"Листи" - плаж или земеделска земя

Плаж "Листи", юли 2019 г.

© Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Плаж "Листи", юли 2019 г.Почти див плаж на най-южното Черноморие, труден достъп - около час пеша през гора, тук-там пясък, от двете страни и по средата - скали, навлизащи в морето. Няма заведения, няма коли. Природен парк, защитена местност.


Това е "Листи" до Синеморец. Плаж.


В документи и в регистрите, кадастъра и картите обаче обширни части от "Листи" и скалите между него и плажа "Силистар" са земеделска земя от пета категория, което означава, че е годна за обработване и за отглеждане на земеделски култури.
За това, че немалка част от плажа и скалите се водят земеделска земя, сигнализира в социалните мрежи председателят на Управителния съвет на Камарата на геодезистите в България инж. Йоан Каратерзиян. Според негови справки в Кадастрално-административната информационна система (официалната електронна страница на Агенция по геодезия, картография и кадастър), както и в Географската информационна система на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен че са земеделска земя, тези скали са и частна общинска собственост. Това означава, че те може да са обект на сделки. По закон морските плажове са изключителна държавна собственост, а в защитените територии може да има само публична собственост.


"Листи" - плаж или земеделска земя

© Йоан Каратерзиян/


"Дневник" отправи въпроси до всички отговорни институции за това как скали на морски плаж са станали земеделска земя частна общинска собственост. И все още очаква отговори, документи и данни, както и информация какви действия смятат да предприемат общинските и централните власти.


Началото на проблема


Според справките на инж. Каратерзиян територията на плаж "Листи" е разделена на пет части, като три – тези с пясък, се водят горска територия крайбрежна плажна ивица (публична държавна собственост). Скалите, които разделят пясъчните места в средата на плажа, са земеделска земя пета категория и са частна общинска собственост, като са описани като скали. Същото е и положението при скалите между "Листи" и плаж "Силистар" с дължина по права линия повече от 1 км - те също са земеделска земя частна общинска собственост. Така са вписани тези територии и в кадастралната карта и кадастралния регистър в средата на 2006 г. със заповед на директора на Агенцията по кадастър.


"Листи" - плаж или земеделска земя

© Йоан Каратерзиян/


"Ситуацията е подобна на тази в цялата страна – още от 90-те години има изработени грешни карти на землищата, които са направени с цел същинското възстановяване на земите на бившите собственици. "Картата на землището" предшества самото възстановяване. Тя се изработва като се вземат под внимание всички данни и се прави геодезично заснемане на място. На базата на тази карта се изработва картата на възстановената собственост", посочи пред "Дневник" Каратерзиян. На базата на тези карти са издавани съответните актове за собственост. И така много скали, дюни, степи по цялото черноморие всъщност още в средата на 90-те години биват актувани като земеделски земи.


"Кадастралната карта и кадастралните регистри са отразили грешната Карта на възстановената собственост по отношение на тези имоти. Тази карта е приета от голяма комисия и е одобрена от Изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра. Така че през 2006 г. грешката просто е преминала в по-горно ниво", допълни ръководителят на Камарата на геодезистите.


Противоречие със законите


Така плажът "Листи" се оказва незащитена територия. Според чл. 18 от Конституцията на България крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, а според Закона за устройството на черноморското крайбрежие допъбнително се уточнява, че морският плаж е изключителна държавна собственост. Защитата е законово уредена и това трябва само да се отрази в кадастралната карта и кадастралните регистри, за да няма възможност за спекулации.


Освен част от крайбрежието, "Листи" е в територията на парк "Странджа" и попада в защитена местност "Силистар", коментираха пред "Дневник" експерти от парка и Стефан Аврамов от фондацията "Биоразнообразие" и член на екокоалицията "За да остане природа в България". А според закона за защитените територии "собствеността на държавата, която не е изключителна държавна собственост, и на общините върху горите, земите и водните площи, включени в защитените територии по този закон, е публична". Тоест не може да е частна общинска собственост.


От парк "Странджа" потвърдиха, че "Листи" попада на територията на парка, чиято граница е морето. Експерти оттам обаче отбелязаха, че Законът за защитените територии е в сила от 1998 г., а вероятно територията на "Листи" е с актове за собственост отпреди това. "Дневник" още очаква отговор от община Царево за това кога и как са издавани актовете за собственост на терените на плажа. А също дали и как те ще бъдат приведени в съответствие с факта, че те са на територията на природен парк и защитена местност.


"Листи" - плаж или земеделска земя

©


Според експертите на парк "Странджа" обаче дори и тези актове за собственост да не бъдат съобразени с изискванията на закона, то сделки с тях са малко вероятни. И със сигурност ще са обект на множество тежки съдебни дела. Все пак актовете за собственост трябва да са в съответствие със закона и при евентуален опит терените да бъдат отдадени, продадени или заменени, това противоречие би довело до сериозни и тежки спорове, смятат експертите от парка.


А може ли все пак да се спази законът


Как може да се поправи грешка, датираща в актовете за собственост, картите и регистрите още от средата на 90-те години, преди повечето регулации и правила?


Законодателството от 2014 г. дава подобно решение. След създаването през 2014 г. на Министерството на туризма, министърът на туризма бива задължен от законодателя, чрез Закона за устройството на черноморското крайбрежие да поиска отразяването на всички морски плажове, в границите на които се включват и дюните и скалите. Всичко това се установява с геодезично заснемане на място и изработване и приемане на специализирани карти. А след това на базата на тези карти министърът на регионалното развитие трябва да предприеме действия за издаване на актове за собственост в съответствие със законите.


"Листи" - плаж или земеделска земя

© Йоан Каратерзиян/


Още от 26 юни 2017 г. с писмо на министър Николина Ангелкова е поискано от местната структура на агенцията по геодезия, картография и кадастър в Бургас "да бъдат издадени скици проекти за морските плажове, необходими за съставяне на актове за изключителна държавна собственост и утвърждаването им от министъра на регионалното развитие и благоустройството". Това се вижда от факсимиле на писмото, публикувано на сайта на камарата на геодезистите. С писмото Ангелкова иска отразяване на всички морски плажове.


Местната агенция по кадастър обаче не ги отразява. И връща писмо на Ангелкова да конкретизира всеки един от имотите, за които иска такова отразяване, каза пред "Дневник" Йоан Каратерзиян. "Дневник" очаква отговор както от комисията дали е предприела някакви действия във връзка с искането на Ангелкова и ако не – защо. Така и от министерството – дали са правени нови геодезични заснемания за "Листи" и какви мерки е взело и ще вземе министерството при положение, че вече две години няма отговор на искането за нови скици.


Положението е същото и досега – всички твърдят, че са си свършили работата и се въртят в затворен кръг, коментира Каратерзиян. И отбелязва, че министерството на туризма няма административен капацитет и достатъчно законови механизми да се справи със задълженията си, вменени му от закона.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Земеделска земя пета категория върви евтино - колко струва плажа "официално" и колко трябва да платя "неофициално" за да спечеля търга?

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Земеделска земя пета категория върви евтино - колко струва плажа "официално" и колко трябва да платя "неофициално" за да спечеля търга?
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Не питай, защото не си от богоизбраните, за да не те сполети демонстративно проведената наказателна операция с Иванчева.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Весело

  Народ който ходи с едни и същи чехли на баня,на пазар и на море,не може да бъде унищожен.

 4. 4 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Повече ме притеснява липсата на смислена реакция от обществото, включително и под тази статия.

  agent
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ronald Reagan":

  А да си сложиш за ник нейм името на великият Роналд Рейгън какво е ако не просташко нахалство?! Същото като да си наречеш партията "патриотична". Като че ли само ти си патриот...

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Нали се оказа, че “Камарата на геодезистите в България” всъщност е сдружение на двама тарикати. Защо ни забимавате с техните интереси!?

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Дневник, защо снимката е плажа Корал??? Толкова ли не можахте да помолите Дайнов барем една снимка с телефона да щракне?

  Как очаквате хората да се впечатлят от съдбата на въпросния плаж, като даже не знаят какво представлява?

 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Нали се оказа, че “Камарата на геодезистите в България” всъщност е сдружение на двама тарикати. Защо ни забимавате с техните интереси!?
  —цитат от коментар 6 на svoboden  Кои са те ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Повече от двама са. Цели петима!

  https://docs.google.com/document/d/1eJiIOP_kFMFrKZSu0oKD1XRDA9uTCBEkKSeQNPD7JzQ/edit #heading=h.8e6yue1tfaxa

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Тва снимки ли са, скрийншотове ли, не е ясно, но са мътни и нечетливи. Дивим се и се чудим защо?

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  Една от схемите на имотната мафия. Ясно е чии интереси обслужва и кой я чадъросва.
  КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Стига вече с тези свинщини!!!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Гарантирано от ГЕРБ ! Нищо не направиха срещу имотната мафия. Крадат се имоти на поразия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Весело

  Аз не виждам никакъв плаж там, а вие.

  мурзилка
 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Весело

  Значи може и да е било преди 100 години земеделска земя и то без никакви уговорки. Морето обаче настъпва с всяка следваща година и особено с по-силните бури и променя вида и предназначението по напълно естествени причини

  мурзилка
 16. 16 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Местната агенция по кадастър обаче не ги отразява. И връща писмо на Ангелкова да конкретизира всеки един от имотите, за които иска такова отразяване" - Ми къ. И геодезистите, и местната администрация, и местната власт -всички са на хранилката на местните терикати. Нали тези скали после ще станат частен кей, марина бийч/резорт/ спа с временна постройка от 5800 кв.м. РЗП ей, така междудругото.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 17. 17 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Да отиде Тиквоний и да ни каже това скали ли са или ниви. Че да знаем кое кво е

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Значи бреговата ивица, без значение дали има пясък, т.е. дали е плаж в смисъла, който обикновено влагаме в него е публична държавна собственост и няма как да се води общинска, освен може би ако попада в урбанизираната територия на населеното място, може би(?) поне аз не знам закон, по който да се прехвърли в такова владение, не че няма такъв, аз обаче не знам.

  мурзилка
 19. 19 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":Гарантирано от ГЕРБ ! Нищо не направиха срещу имотната мафия. Крадат се имоти на поразия.
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  аре смени плочата, че ставаш мега досаден. Под всяка новина едни и същи простотии - герб та герб. Сигурно Бойко е виновен и че оная ти работа не става..

 20. 20 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Добавихме актуална снимка от "Листи", благодарим!

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobisf":

  Човечецът има прогресивна обсесия на темата!!!
  Помолих го преди доста време да потърси специализирана медицинска помощ и да започне редовно да приема необходимите медикаменти но явно е много късно и няма шанс за него!!!

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "Вера Стаевска":

  Браво!

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1618 Гневно

  Комунистите от ГЕРБ са измислили милиционерски начин да унищожат плажовете, дюнките и малкото останоло черноморие. Като за пред техния електорат с хитрост. А в действителност с подлост, малодушие, мародерство и неграмотност.
  Задълженията да се узаконят дюните и плажовете като изключителна държавна собственост се вменяват на министерство на туризма, в което няма ниакакъв експертен капацитет, включително и юридически. И за да не се окаже, че случайно е останал някой истински юрист се прави ново министерство, където се назначават послушни и глупави овце с големи заплати и никакви отговорности.
  Да горят всички в ада!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobisf":

  Жена ти ли ти сподели? Такива са фактите . Вие сте на власт значи вие сте ОТГОВОРНИ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gopeто":

  Тук са налице поредица от престъпления.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Комунистите от ГЕРБ са измислили милиционерски начин да унищожат плажовете, дюнките и малкото останоло черноморие. Като за пред техния електорат с хитрост. А в действителност с подлост, малодушие, мародерство и неграмотност. Задълженията да се узаконят дюните и плажовете като изключителна държавна собственост се вменяват на министерство на туризма, в което няма ниакакъв експертен капацитет, включително и юридически. И за да не се окаже, че случайно е останал някой истински юрист се прави ново министерство, където се назначават послушни и глупави овце с големи заплати и никакви отговорности.Да горят всички в ада!
  —цитат от коментар 23 на Gopeто


  Би ли ми дал списък на държавите, в които бреговата ивица да не е изключителна държавна собственост?

  мурзилка
 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  По същия начин и половината Камчийски пясъци станаха земеделски земи чрез заменки, широко практикувани от правителствата на Станишев и Сакскобурготски.
  Тогава се завихри скандал, ако си спомняте , но без никакво участие на т.н. Зелени , нито пък Е. Дайнов се опълчи на приятеля си Станишев или на Царя .

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#27] от "faeton.":

  И защо не ги осъдихте ? Нали това обещавахте !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Весело

  За Листи и мнго като него тогавашния директор на Агенцията по Кадастър май е "недогледал" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "faeton.":И защо не ги осъдихте ? Нали това обещавахте !?!?!?
  —цитат от коментар 28 на КМЕТ В СЯНКА


  Аз не съм обещавал нищо, нито пък мога да съдя някого, понеже нямам нищо общо с никое управление .

  Нещо бъркаш.

 31. 31 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Мизерници. Как може? Има две места без нито една постройка или шезлонг на юг и трябва да се съсипят..

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  Дано институциите вземат мерки и съхранят това чудесно кътче природа !

 33. 33
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 34. 34 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мизерници. Как може? Има две места без нито една постройка или шезлонг на юг и трябва да се съсипят..
  —цитат от коментар 31 на falkoneti


  Не а само две - много са !

 35. 35 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#33] от "faeton.":

  Не е "някаква" защитената зона а е парк Странджа :).

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#30] от "faeton.":

  Доколкото анализирам писанията ти то лесно се вижда червената герберастка нишка .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Видно е какво става като се направи път и паркинг - Силистар...

 38. 38 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Обиколили сме пеш , с природонаучна цел и с екологична цел брега от Царево, Варвара , Ахтопол , Синеморец, Резово и обратно .
  Този бряг е обявен за европейски гео- парк.
  Невероятно съчетание от древна лава и море !
  Има много страхотни плажчета и биосфера , която е уникална за Европа.

  Обходили сме и планината , успоредно на брега , понеже съчетанието на релеф, климат , почви и влажност е запазило реликти от терциера, някои от които се срещат само в Странджа.

  Равновесието е много крехко и за това целият бряг е защитена територия в Природен парк Странджа.

  Това спира бетоновозите !
  Но намират пролуки, подпомагани от алчността на някои от местните кметове .
  Царевският кмет е пословичен ! Или на Приморско.

  Други кметове, напротив, са много свестни и помагат всячески нашите акции !

 39. 39 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "faeton.":Не е "някаква" защитената зона а е парк Странджа :).
  —цитат от коментар 35 на falkoneti


  Природен Парк Странджа се състои от защитени местности, резервати и природни забележителности.

  Статутът им е различен !

 40. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#26] от "Маршалов":

  "Брегова ивица" е неопределено и разтегливо понятие, по-скоро метафора. Много държави използват концепцията за средната линия на приливи и отливи, като земята под най-високия среден прилив е ексклузивна държавна собственост и свободна за публичен достъп. Има и още една зона, да я наречем интертидалната, като при някои тя е включена в държавната собственост, а при други не. Тези държави не притежават целия т.нар. плаж и се познават по прекрасните къщи край брега.

  Как е у нас не знам. Питай г-ца Стаевска.

 41. 42 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Накрая май ще благодарите на Нова, че насочи общественото внимание към този плаж :) По-добре спорна ТВ продукция и експлоатация на мястото за целите и, отколкото земеделска земя със сменен статут в 6 без 5 и първа копка.

 42. 43 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дневник, не така срамежливо, моля. Главният инициатор и унищожител на Листи и защитена територия Силистар се казва Нико Тупарев и неговата Олд Скуул, който, говори се, коли и беси в община Царево. Той ще отнесе 1000 лв. глоба, за нас остава съсипаното биоравновесие и разнообразие на това вълшебно място.

 43. 44 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 277 Весело

  Народ който ходи с едни и същи чехли на баня,на пазар и на море,не може да бъде унищожен.
  —цитат от коментар 3 на deaf


  И в неделя в Икеа :)

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 44. 45 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Точно по тази схема изградиха бетономорието. Земеделска земя н-та категория, замнеки и после бетон до водатас. За Листои трябва да се вдигнем всички и да не го позволиум, ако трябва ще палиме държавата.

 45. 46 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  "Народ, който ходи с едни и същи чехли" на баня, плаж, пазар и дискотека, е вече унищожен! Живеем във втората половина на 2019 година!
  Поста ти, ми напомни едно изказване на ген. Зиа ул Хак, по повод заплахата от американски санкции, по повод ядрен взрив. "95 % от населението е на хляб и лук, а останалите 5 % са толкова богати и държат парите си в чужбина, че санкциите не могат да са ефективни"
  Предполагам, че сега процентът на хората на хляб и лук е около 80, на богатите 2-3 и малко "средна класа"...
  Населението на страна от ЕС, което се гордее с описаното от теб, е обречено да изчезне (ако не влезе в крак с времето в което се намира).

 46. 47 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#30] от "faeton.":Доколкото анализирам писанията ти то лесно се вижда червената герберастка нишка .
  —цитат от коментар 36 на КМЕТ В СЯНКА


  Абсолютно, мАни го, че се прави на лили иванова !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 47. 48 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "faeton.":

  Общо взето, съм съгласен с теб, но е малко инфантилно, да наместваш в една фраза Дайнов и нискочелите и необразовани типове "с джипове", чийто кумир е тиквата.

 48. 49 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "faeton.":Доколкото анализирам писанията ти то лесно се вижда червената герберастка нишка .
  —цитат от коментар 36 на КМЕТ В СЯНКА


  Аз критикувам постоянно ГЕРБ и Борисов , но теб не съм те виждал да критикуваш Нинова и БСП !
  Точно ти да ми говориш за " червена нишка ", хахаха !

  Освен това , много ъти съм обяснил, че разделителната линия днес не е между БСП и ГЕРБ, нито между ГЕРБ и ДСБ .

  Кой разбрал- разбрал !

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 51 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "Маршалов":"Брегова ивица" е неопределено и разтегливо понятие, по-скоро метафора. Много държави използват концепцията за средната линия на приливи и отливи, като земята под най-високия среден прилив е ексклузивна държавна собственост и свободна за публичен достъп. Има и още една зона, да я наречем интертидалната, като при някои тя е включена в държавната собственост, а при други не. Тези държави не притежават целия т.нар. плаж и се познават по прекрасните къщи край брега.Как е у нас не знам. Питай г-ца Стаевска.
  —цитат от коментар 41 на Lemmy


  Благодаря, знам определението, но коментара ми е към политическият трол, според който едва ли не е комунистическа даденост брега да не е и, да не може да е частна собственост, а виж сигурно в капиталистическите държави всичко е за продан...Обаче не е точно така и там също има закони. Понеже, обикновено освен всичко друго брегът, ако не е на вътрешен за страната воден басейн или река, е и гранична зона.

  мурзилка
 51. 52 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#34] от "faeton.":

  Много са друг път. Не говорим за места 2 на 2 метра а за плаж.

 52. 53 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Те така е при мафиотското управление на държавата! Чакаме санкция на кръстника-вожд, за да се замаже проблема!

 53. 54 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Л@коми кат глисти , искат да прилапат 'листи'.


 54. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Тези терени дали не са придобити чрез заменки по време на тройната ламя, за което си гласуваха и мораториум. Йордан Цонев имаше земи в този район.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 55. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Те за милиарди левове заменки направиха, ЕС уж щеше да ни наказва, имахме срок да оправим всичко и всичко се размина. Който кярил , кярил. И като преди години са направили "грешки", земята и плажовете са там, могат всичко да оправят.

 56. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Стара е информацията! За тези парцели отдавна има частни нотариални актове. Умишлено се бави отразяването в кадастъра!!! До 6-8 г там ще е бетон. Същото е и с шофьорския плаж под Дюни. От Свети Тома до Дюни всичко е парцелирано, барабар със 100 м от блатото Алепу! Рейзито си свърши работата перфектно. Сега се строи първия парцел.... догодина още 3-4, после пак...

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 57. 58 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Тези терени дали не са придобити чрез заменки по време на тройната ламя, за което си гласуваха и мораториум. Йордан Цонев имаше земи в този район.
  —цитат от коментар 55 на Корки


  Близо си до истината.....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 58. 59 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "faeton.":

  Ваклин построил сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент
  by Биволъ август 7, 2019
  https://bivol.bg/vaklin-geshev-hancheva.html

  Фирма на Александър Ваклин е строила сградата, в която жената до прокурор Иван Гешев е купила апартамент на цена много под данъчната оценка. Това разкриват архивните кадри на Google Street от бул. Ген. Николай Столетов 8 в София (виж тук) където през 2012 г. се вижда оградена строителна площадка с табела “София Централ – директно от строителя”.

  Този детайл допълва информацията, изнесена от прокуратурата в отговор на сигнал на ГД “Боец”, че бившият управител на фирмата, продала евтиния апартамент на Детелина Ханчева е дългогодишен приятел на Иван Гешев.

  “От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата с в приятелски отношения” – пише в постановлението на Специализираната прокуратура

  Всъщност “приятелят” Марио Кръковски и Александър Ваклин са съдружници във фирмите, които реализират строителната инвестиция на имота в Зона Б-17.

  ...

  И ортак свързан със съборените тютюневи складове в Пловдив

  Приятелят на Иван Гешев Марио Кръковски и “свидетелят” Александър Ваклин са ортаци с Найден Маринов Колев. Техни фирми са съдружници, а тримата управляват заедно фирмата София Консулт – Б ООД. Данните за общото им бизнес начинание са от 2008 г.

  ...

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 59. 60 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#26] от "Маршалов":
  В България по Конституция палжовете, вкл. и дюните са изключителна държавна собствен. Затова е мародерство, че "Листи" е земеделска земя.
  За другите държави не знам. Но знам, че в Хърватия има острови частна спбственост, на които е забранено да се строи. И никой не е построил нищо. А островите са достъпни за всички през деня.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 60. 61 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "Маршалов":В България по Конституция палжовете, вкл. и дюните са изключителна държавна собствен. Затова е мародерство, че "Листи" е земеделска земя. За другите държави не знам. Но знам, че в Хърватия има острови частна спбственост, на които е забранено да се строи. И никой не е построил нищо. А островите са достъпни за всички през деня.
  —цитат от коментар 60 на Gopeто


  Какво общо имат островите на една държава, с бреговата й ивица. А да, островите също имат брегови ивици. Обаче не е баш същото което обсъждаме...освен ако цялата държава не е островна. България също, ако разполагаше с апетитни острови в прилежащата ни морска територия, можеше да продава тези от тях, които не са възбранени по някаква причина. Въобще, явно не вдяваш нещата, вземи малко помисли и ох! писна ми вече. Функционирай грамотно.

  мурзилка
 61. 62 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Реститутките от 90-те години позволиха държавата да бъде разграбена, а тези на власт след тях довършиха започнатото.

 62. 63 Профил на Karamfil Minzuharow
  Karamfil Minzuharow
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Не се безпокойте. Няма смисъл. Нещата в България са безвъзвратно загубени. Да са живи и здрави тия, дето се отърваха и сега са в чужбина!

 63. 64 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#59] от "Шихан Йордечка":

  Една и съща навсякъде, където и да погледнеш !

  Ся ще кажат, че нямат брак, че Гешев нема нищо общо и дрън- дрън, също както сегашната Панова навремето купила апартамент, ама Панов немал нищо общо , щот тогаз немали брак !

 64. 65 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 940 Гневно

  Подготвили са го.

  Докато не ос*рат всичко, няма да мирясат, не е ли ясно?

 65. 66 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#58] от "chichka":

  Не е близо, а е точно в 10-та.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 67 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Аве ,кога и Листи стана и той последен девствен плаж .Такива са още :целото странджанско крайбрежие ,от св. Власт до Варна , от Албена до Дуранкулак .От 400 км бряг застроени 40-50 км .Останалото пущинаци .Супер плажове,а отзад джунгла .Да ама не спират да вият на умрело- не щем бетон .А ко да има -палатки и колиби и ср_не на воля .Да ,ама идва видовден ,идваааа.

 67. 68 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Аве ,кога и Листи стана и той последен девствен плаж .Такива са още :целото странджанско крайбрежие ,от св. Власт до Варна , от Албена до Дуранкулак .От 400 км бряг застроени 40-50 км .Останалото пущинаци .Супер плажове,а отзад джунгла .Да ама не спират да вият на умрело- не щем бетон .А ко да има -палатки и колиби и ср_не на воля .Да ,ама идва видовден ,идваааа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK