Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев

Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев

© Велко Ангелов"Спонтанният възторг на колективите на трудещите се в центъра и по места изпълва сърцето ми с радост. Един от водачите на народното въстаническо движение в Софийска област, един човек от народа поздравява бойците от отряда "Чавдар".


Така прокурор от столична прокуратура коментира в социалните мрежи валящите писма в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.
Подписките, в които се включват прокурори, следователи и служители в администрация на държавното обвинение, започнаха да се появяват още в деня на номинацията му.


Тази самобитна активност може и да е не е автентична, но в комбинация с факта, че Гешев беше номиниран от цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, стана повод кандидатурата му да бъде пакетирана като идваща от гилдията - най-често използваният аргумент на хората, които го подкрепят (по последния началник на шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов: "Той е единствен кандидат за поста, но получи единодушна подкрепа от Прокурорската колегия, от Камарата на следователите и в средите на полицията").


Тази седмица стана ясно, че той наистина ще е единствен кандидат за поста, след като последният, който може да номинира друг за поста - правосъдният министър Данаил Кирилов, не го направи, с аргумента, че едва ли не така ще опорочи избора на Гешев.


Цялата драматургия по номинацията на Иван Гешев, която вероятно ще достигне своя пик през есента, когато ще бъде гласувана кандидатурата му, показва нагледно две неща - тежкото състояние на държавното обвинение и големия залог, който стои зад избора на наследник на Сотир Цацаров.


Източници на "Капитал" в съдебната система разказаха, че през последните няколко месеци потенциални кандидати за главен прокурор - независимо дали спрягани публично или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани. Това се е случвало по два начина - през данъчна проверка и дори такава от антикорупционната комисия. Така един по един кандидати отпадали, а Гешев останал кандидатът на гилдията...


Куриер, прокурор, деловодител - машина на зависимостите


Вълната в подкрепа на Иван Гешев може и да изглежда внушителна на пръв поглед, но, погледната отблизо, бие на кухо и прилича на злоупотреба със служебно положение.


Първата подписка в подкрепа на Иван Гешев дойде от специализираните прокуратури в деня на номинацията му и тя зададе тона. Пръв под нея се подписа и.д. началникът на Специализираната прокуратура Димитър Петров (няколко дни по-късно назначен за титуляр на поста от прокурорската колегия, която издигна кандидатурата на Гешев), а след него още близо 120 прокурори, следователи и служители в администрацията (куриери, шофьори, деловодители, секретари и т.н.).


"Г-н Иван Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала. Г-н Гешев е колегата, който участва в досъдебната фаза на процеса - и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол съобразно задълженията си", пише в подписката (без да става ясно какво точно е правил един шофьор рамо до рамо с Гешев в съдебната зала).


На челните места в подписката са ядрото обвинители, които виждаме по телевизията заради публичните акции от ерата "Гешев". Сред тях например е Силвия Соколова, която през 2013 г. беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски. Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега. Немалка част от подписалите прокурори бяха назначени за титуляри в Спецпрокуратурата преди няколко седмици, а други участват в конкурсни процедури - кариерни израствания, зависещи от прокурорската колегия.


Сред изразилите подкрепа за номинацията на Иван Гешев има и командировани магистрати, т.е. дали техният престой в спецпрокуратурата ще продължи зависи директно от волята на ръководството на държавното обвинение.


От страницата на държавното обвинение може да се види, че буквално допреди няколко дни част от подписалите съдебни служители от спецпрокуратурата са участвали в конкурсни процедури. Но дори и назначени, те са в пряка зависимост от ръководителя си и трудно биха отказали да заявят подкрепа за бъдещия началник. Още по-малко, когато видят, че това вече е направил прекият им началник.


След тази от Специализираните прокуратури последваха подписки от Софийската районна прокуратура и структури на държавното обвинение от провинцията. В Бургас подписката (в първо лице множествено число) е подписана директно от апелативния прокурор, а тази в Стара Загора дори съдържа имената на неподписалите, с уточнението, че са в отпуск.


На страницата на ВСС, където се качват документите за кандидатурата на Гешев, е качено и становище от районната прокуратура във Варна, в което въобще не се коментира кандидатурата за главен прокурор, а само се изразява несъгласие с протеста пред сградата на съвета.


Подкрепа за Иван Гешев дойде и от вътрешното министерство. Директорът на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев лично изразява подкрепата си. Два дни след като депозира становището си той беше "повишен" като директор на полицията в Пловдив.


В понеделник пък се появи анонимна позиция от следователите в Националната следствена служба, която отново говори в множествено число, но под нея няма нито едно име. Следовател разказа пред "Капитал", че не знае да е организирано официално събрание, където да е била обсъждана позицията и най-вероятно зад инициативата стои бившият член на ВСС Ясен Тодоров, който след края на мандата си през 2017 г. беше командирован в Националното следствие, а наскоро спечели конкурс за титуляр там.


"Същинският разговор за избора на нов главен прокурор успешно беше подменен с жестове на привидности, театър на сенките, "подкрепи" от трудови колективи и основният въпрос защо кандидатът е точно Иван Гешев остана без отговор." Така коментира ставащото председателят на Съюза на съдиите и член на предходния състав ВСС Калин Калпакчиев пред БНР в сряда и допълни: "Зa дa имaмe автентичен, cвoбoднo изpaзeн вoт нa прокурорите, трябва дa създадем гаранции зa тoвa. Πoдĸpeпaтa, ĸoятo вaли, изобщо нe e автентичен глac. He e въпросът дa ce бpoи ĸoлĸo пpoĸypopи ca пoдĸpeпили, ĸoлĸo нe ca пoдĸpeпили Зaщoтo имa хиляди начини нeпoдĸpeпилият дa бъде "yдapeн" – c дисциплинарно производство и пpoчee. Прокурорите в момента нямaт създадени ycлoвия cвoбoднo дa изразят мнeния – тoвa e eдин oт моментите, зa които трябва дa ce гoвopи пpи peфopмaтa в пpoĸypaтypaтa. Kaĸ дa ce гарантира независимостта нa отделния пpoĸypop, който в момента paбoти пoд нaтиcĸ."


Прави впечатление, че от подписката отсъстват голяма част от прокурорите, назначавани преди идването на Гешев в спецпрокуратурата. За наличието на подобна опозиция спомена прокурор, работещ в институцията от създаването ѝ, но тя била лесно смачкана: "Затрупват те с дела за ДДС измами, от които просто няма как да изплуваш, и тогава почват да те гонят за срокове. Оттук се тръгва само с кръв", коментира източникът ни. От началото на годината е върнат и един позабравен метод за наказание - командироването в друга прокуратура без съгласието на командирования. Така в нещо като наказателен дисцип се е превърнала Районна прокуратура - Самоков, където от няколко седмици е командирован Милко Първанов, който наблюдаваше делата за цигарените фабрики, а преди това там беше изпратен друг спецпрокурор. Заповедта на Цацаров е мотивирана с "кадрова необходимост" - каквато по думите му съществува и за самата Специализирана прокуратура.


Къде са достойните


Колкото и да е съмнителна откъм автентичност вълната от подкрепа за Иван Гешев е факт. До него има още един - това, че несъгласната част от гилдията не издигна алтернативна кандидатура. Факт е, че такава възможност законът за съдебната власт не допуска, но нищо не пречеше прокурорите да се обединят около някой свой колега.


По информация на "Капитал" това не се е случило поради няколко причини. Прокурор от ВКП коментира картината така: "Свободата да изразяваш открито мнението беше сломена още по времето на Никола Филчев - един убит прокурор, един самоубил се, палежи и побоища. При Велчев институцията изпадна в летаргия, а при Цацаров беше нанесен последният удар."


Източници на "Капитал" в съдебната система разказаха, че през последните няколко месеци потенциални кандидати за главен прокурор - независимо дали спрягани публично или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани без значение от кой лагер са. Срещу тях започвали данъчна проверки и дори такава от антикорупционната комисия.


На следващо място много трудно би се намерил кандидат, който би излязъл открито срещу правата линия на ръководството. Достатъчно е да се види какво се случи с т.нар. граждански кандидат - следователят Бойко Атанасов беше обект на дисциплинарни наказания и клеветнически кампании.


И още един пример - началникът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който беше един то сигурните кандидати за поста не участва, тъй като срещу него през април месец започна проверка по публикация, че 21 годишният му син е придобил имот за половин милион лева. Проверката срещу Сарафов приключи два дни след последното заседание, на което можеха да се правят номинации за ръководител на държавното обвинение.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Номинацията на Фантомас Гешефт е нещо като проверка за лоялност в прокуратурата. Който не се е подписал в подкрепа, (ще) си има ядове.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Какво се случи с конкурсното начало ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Какво се случи с конкурсното начало ?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Никога не го имало! Или ти имаш други спомени???
  #Споделиги!!!

 4. 4 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 255 Весело

  Росен Босев, зетят на Бъчварова...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7976 Неутрално

  Гешев - пионка в ръцете на големите играчи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Мат"ряла тъгуваше за силна ръка. Получи я!!!
  Сега да мисли за кого ще глсува.

 7. 7 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 926 Весело

  Иииии "Дневник", познах! До тук днес 5(пет) статии за прокуратурата. Нормата е изпълнена, но има още време, дерзайте за бонус!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Политическите идиоти са хора, които, в условията на свободно волеизявление чрез избори, масово и постоянно гласуват срещу собствения си интерес, казва в свое съчинение доктор Любомир Канов - български психиатър и писател, който емигрира в САЩ през 1984 година, след като излежава присъда за подривна дейност срещу социалистическия строй.
  С времето технология за производство на политически идиоти се е усъвършенствала, допълни той пред БНР:
  „Онези, които гласуват, а те не са по-голямата част от населението са изцяло под контрола на тази технология, която просто е станала по-перфидна. По-модерният процес на оглупяване е чрез масмедиите, обясни Канов.
  "В цялата страна има нещо, което най-общо може да се нарече доминиране на некомпетентните хора и липса на така наречената меритокрация - издигане на най-способните по техните заслуги и качества, а не по други критерии. Нямаше истински здрав обществен организъм (след 1989 г. - б.р.), който да наказва неуспешните и провалилите се и да възнаграждава онези, които заслужават това - в това се корени царящата навсякъде почти некомпетентност. Източник на некомпетентни хора става държавата, която е много голям работодател и тя търпи разрастване на хора, които просто стоят върху едни столове и в най-добрия случай не правят нищо, а в най-лошия случай, пречат на останалите. Държавата е такава, че създава климат за съществуване на негодни хора, които не могат да бъдат изгонени от реалните механизми“.
  Според него системата на съдебната власт е „абсолютно сбъркана“: „Мястото на прокуратурата, както е конструирано в тази Конституция, е действително неправилно ситуирано и е източник на изключително много правосъдни безобразия в България“.
  Канов коментира, че шоуто на Слави Трифонов може да се „превърне в партийно-политическо шоу, както донякъде стана в Украйна“:
  „Простащината се възприема от, за съжаление, твърде много хора като нещо, което е на тяхното ниво – разбираемо и лесносмилаемо. Оттам те вадят и своите плитки политически сатирични възгледи за нещата, без те да бъдат обяснени в дълбочина“.
  Гневът на масите срещу елитите у нас не е по линията ляво-дясно, категоричен е психиатърът:
  „Има известно размесване на понятията по отношение на ляво и дясно, прогресивно и консервативно. В България цари доста голям понятиен хаос. Затова е много важно да се говори ясно, когато се изповядват политически ценности и програми, които очертават това, което е дясно и което е ляво. В по-голямата си част разумният гражданин е резигниран и се стреми да се погрижи за себе си“.
  Ученият коментира, че все още виждаме „ръждясали мастодонти от заводите на социализма, от ТКЗС-тата и паметници на строителите на това безобразие“
  "След началото на прехода, втурналите се в освободеното поле хора, захранени от алчност, чувство за безнаказаност и криминални уклони, се видяха в пари, след като успяха да приватизират, да ограбят банки, и започнаха да правят това, което най-много обичат. Те най-много обичаха барове и хотели, защото обикновено ченгетата седяха в барове, прекарваха живота си да подслушват хората какво говорят. Естествено, че ще направят бар, в който пак да си седнат, да си пият, да слушат чалга. Построиха и хотели, но те са обречени на ръждясване, точно поради това, че са продукт на грешен манталитет“.
  Психиатърът е оптимист, за бъдещето и казва, че младите у нас по нищо не се различават от младите хора в Европа и Америка: "Има някаква надежда, макар че ще остане една утайка, която се мултиплицира, възпроизвежда – чалгисаното население“
  България е странна и трудна за обичане страна, обобщи той. Хората не се погаждат помежду си и никой не може да признае, че има по-умни от него и да възприеме естествена йерархия на хората и обществото.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Може би защото осъдиха автора? И сега освен по задължение ще плюе и по лични причини.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#7] от "todor._89":

  Като почнат да пускат по 50 значи всичко е загубено. За тях.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Росен Босев, зетят на Бъчварова...
  —цитат от коментар 4 на Срам ме е че чета Дневник


  Зет като мед. Ама щом плащат да се плюе...

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 719 Неутрално

  //един човек от народа поздравява бойците от отряда "Чавдар".//
  ----
  Тиквите, колко пъти да ви се казва че сте наследници на козарите , произведени от ушанкие в хора и назначени за милиционери, за да избият цвета на нацията!!!

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 358 Неутрално

  "Той е единствен кандидат за поста, но получи единодушна подкрепа от Прокурорската колегия, от Камарата на следователите и в средите на полицията"

  - Ъхъм:

  „Борис Велчев е единственият кандидат за главен прокурор
  Очакванията за политическа договореност около избора на нов главен прокурор се оправдаха…“
  https://www.mediapool.bg/boris-velchev-e-edinstveniyat-kandidat-za-glaven-prokuror-news113331.html

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Източници на "Капитал" в съдебната система разказаха, че през последните няколко месеци потенциални кандидати за главен прокурор - независимо дали спрягани публично или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани. Това се е случвало по два начина - през данъчна проверка и дори такава от антикорупционната комисия. Така един по един кандидати отпадали, а Гешев останал кандидатът на гилдият
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ами чий юух държат "Дневник", че досега не са направили журналистическо разследване на доходите на Гешев?
  Ако докажете, че е корумпиран - това ще има много по-голяма тежест, от всичките ви голословни обвинения.

 15. 15 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 588 Весело

  Явно септември месец, ще се видим на площада... Дано да дойдат и подкрепящите труженици на Гешев... Да е весело

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 16. 16 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няма ли най-накрая да му биете шута на тоя психясал милиционер ?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отново. Ако нямате по-добър вариант, използвайте ТОР

  https://www.torproject.org/

  Вече абсолютно всичко може да се очаква от Бокоратурата и мафията на Борисов изобщо.

  Освен това е полезно за мрежата/ТОР/ и затруднява следенето. Също би било хубаво ако можете да поддържате TOR relay а защо не и exit

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 18. 18 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Срам ме е че чета Дневник":

  Ваклин построил сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент
  by Биволъ август 7, 2019
  https://bivol.bg/vaklin-geshev-hancheva.html

  Фирма на Александър Ваклин е строила сградата, в която жената до прокурор Иван Гешев е купила апартамент на цена много под данъчната оценка. Това разкриват архивните кадри на Google Street от бул. Ген. Николай Столетов 8 в София (виж тук) където през 2012 г. се вижда оградена строителна площадка с табела “София Централ – директно от строителя”.

  Този детайл допълва информацията, изнесена от прокуратурата в отговор на сигнал на ГД “Боец”, че бившият управител на фирмата, продала евтиния апартамент на Детелина Ханчева е дългогодишен приятел на Иван Гешев.

  “От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата с в приятелски отношения” – пише в постановлението на Специализираната прокуратура

  Всъщност “приятелят” Марио Кръковски и Александър Ваклин са съдружници във фирмите, които реализират строителната инвестиция на имота в Зона Б-17.

  ...

  И ортак свързан със съборените тютюневи складове в Пловдив

  Приятелят на Иван Гешев Марио Кръковски и “свидетелят” Александър Ваклин са ортаци с Найден Маринов Колев. Техни фирми са съдружници, а тримата управляват заедно фирмата София Консулт – Б ООД. Данните за общото им бизнес начинание са от 2008 г.

  ...

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 19. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Явно септември месец, ще се видим на площада... Дано да дойдат и подкрепящите труженици на Гешев... Да е весело
  —цитат от коментар 15 на alehandro77


  И ти няма да идеш, кво се правиш на улав.

  Няма шики-мики.
 20. 20 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Гешев не е наддържавна институция. Заплашителните му и заканителни, пълни с отмъстителна злопаметност, действия срещу лица и медии са наказуеми и би трябвало този човек незабавно да бъде потърсен от всички медии и да бъде разобличен. Абсолютно непригоден за висшия пост човек, без компетенция. Милиционерски продукт, обучаван в професионални репресивни действия, Гешев все повече ще нанася удари върху свободата на словото, медийната независимост и демократичните ценности. Призовавам цялото общество да поиска оставката му от всички постове и незабавно да бъде привлечен към съдебно разследване за изказванията си.

  Дедо Крум
 21. 21 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "Шихан Йордечка":

  Няма нужда да се плашат хората. Гешев трябва да извади танкове и картечници, но не може да елиминира критиците си. Правителството е обречено, а Гешев рано или късно ще даваобяснение за Иванчева и Ваклин. Интересен развой се очаква в тази насока. Може да си разменят местата.

  Дедо Крум
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  До коментар [#13] от "plebs":

  Тонка - на каква точно база ги сравняваш . Освен,че ЛЪЖЕТЕ !!! имаше и други кандидати но си направиха самоотвод.
  Несравними величини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дневник - спрете да атакувате Гешев. Вярвам, че той така ще ви подпука заради тези ваши атака когато стане главен прокурор, че вие няма да може да си намерите място.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5627 Гневно

  До коментар [#23] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Заплашваш ли бе мекере милиционерско !?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1787 Весело

  "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев"
  Упълномощен съм да публикувам позицията по въпроса на Жокера:

  Твоите приятелчета...
  Не са лоши хора
  Може би...
  Трябва да им дадем няколко дни да си помислят?
  Не става??
  Да ги избия???
  Още сега????
  Дадено!

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#4] от "Срам ме е че чета Дневник":

  Росен Босев , зетят на Бъчварова и член на Антикорупционния фонд начело с Бойко Станкушев , Филип Гунев /зам. на Бъчварова / и разни други активистки - гербаво - дай български от Стара Загора та ....ето какво : Първо - "гузен - негонен бяга " , второ- всички знаем каква беше "конкеренцията " на партийното отроче БОРИС ВЕЛЧЕВ за гл. прокурор /2006/ - НУЛА /0/ , Цацаров - Бившият председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор на Република България в Съдебната палата в столицата.

  Малко след 12 часа днес той се закле в присъствието на изпълняващия функцията главен прокурор Бойко Найденов, предишния обвинител №1 Борис Велчев, председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, членове на ВСС, журналисти и други.

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 730 Весело

  Най-важното, което трябва да се каже! Подкрепата за Гешев не е автентична, а протестите срещу него са абсолютно автентични :)
  Който не е съгласен с това мнение е консерватор, тръмпист, путинист, рубладжия и не иска реформи на съдебната система по румънски образец

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#26] от "doroteus":

  Лицето от Стара Загора се казва ДЕНИЦЕ ТЕНЧЕВА ЛУКАНОВА - КАЛДАМУКОВА ! Дъщеря е на областен управител от ГЕРБ на Стара загора , а е омъжена за старозагорския адвокат - Георги /не съм съвсем сигурен за името / Калдамуков - активен член на "ДАЙ БЪЛГАРИЯ " !

 29. 29 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Само кръга около агнешките главички е против номинацията за нов главен прокурор.

 30. 30 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#27] от "Günther":

  С риск да разочаровам някого / особено пишещия тези определения за неподкрепящите протестите / считам , че ПРОТЕСТИТЕ СА ПЛАТЕНИ ИЛИ ПРОВОКИРАНИ ОТ ХОРА , КОИТО ИЗПИТВАТ СМЪРТЕН СТРАХ ОТ ГЕШЕВ - ПРОКУРОР , особено след завръщането на ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ в системата ! В никой случай "протест " с " протестиращи " принадлежащи към определени КРЪГОВЕ , които меко казано са ГУЗНИ и имат КАКВО ДА КРИЯТ бих нарекъл "АВТЕНТИЧЕН "!

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  Иииии "Дневник", познах! До тук днес 5(пет) статии за прокуратурата. Нормата е изпълнена, но има още време, дерзайте за бонус!
  —цитат от коментар 7 на todor._89


  За Брекзита статиите са повече, хем не касаят пряко нас , а англичаните.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4045 Весело

  Назначаваш ли си държавен обвинител номер едно, контролираш възможността във всеки един момент държавната бухалка да се стовари върху всеки един в тази държава или пък да го подмине удобно....Е, малък ли е интереса зад избора на новия главен ? А ако се укаже непроверен кандидат и започне да прилага закона ? Ужас.....

 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Най-добре го е казал д-р Филипов:
  "Земята е кръгла като тиквата на Гешев..."

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7234 Неутрално

  Предложен от цацата, ББ отказва да се меси, нинова само квика, а Христо Иванов организира протести....

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#32] от "samoedin":

  Дори да назначиш главен прокурор - няма как да го контролираш.
  Иначе казано - можеш да го назначиш, но не можеш да го уволниш.

 36. 36 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Демокрация ли?...

  И ВСС веднага излезе с решение да се вземат мерки срещу медийни публикации (оскъдни на брой) като тази статия.

 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2802 Весело

  Най-добре го е казал д-р Филипов:"Земята е кръгла като тиквата на Гешев..."
  —цитат от коментар 33 на bez_ime2

  И всички прокурори се страхуват да не се подхлъзнат и да изпаднат от обетованата земя/тиква, и пишат ли писма, пишат ли...

 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3129 Весело

  Стахановския почин в подкрепа на Гешев, окончателно ме увери в твърдението за 80% идиоти в България. Но, срещу природа не се рита.

 39. 39 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Добре бе, Иване! Ставаш главен прокурор. Хайде, есента дошла. И какво? Ще се промени ли фактът, че нямаш одобрението от нормалните хора? Ще се промени ли фактът, че си ортак с Ваклин, на който му изпълни поръчката да съсипеш Иванчева? Ще се промени ли фактът, че пламенно защитаваш терасаджиите, дори не откриваш нещо нередно в историята? Ще се промени ли факттът, че те избират по комунистически, с тоталитарно единодушие, под строй? Ще се промени ли фактът, че не обели и дума за реалните хора, които съсипват България - мижитурките без морал и доблест, които окрадоха КТБ, убиха Мишо Бирата и Ваньо Танов, изчезнаха яко дим като Галеви, хидроложстват като Доган.., но не, тия ги оправдаваш. Може да обвиняваш само някой по-слаб от теб, който се опитва да си върши съвестно работата. С какъв срам ще ходиш по улицата след това? Не за главен прокурор, ами за боклуджия не те бива, като не можеш да избереш правилното пред лесното...

 40. 40 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#7] от "todor._89":


  Когато един човек лъже в ефир и раздава присъди, няма как да получи подкрепа.

 41. 41 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анти Шишковци":


  Държавата ни явно е на стадий, в който само един психиатър може да постави диагнозата, и в случая тя е безпощадно точна. Държава, изградена от некомпетентни хора, но с връзки.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Какъв гьонсурат трябва да си, за да продължаваш да се натискаш за поста, след всичко, което се изписа.

 43. 43 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Митьо Гестапото продължава с манипулациите. От писмото на Иванов и от поведението и изказа на Гешев е ясно, че Гешев е школуван за авторитарен ръководител. Заедно с писмата от поддръжниците се смени и стила на Гешев, който вече наподобява на Демократичен лидерски стил.
  Въпросът е, Гестапото съзнателно ви манипулира с някаква цел или е с биполярно разстройство?

 44. 44 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#8] от "Анти Шишковци":

  само мазохист може да ти чете писанията. страдяш от комплекс липсва-о внимание

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 45. 45 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 289 Весело

  Знам че едва ли някой ще прочете моя закъснял коментар в темата (Джони ком'лейтли), 'ма за всеки случай да питам:

  НИКОЙ ли не обърна внимание на следния збзац от статията:

  "...Източници на "Капитал" в съдебната система разказаха, че през последните няколко месеци потенциални кандидати за главен прокурор - независимо дали спрягани публично или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани. Това се е случвало по два начина - през данъчна проверка и дори такава от антикорупционната комисия. Така един по един кандидати отпадали, а Гешев останал кандидатът на гилдията..."

  Ако не се лъжа горецитираното означава че при "профилактиране" (проверка от НАП и за корупция) на потенциални кандидати за длъжност главен прокурор са намерени данни които НАЙ МАЛКОТО предизвоква съмнения за данъчни престъпления или корупция.

  Та да питам разбирачите: Ако след проверка/профилактиране на прокурор възникват/намират се данни за данъчни престъпления/корупция КАК ТАКА ТОЗИ ПРОКУРОР ОСТАВА В СИСТЕМАТА, и не се води щателно разследване за такива съмнения?

  Щото съм гадняр евреЙ ще предположа че "системата" иска да има доказуемо корумпирани/доказуеми престъпници на данъчните закони! Защото те ще правят к'ото им кажат, само и само да не им извадят компромата ...Е, не компромат, а доказателаства за корупция/данъчни престъпления.

  Разбира се може и да греша, ама в случая-май не.

  ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕСТАРТ! И РЕФОРМАТИРАНЕ НА ДИСКА! Да живей живей труда, и ВЕЧНА ДРУЖБА КПСС БКП! УРЯЯЯЯЯЯЯЯ!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 46. 46 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#39] от "conservamus":

  говори от собствено име. сямо комунетата говорите от името на нькой друг

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4045 Весело

  До коментар [#35] от "atmanpg":

  " Дори да назначиш главен прокурор - няма как да го контролираш.
  Иначе казано - можеш да го назначиш, но не можеш да го уволниш."

  Има и такива случаи в миналото - Костов назначи Филчев, който после го ненавиждаше и се обърна срещу него по всички възможни начини - да ! Но има и добре подбрани кандидати, които се " отблагодаряват" на ръката, която ги храни ! Последният главен е блестящ пример в това отношение, а неговият ученик, който е кандидат да го замести, също се явява от благодарните и послушните, поне в цялата си творческа дейност дотука.... ! Ами иска се например много талант и послушание всячески да покриваш схемите около КТБ, защото гръмнат ли в целия си блясък, то ще има ли политик, който да е застрахован, че ще го подмине бурята и.....държавното обвинение ?

 48. 48 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1884 Любопитно

  До коментар [#42] от "Роси":

  ти що мислиш, че бивол и дневник ся светая светих

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2856 Неутрално


  Започва да ме измъчва подозрението, че Иван Гешев няма да стане главен прокурор. Тези "спонтанни изяви на трудовите колективи" ще му изядат главата - те никак няма да се понравят на Едного, който много държи всенародната любов да бъде насочена само към Него.

 50. 50 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Тояга и морков ние не виждаме.
  Виждаме едно дебело туловище (Делян) и бухалката на прислужника му Боко Тиквата (мутра от СИК, в момента падишах на Реплика България).

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Започва да ме измъчва подозрението, че Иван Гешев няма да стане главен прокурор. Тези "спонтанни изяви на трудовите колективи" ще му изядат главата - те никак няма да се понравят на Едного, който много държи всенародната любов да бъде насочена само към Него.
  —цитат от коментар 49 на Един препатил


  Е кой тогава ще бъде главния прокурор, след като мина датата за нови номинации?

  Питам, не се заяждам (знаеме се, нали?).

  И ПАК да помоля разбирачите да прочетат моя коментар 45: К'о ста'а с неминалите профилактиката от НАП/за корупция? Остават в системата като кукли на конци (с доказани гешефти в НАП/за корупция)?!?

  РЕСТАРТ НА ТЕРИТОРИЯТА, мо'е и със сопи...
  До коментар [#49] от "Един препатил":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 52. 52 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Срам ме е че чета Дневник":

  Roimungstrupp - Hallo Glück.avi
  https://www.youtube.com/watch?v=iV-O3vOZ9vI

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 53. 53 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "sarunka":

  Roimungstrupp - Hallo Glück.avi
  https://www.youtube.com/watch?v=iV-O3vOZ9vI

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  О-оо, добре дошъл отново на клеветника Босев. Има нужда от хонорари за глобата. А ние бяхме се затъжили. Но все пак трябва да се внимава с алкохола и депресията.

 55. 55 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да бе, май някъде се затули грозното антиетническо изказване на Гешев: "така правят всички подсъдими, така правят и циганите" . Че само за тази изтървана грозна, злобна , издаваща расистка ненавист реплика срещу циганската етническа общност и вменяваща на целия етнос подсъдност и подлост, Гешев би трябвало да бъде изритан с шутове. Гешев мрази престъпници и цигани.

  Дедо Крум
 56. 56 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Lemmy":

  и що ма утбигна? дан беши дет сам та глеал пу бенете?

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 57. 57 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  моше, так прайти сички Иврей, да ва у чифутити

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 58. 58 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Питам, не се заяждам (знаеме се, нали?).
  —цитат от коментар 51 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  у еврейско да си виждал ПРИМЕР-че нифгаж да не е участвало у политически дебат? никакаф?

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#4] от "Срам ме е че чета Дневник":
  Хем те е срам, ама се натискаш да го четеш :) малко мазохистично а? А под дюшека белезници и черна латексова маска с цип на устата сигурно те чакат хахахахаха :)

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#14] от "atmanpg":

  Понякога нещата опират просто до това дали си кадърен за длъжността. Очевидно историята на Гешев досега дава сигурни основания за обратното.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 63. 63 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#4] от "Срам ме е че чета Дневник":

  Росен Босев е супер журналист от много години. Това че отскоро и е зет няма нищо общо с принципните му позиции и професионализма.
  И все пак, ако приложим твоята "аргументация", то това е отлична атестация за самата Бъчварова.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 64. 64 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#54] от "Lemmy":

  Еди живот няма да ти е достатъчен дори само малко да се доближиш до нивото на Росен Босев. Но все пак си длъжен да опиташ.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 65. 65 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ами чий юух държат "Дневник", че досега не са направили журналистическо разследване на доходите на Гешев?
  Ако докажете, че е корумпиран - това ще има много по-голяма тежест, от всичките ви голословни обвинения.
  [quote#14:"atmanpg"][/quote]
  Папурчо, ами "Биволите" вече го разследваха и показаха зависимостите и корумпираността му!
  https://bivol.bg/vaklin-geshev-hancheva.html?fbclid=IwAR2mLoIiA2X73xqc4OjRYELdgBzQI0GULwLc69ZGJiCxE0Qu5wv9gw5PF3o

 66. 66 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Само кръга около агнешките главички е против номинацията за нов главен прокурор.
  —цитат от коментар 29 на tosho_toto


  Забрави да споменеш соросоидите и грантоядите бе, келеш!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#30] от "doroteus":

  А според тебе л*ньо аз от къв зор трябва да харесвам прокуратурата, когато от тях имам само едни спрени наказателни производства по изсмукани от пръстите философски разсъждения:
  Ама ла*ньо дай да не съм голословен:
  според прокуратурата ако някой непознат те удари на улицата, това не е престъпление от общ характер (поради хулигански подбуди), защото преди това е накарал кучето си да захапе твоето. И ти понеже си се опитал да си измъкнеш кучето от зурлата на чуждото куче, това е причина да изпита към тебе, и към жената до тебе лична омраза. И понеже където имало лична омраза, нямало противообществена вреда, а лична - то значи няма престъпление от общ характер. Или казано иначе, според бокуратурата ако някой не те цапардоса веднага като те види без да ти говори и да прави друго - то значи няма хулигански подбуди и няма престъпление от общ характер!
  Или казано по друг начин , ако двама души се познават и единия нанесе на другия лека телесна повреда - това е престъпление от частен х-р. Но бокуратурата е приела, че 1-2 минути преди удара познанство са достатъчни за да има лично престъпление!

 70. 70 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#69] от "Oleg Shishmanov":

  Ама това понеже не е достатъчно, бокуратурата може да се разбере с разследващото ченге за да изкарат виновния невинен, да те залъжат да подпише нещо си , ама то всъщност да се окажело, че се подписваш, че не се интересуваш от разследването и НЕ желаеш да знаеш нищо за него! И като го подпишеш да ти изфабрикуват един измислен сиведетел, който да каже, че той не е видял да те удрят (нищо, че има медицинско от съдебен лекар), ами обратното - видял е ти да удряш! Ама нали си се подписал, че не ти пука - няма кой да ти каже, за "свидетеля "на Йехова"" и хоп бокуратурата ти казва - не си чист сине, айде оправяй се сам!

 71. 71 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Иииии "Дневник", познах! До тук днес 5(пет) статии за прокуратурата. Нормата е изпълнена, но има още време, дерзайте за бонус!
  —цитат от коментар 7 на todor._89


  Да те нормират на Бакърената , всичките грознотъпи дано ви нормират там, възможно най скоро !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK