Методи Лалов не изключи възможността да се кандидатира за кмет на София
Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов заяви пред Би Ти Ви, че не изключва възможността да се кандидатира за кмет на София. Той уточни, че за да се случи това, някой трябва да му се довери и да го подкрепи.


Миналата седмица съдията обяви, че напуска съдебната система. Той подаде оставката си пред Висшия съдебен съвет, като уточни, че честта и достойнството не му позволяват да наблюдава как съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел", визирайки кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, която е единствена и няма алтернатива. Той разкритикува и решението на бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който след подадената оставка от поста поиска да се върне на работа в Специализираната прокуратура.


"Това е ирония. Той не успя да изчисти името си, но се връща в прокуратурата, за да внася обвинителни актове", каза Лалов.


Кандидатурата на Гешев е показно


Лалов каза още, че единодушното издигане на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор от страна на прокурорската колегия към ВСС е показно. "Ето така ще направим и единственото, което може да направите надолу в системата, е да го подкрепите", добави вече бившият съдия, който ще работи като адвокат оттук нататък.


"Не напускам системата, за да се откажа от битката за промяната в нея. Виждам, че такава с работа вътре е невъзможна. Колко съдии и прокурори казват за проблемите в съдебната системата? Единици са тези, които няколко години говорят едно и също. Гласът на тези, които разграждат съдебната система, е много по-силен. Това е гласът на тези, които ежедневно нарушават принципа на разделение на властите", каза Лалов, припомняйки изказване на Гешев.


Той се върна назад и с още едно изказване, но на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, "който тръбеше от ВСС, че е недопустимо да се четат сайтове на хора, които са обвиняеми".


"Обвиняемите са невинни до доказване на противното. Когато един юрист си позволява да говори по този начин, показва, че не уважава правните принципи. Публичната власт не може да превръща съдебния процес в назидание и в театър пред хората", каза още Методи Лалов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK