването на часа за живите включвания за вечерните новини на телевизиите, протестът се уплътнява с местни жители. Пристигат и четири мотора. Мотористите нямат отличителни клубни знаци. Местните, които не желаят да се представят, стоят малко отстрани.


Пристигането на мотористите, които после не застанаха пред камерите.

© Велко Ангелов

Пристигането на мотористите, които после не застанаха пред камерите.


Жена от Крушаре разказва, че кметът ги плаши с глоби и арест, ако участват в протеста, но това не ги спира да дойдат на пътя, след работа, за да окажат подкрепа. Тяхното семейно прасе вече е заклано. Повечето в селото - също. Млад мъж потвърждава, че са заклали 5 прасета, като пържолите и пастърмата били сложени във фризера за Коледа, а останалата част - сварена в буркани. Изискванията на властите са месото да премине топлинна обработка, а да не се замразява, тъй като вирусът оцелява дори при много ниска температура. Да ме арестуват, скоро не съм бил в ареста, казва мъжът с усмивка и се присъединява към масовката за живото включване. Протестиращите вече са около 50 души.


Хората от селото разказват, че изпращат свинско от закланите прасена на роднини из цялата страна, тъй като не могат да го изядат.


Част от протестиращите имат опит от протестите в Странджа.

© Велко Ангелов

Част от протестиращите имат опит от протестите в Странджа.


Желязко Христов е производител на малки прасенца. Има около 300. Получил е телефонна заповед да евтаназира всички. Според него фермата му отговаря на всички санитарни изисквания, които важат за големите свиневъди, които също попадат в санитарната зона, но те не трябва да евтаназират животните си. Той твърди, че ще запали всичко и няма да допусне животните му да бъдат унищожени от санитарните власти. Христов казва, че за разлика от малките производители, които могат да заколят животните си и да ги консервират, той не може да направи това, нито да ги продаде, защото кланиците вече са пълни и не купуват.


Кметът на Крушаре Димо Станков (ГЕРБ) е убеден, че протестите са организирани и протестиращите не са от селото, а идват от Ямбол и Бургас. Според него Валентина Василева е един от организаторите.


Блокадата до село Крушаре се уплътнява за живите включвания на телевизиите.

© Велко Ангелов

Блокадата до село Крушаре се уплътнява за живите включвания на телевизиите.


Василева обяснява, че е на протеста в лично качество, а не като председател на партията (ЕНП е създадена от Мария Капон, която беше депутат от общински съветник в Пловдив). Казва, че хората я търсят още от протестите в Болярово. Живее в Сливен и не е производител на прасета, но подкрепя исканията на свиневъдите. Всичко е политика, въпросът е да не се веят партийни знамена, добавя тя. Според нея мерките дори спомагат за разпространението на вируса, тъй като хората, колейки прасетата, разнасят кокали и четина, което би разпространило заразата, ако има такава.


"Ние вече осъзнахме, че диалог не може да се проведе, така че оттук нататък ни остава единствено и само да искаме оставка на цялото правителство", каза в понеделник сутринта Василева пред Би Ти Ви, представена като организатор на протеста. Привечер протестиращите са съсредоточени върху исканията за прасетата, а не към отговорността на властите.


Галя Бъчварова, която е член на управителни съвет на Асоциацията на свиневъдите смята, че след като хората протестират значи имат основание. Тя е един от големите производители в района. По телефона пред "Дневник" обаче обяснява, че изискването за евтаназия в 20-километрова зона от големите ферми е една от превантивните мерки и ако африканската чума влезе в Южна България, ще бъдат избити всички животни и няма да може да се гледат прасета с години. Ако заразата бъде ограничена, още следващата година ще може да се започне отново. Според нея санитарните власти трябва да прегледат т.нар. биосигурност (наборът от задължителни действия) в някои ферми, които сега са в списъка за унищожаване и да преразгледат заповедите си.


Оставащите на блокадата хора започват да обсъждат как могат да обжалват заповедите на областния управител на Сливен за унищожаване на животните. Срокът за доброволно унищожаване изтече в събота и санитарните власти влязоха в някои села в Сливенско в понеделник. Те проверяват заклани ли са прасетата и дезинфикцирани ли са местата. Петима ветеринари ще трябва да обиколят над 100 села.


Протестиращите се подготвяха да прекарат още една нощ на блокадата и колкото още трябва, за да бъдат чути исканията им. Действията им не затрудняват сериозно движението в района, защото има няколко обиколни маршрута. В новините влизат и информации за протести в Монтана и в Първомай. Навсякъде основното, което не могат да разберат собствениците на едно, няколко или повече прасета, е защо трябва да колят животните си, които не са заразени.


Карта с разпространението на Африканската чума по свинете на БАБХ. В синьо са зоните в които няма огнище на заразата, но трябва да бъдат унищожени животните отглеждани в домашни условия. С черно и червено са означени случаите на чума при домашни и диви прасета.

© Велко Ангелов

Карта с разпространението на Африканската чума по свинете на БАБХ. В синьо са зоните в които няма огнище на заразата, но трябва да бъдат унищожени животните отглеждани в домашни условия. С черно и червено са означени случаите на чума при домашни и диви прасета.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Няма Държава !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Любопитно

  "...преди година там имаше подобен случаи с чумата по дребните преживни животни..." - диви, питомни, луда крава, птичи грип, кози, кучета, котки, гризачи, насекоми... Богата е фауната в България, а пък флората е прекрасна... Колко много "ниши" има - за отстрел, за протести, за политика, за ... едни пари. Откакто ДДД-та е Пест контрол, все ще е така - европейска работа, за европейски пари.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Докога държавата ще допуска неразрешено блокиране на пътища от 15-20 човека?!?
  Това там е международен път (ГКПП Лесово - ГКПП Дунав мост) и е пълно с тирове по принцип. Обиколните маршрути са по 4-то класни тесни общински пътища, които не са проектирани да понасят тежък трафик от 40-тонни камиони. На единия от тях трудно се разминават 2 леки коли, а камо ли два тира.
  За няколко дни ще разбият междуселските пътища и после с години никой няма да ги оправи.
  Като жител на едно от близките села (през които преминава един от обходните маршрути), призовавам полицията и жандармерията да си свършат работата за която им плащаме и да освободят пътя, участниците в незаконната и неразрешена от никого блокада да бъдат арестувани и най-малкото сериозно глобени!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Производител на малки прасенца, който е абсолютно незаконен. Развъдната дейност става единствено от проверени животни в регистрирани стопанства.
  Тоя е същия като "развъдчици" на лабрадори тип "търсим татко за децата на Беси", заради които над една трета от породата в България вече е с тазова дисплазия.
  После селяните се чудят как са се сдобили с прасе тип "мислител", което яде като разпрано, а е вечно дръгливо.

  Предлагам на телевизиите да престанат с живите включвания, вместо да звънят на редовните участници с "Айде, идвате ли, почваме след десет минути ".

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Тези така наречени протести са голям водевил!!!
  Не е ли очевидно че имаме сериозен проблем!
  Не е ли ясно че политическата му зло -употреба само влошава нещата!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Къде е държавата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на nikola velinov
  nikola velinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник дайте инфо за протестите в софийското село Мрамор Кмет от БСП агитатори и активисти от София и петима местни селяни протестират срещу нещо си Вече изклали прасетата (Дневник - заклани не заколени)
  До коментар [#3] от "Athanatos":

  Според Конституцията не може да има и разрешени блокади на пътища улици и пр защото едно от императивно гарантираните граждански права е правото на свободно придвижване Недоволните имат и други възможности за протест без да наказват невинни граждани

  ЛДВ
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#3] от "Athanatos":

  Ти чакай сега живи включвания от Пловдивско, където тръгват проверки дали прасетата са изклани.
  Цитат от неделя на "засегнат стопанин тип заден двор" (за тъпотията със" задния двор "и кой вкара тази глупост в българския език - друга тема) :Ждоат мъ жизвадъ чифтету, ибафги. Колидътъ кътдой аз кво ждам нъ кумсумолцити".
  " Комсомолци "са децата на стопанина тип заден двор, средна възраст 62 години.
  Извинявам се на cinik, не се опитвам да крада патент.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дългучестият плешивец от учиндол Ви очаква с отворени обятия!!!
  Без съмнение преди сте били фен на неговият астрален близнак - барека!!!
  Ако не сте наясно защо сме в кочината да Ви информирам - заради неумното политическо поведение на Вас и подобията Ви!!!

 11. 11 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 727 Неутрално

  А вкусната няколкомилионна ограда срещу диви пресета я изпапаха мафиотите с удоволствие
  Некадърни мафиоти на власт
  3 години "мерки" и ето резултата
  Сигурно са си повтаряли през цялото време че и това е измама като простотията с овцете ама не
  Рунънското правителство лично им каза че са некадърници и лъжци

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Тия незаконни производители на прасета и местни образи веднага се вдигат, стане ли въпрос за личния им джоб и интереси за по няколко стотин лева ! Иначе за нищо друго не може да ги видиш, нито са активни за някакви обществено значими каузи, освен да вдигат чашката с ракия и да говорят пълни глупости !

 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Какво значи “опитни протестиращи”, пардон? Протестър в професия ли се превръща? Квалификация ли се изисква, опит ли трябва да се набира? Курсове предвиждат ли се? Или направо иниверситетска дисциплина ще става? Май нещо съм пропуснала. Или тълкувам заглавието погрешно?

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Иначе с две думи:съчувствам на хората.

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не знам дали умъртвяването на свинете е задължително/наложително, та да протестират за това. Не мога да им съчувствам ако искат да се отмени този декрет. Знам обаче, че "държавата" не си е свършила работата по превенция и затова в момента сме на това дередже - цялата страна е пламнала от тази чума и нещо трябва да се направи.

  Та, ако хората ще протестират за нещо, да насочат енергията си към корена на проблема, а не към последствията.

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  От ЕНП бяха в коалиция с Мутрата при едно от предишните му правителства, сега са с Марешки.

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Партийната и политическа спекулация с проблема води само до разширяване на мащаба му и до неговото задълбочаване!!!
  Впрочем биволицата- ездачка кога ще прегръща и целува прасенца!

 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  Прогресът е голяма работа, роди се нова професия - протестутки

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  В случая точно има държава! Трябва да се ограничи тази епидемия ако не искаме да си унищожим цялото животинско стопанство.

  Но има една друга държава която няма да престане да писка кьор фишеци по социалните медии и да съботира нещата в България. Вчера някой ми изпрати по Фейсбук една много съмнителна статия. Перифразирам -
  гриф: Строго Секретно (как са се добрали до строго секрретна информация не се знае, нито се знае от коя организация е секретната информация)
  ЦРУ накара Бойка да зарази прасетата в България за да създаде недостиг на месо. Всичко е защото Американците искат повече пари за Ф-16 самолетите о са заставили нашите да купят 120,000 тона месо от военните резерви на САЩ . Това е 30 годишно месо гледано с химикали само и изсушено и замразено и от него се хваща рак., Но Американците искат да изтровят Българския народ, затова е тази работа с чумата по прасетата!
  Отначало помислих че е някакъв виц. Но от България ми отговориха войнстващи ПатрЕотЕ, че аз съм с изтрит мозък от хамбургери и съм наивен или тъп и нищо не разбирам. Тогава разбрах че голяма част от народ авярва на тази партенка.

  Не че някой може да убеди тези хора че това е "новина" която идва от една друга държава .... "освободителка" но поне да опитам.
  1. Самолетите е ги купуваме от Американското правителство а от частна компания - Локхийд. Правителството не взима и един долар от тази трансакция а само разрешава или забранява продажбата.
  2. Американската армия не държи храна като военни резерви. Това е руска практика. В Америка държават не държи никакви храни като резерви, нито военни, нито цивилни. Това не е функция на правителството. Дори свръх производство на царевица или млеко се съхранява при самите производители и те плащат капиталната инвестиция за силози, складове и преработка на свръх продуктите. те си я складират и те си я продават после. Това не е СССР и ТКЗСтата. То затова и главно аграри вярват на тези неща.
  3. Локхийд си иска парите за сделката и ако не си платим, има други клиенти и ние ще отидем на опашката ако искаме после пак да купим.
  4. Локхийд не търгува с месо и няма месо за продан, още по-малко 30 годишно гледано само с химикали.
  5. Не знам някой, някога да е виждал Американско месо на Българския пазар.

  Но народеца я сърба тази пропаганда. Не вярва на държавата (освен ако не е на бае им Тодар) и точно сега когато трябва да се ограничи тази епидемия, Руснаците ще залеят социалните медии с такива "достоверни" историики. Тъжна работа малко но .....

  California Über Alles
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Е ми не е ли безобразие да се избиват напълно здрави прасета с цел създаване на някакви санитарни коридори. Разбирам когато стопани и фермери са проявили немърливост и са допуснали зараза в собственото си стопанство, тях няма какво да ги жалят. Но хората които си пазят животните и нямат никаква провинения, защо да пострадат? А този дето гледал 300 прасенца и може да го обезщетят с 300 лв и едно малко прасенце, как да се чувства? На него всичко може да му се случи. Вероятно е теглил заеми и сега дължи много пари? Лелеееей, ами ако чумата беше не по прасетата а по хората!!!!? Как щяха да си направят санитарни коридори? Ужас!!!!!

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Е ми не е ли безобразие да се избиват напълно здрави прасета с цел създаване на някакви санитарни коридори. Разбирам когато стопани и фермери са проявили немърливост и са допуснали зараза в собственото си стопанство, тях няма какво да ги жалят. Но хората които си пазят животните и нямат никаква провинения, защо да пострадат? А този дето гледал 300 прасенца и може да го обезщетят с 300 лв и едно малко прасенце, как да се чувства? На него всичко може да му се случи. Вероятно е теглил заеми и сега дължи много пари? Лелеееей, ами ако чумата беше не по прасетата а по хората!!!!? Как щяха да си направят санитарни коридори? Ужас!!!!!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на AMR
  AMR
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До кога полицията и жандармерията ще бездействат ?
  Ако протестиращите бяха блокирали АМ "Тракия" няколко километра по-надолу със сигурност никой нямаше да ги търпи.
  20 ганьовци, решили да бъдат забелязани, вече няколко дни блокират международен път и принуждават невинни граждани да използват обходни маршрути. До десетина дни и да ронят крокодилски сълзи прасетата им няма да ги има.

 24. 24 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Бареловци петна и руски проксита.

 25. 25 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#21] от "Judjuk":

  Ти къде си завършил ветеринарно ?

 26. 26 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Заради такива фалшиви новини и промиването на мозъка на хората пожелавам на работодателя ти тролски - руската федерация най скорошен разпад на губернии. И една независима Волжска България да се пръкне.

 27. 27 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Любопитно

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
  + Само дето, не е "малко тъжна" работата,а си е много тъжна...
  А пък,тези с мотоциклетите като,какви свиневъди са...да се чудиш и маеш...

 28. 28 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Докога няколко тарикати,заобикалящи безпардонно Закона,тормозещи цели населени места,ще блокират живота на стотици хиляди?!Полиция,прокурор и всекиму заслуженото!Имал 300 прасета-ами защо бе,уе,не регистрира фермата по нормативните изисквания,защо нямаш застраховка,защо....,защо?!Селски тарикати,свикнали да минават метър.Обяснява се ,че в цял Свят в 21 в. НЯМА ваксина и лечение на АЧС и единственият начин е контролирано унищожаване на поголовието в санитарните зони,за да се намали загубата-иначе болестта ще унищожи 100% от свинете,ще затрие цял отрасъл,хиляди хора ще останат безработни,а милиони ще купуват вносно месо на борсови цени.Ама не,"ще си паля фермата,не съм съгласен"....

 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#22] от "aleks ivan":

  Ела влез и ще видиш какъв конформист съм :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Априори, имаме доказано бандитско правителство на бандитска шайка*
  (определение на Антон Тодоров). Един от начините да се избият парите за самолетите, апартаментите, разгулния харч на администрацията и налудните кражби до 80 % от държавните поръчки е чрез увеличени постъпления от ДДС. И така, казват ви: "Убиваме прасетата", в същото време други подхвърлят: "До Коледа цените на свинското ще се удвоят". Казват ви: "Намаляваме новите засаждения на лозя, за да запазим качеството", а цените на вината ни и българските спиртни напитки са по-скъпи от най-скъпите италиански и френски вина и вносни спиртни напитки , без да имат никакви качества. Казват ви : "Увеличаваме с 25 % цените на тока и парното, бензина, застраховките", казват ви: "Увеличаваме с пет процента пенсиите". И какво излиза - че сумарната крайна маса на т.нар. ДДС се увеличава в пъти за една година... В същото време цената на кило свинско на едро на борсата в Германия е 4 лв. В същото време кило дълбоко замразено свинско от американския държавен резерв, количества от който ежегодно се унищожават поради дълъг престой, струващо 1 и 45 цента, ще се продава в огромни количества за зимните празници тук по 17 лв.
  ГЕРБ са откровени разбойници и дори не се крият. Нагли, затова толкова държат на Цацаровци и Гешевци.

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#13] от "султана глаушева":

  При Орешарски се появиха първите професионални протестъри. Изкараха почти цяла година. Даже Боко, при спор с един от градската десница каза нещо (цитирам по памет и не съвсем точно) "като прибрах моите хора, вашите останаха една шепа".

 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Безхаберие във всяка една сфера,освен във усвояването на пари !!!

 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  [quote#27:"objektivist96"]До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK":+ Само дето, не е "малко тъжна" работата,а си е много тъжна...А пък,тези с мотоциклетите като,какви свиневъди са...да се чудиш и маеш...[/


  Свине на мотоциклети !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тия незаконни производители на прасета и местни образи веднага се вдигат, стане ли въпрос за личния им джоб и интереси за по няколко стотин лева ! Иначе за нищо друго не може да ги видиш, нито са активни за някакви обществено значими каузи, освен да вдигат чашката с ракия и да говорят пълни глупости !
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  ++++
  Ще се повторя, но този скок в защита на прасетата сега и ракията по-рано ме изпълни с тъга. Народ който цени прасетата повече от свободата си, от достоен живот, а не оцеляване .... народ, който е заменил лъва в герба си с прасета....
  Когато стане дума за законност, за реформа в правосъдието, за подобряване на здравеопазването или дори слагане на камери в детските градини за да няма набити деца, отглеждащите незаконно прасета сумтят : нека там горе се оправят ...
  Гледащият 300 прасета отговарял на всички изисквания по своя преценка. А къде са били кмет и институции да допуснат това? Нали са разрешени до 5? Всички спАли и лъгАли , дружно не си разваляли рахата и сега бам! протести, слухове, глупости....

 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#31] от "Vlado Nikolov":
  По каква тарифа е заплащането? Има ли длъжности като “старши протестър”? Данъчните, дето играха хоро, следят ли за касовите бележки в този сектор? Браншова организация имат ли? А профсъюзи? Като надхвърлят оборот от 50К/г. трябва ли да се регистрират по ДДС? 😊

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Картата (ако е вярна) показва, че властта действа в административни граници срещу разпространението на болестта и изгражда карантинен пояс. Само, че чумата не се интересува от тях. Това означава, че 100% е вероятно да има убити здрави животни, дори в районите с чума, да не говорим за карантинените пояси.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дългучестият плешивец от учиндол Ви очаква с отворени обятия!
  —цитат от коментар 10 на selqnin


  дали Слави, дали Боеко, каква е разликата? един и същ продукт, различна опаковка

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#11] от "t5eyes":

  Всъщност,точно Добричка е сравнително запазена от заразата.Тя е проникнала през крайдунавски области.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ей го-в 30 -ти пост!

 41. 41 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK": Пак си дойдохме на думата: Русия е виновна?!
  "... за краставицата... за краставицата... " - като в онази смешка отпреди много години.

  'начи, протестите са справедливи, ако:
  1) плочките на Графа са неравномерно поставени;
  2) са против неравноправието на половете - жени/"жени++"/"мъже++", щото всички тия са всекидневно тормозени от мъжете или от сексуални хищници и не заемат полагащите им по квоти ръководни длъжности;
  3/4/5) ...

  Но, когато става дума за поминъка на вашите съотечественици, протестите са неуместни и трябва да се накажат!
  Всички вие ревете срещу държавата, но сега я търсите за намеса.

  Мързи ме да се напъвам да конкретизирам повече, пък е и безсмислено! Промитите ви с "модерната" либерална религия мозъци знаят всичко това, но го отхвърлят, като ерес.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#37] от "Шихан Йордечка":

  Дали Тайпи,дали Шихан,все един продукт.

 43. 43 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 657 Неутрално

  По радиото казаха сутринта че протестиращите искали да се направят тестове ИЗВЪН Европейски съюз. Представяте ли си в тия мозъци какво се случва?

 44. 44 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На картата червените прасета са от БСП,но черните от ГЕРБ ли са?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 45. 45 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ок, оставете ги да си протестират - какво ще ги правят тия прасета? Ако не измрат от тая чума, консумацията така или иначе ще спадне и ще се чудят какво да правят после това месо. Аз спирам да ям свинско и минавам само на пилешко. И без това е по-полезно..

 46. 46 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK": Пак си дойдохме на думата: Русия е виновна?!"... за краставицата... за краставицата... " - като в онази смешка отпреди много години.'начи, протестите са справедливи, ако:1) плочките на Графа са неравномерно поставени;2) са против неравноправието на половете - жени/"жени++"/"мъже++", щото всички тия са всекидневно тормозени от мъжете или от сексуални хищници и не заемат полагащите им по квоти ръководни длъжности;3/4/5) ...Но, когато става дума за поминъка на вашите съотечественици, протестите са неуместни и трябва да се накажат!Всички вие ревете срещу държавата, но сега я търсите за намеса.Мързи ме да се напъвам да конкретизирам повече, пък е и безсмислено! Промитите ви с "модерната" либерална религия мозъци знаят всичко това, но го отхвърлят, като ерес.
  —цитат от коментар 41 на Консерватор


  Аз не знам дали Русия ги пуска тези лъжи за да рабунва народа. Но знам със сигурност че това не е истинска новина а е дезинформация. Като го знам това си задавам класическият въпрос - Кой има полза от това? Ти си отговори на него. На мене ми изглежда като да е вечната комунистическа опозиция и кой е вечният и спонсор? Аз знам, ти?
  Знам също че в последните 4, 5 години Русия провежда много добре финансирана и много ефективна къмпания за намеса и дезинформация по цял свят.
  Аз съм човек на науката. Събирам 2+2 и очаквам да получа 4. За тебе не знам.

  California Über Alles
 47. 47 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Боже, каква измет живее из дълбоката провинция (справка: снимките). И на това нещо сме му дали европейско гражданство и право на придвижване в цяла Европа...

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Весело

  До коментар [#35] от "султана глаушева":

  Субсидирани са и понеже всичко е на полза роду(?!), с идеална цел, минават без регистрация, ЕКАФП, нямат ДДС. Виж, отговорници имат, ма и те идеалисти! 🤣🤣🤣Сал за кафето и цигарките зимат. Па и стотачка на протестър на ден, пари ли са? 🤔 Няма и за една бутилка черно "Джони".

 49. 49 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  ЗДвП, Чл. 178. (1) (Предишен текст на чл. 178 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Наказва се с глоба от 2000 до 7000 лв.:
  ...
  8. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който променя въведената организация на движение без съгласуване с органите на Министерството на вътрешните работи и администрацията, стопанисваща пътя;

  НК:
  Чл. 107. Който с цел да отслаби властта или да и създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, ТРАНСПОРТА, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

  Чл. 230. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразна болест по домашни животни, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Ако от това е последвала зараза, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.
  (3) Ако заразната болест бъде широко разпространена, наказанието е лишаване от свобода до три години.
  (4) Съобразно с различията в предходните алинеи се наказва и този, който наруши наредба, издадена за борба против болести и вредители по растенията.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 50. 50 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#43] от "smotlixx":

  Нищо не се случва... мозъци просто липсват.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  ,,Блокадата в Крушаре - малко свиневъди, малко политика, малко опитни протестиращи,,

  А е ДНЕВНИК, кво само търсите протести. Сигурно в краят на краищата ша драснете една ,,разстърсваща, статия, България се тресе от протести

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Весело

  До коментар [#44] от "Котаранц":

  Неее. Герберските са сиви. Като Искърското говедо (нищо, че то реално е черно).

 53. 53 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#35] от "султана глаушева":

  Султана, не усещаш ли, че се кове статия ,,България се тресе от протести,,

 54. 54 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#37] от "Шихан Йордечка":

  България са тресе от протести

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#21] от "Judjuk":Ти къде си завършил ветеринарно ?
  —цитат от коментар 25 на rdb41527334


  Аз кво общо имам? Питай тези дето избиват прасетата.

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Весело

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Да не говорим, че цяла България изяжда толкова месо за около 4 години :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Тази "блокада" загуби легитимността си в мига, в който почнаха да издигат политически искания.

  Зад тези уж свиневъди доста ясно прозира дългата ръка на Позитано 20 - пореден отчаян опит да предизвикат (напълно ненужни) предсрочни избори.

 58. 58 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 338 Неутрално

  България са тресе от протести
  —цитат от коментар 54 на сидер


  Напротив, в момента е много спокойно в цялата страна. Тази "блокада" на уж свиневъди е единственият активен протест.

 59. 59 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#4] от "aleks ivan":

  Мислехме че мирише на свине пък то миришело на рубли.....

 60. 60 Профил на today
  today
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Обаче е пълно с тъпаци, които лапат такива "информации" като топъл хляб.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 61. 61 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Свинщина е пети ден да е затворен пътят между Сливен и Ямбол.

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3359 Весело

  Комунягите не се колебаят пред нищо!

  klimentm
 63. 63 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Ти щом си добре, явно си ГЕРБераст. Само те виреят в такава среда: взаимно се крепят и калинкват. Но има и нормални хора.... Остави ги да си кажат истината. Истинската истина....

 64. 64 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  От всичко по малко и стана миш-маш.

 65. 65 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Теа от кадрото ли са "европейци"? Малйййй, много години еволция липсват.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK