Ще има промени в агенцията за безопасност на храните, но не сега, каза министър Танева

Ще има промени в агенцията за безопасност на храните, но не сега, каза министър Танева

© Велко АнгеловЩе има кадрови и организационни промени в агенцията за безопасност на храните, но не може да ги направим в пика на кризата, при която имаме нужда от хора на терен, каза днес пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че има слабости в работата по борба с африканската чума по прасетата, особено в комуникацията с хората.


По повод твърдения на антикорупционния фонд за нарушения при обществени поръчки за унищожаване на животински отпадъци с мобилни инсинeратори министърът каза, че ще съдействат на прокуратурата в проверката.


В отговор на въпрос Танева посочи, че към днешна дата има 30 огнища на болестта, основно в Северна България, като 6 от тях са в промишлени комплекси, а останалите в домашни стопанства. Последният случая на установено огнище при домашни прасета е от 27 юли. Министърът допълни, че случаите на болни диви прасета са 33, а последният е от снощи.
Десислава Танева уточни, че към момента в 12 държави от ЕС има случаи на африканската чума по свинете и за седем години нито една държава не е излязла от списъка. Министърът посочи, че не е трудно и скъпо частните стопанства да въведат нужните мерки за биосигурност, като държавата ще търси и варианти да помогне.


Танева каза, че всеки, който доброволно е умъртвил животните си, ще получи по 300 лева, за да почисти двора си и да подготви мястото за ново гледане на прасета догодина. Попитана дали протестите са политически, тя отбеляза, че има места, където кметове провокират протести.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Нещо като след дъжд-качулка!
  Изпуснеш ли момента не можеш нито да го върнеш- нито да го настигнеш- нито да минимизираш щетите!!!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  Много се окакахте другарко Танева. И в БАБХ и с всичко останало.
  Едни от най-порочните практики(меко казано) са във вашето министерство.
  Дори и по изгнилите мръсни знамена над парадния ви вход си личи !
  ВИДИМО ОТДАЛЕЧ С ПРОСТО ОКО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Снишаване - един от класическите уроци на Т.Ж. !!! Явно другарат от БАБХ знае неудобни истини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Арогантна надменност. Родее се с "няма кой да ме накаже" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  След “ще има, но не сега” обикновено следва “на кукуво лято” или “когато цъфнат налъмите”. Ето, има алтернатива, всеки може да направи демократичния си избор!

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  След “ще има, но не сега” обикновено следва “на кукуво лято” или “когато цъфнат налъмите”. Ето, има алтернатива, всеки може да направи демократичния си избор!

  Мърфи е оптимист!
 7. 7 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Няма нужда от хора на терен, които са за смяна.
  По-добре да няма хора сега, отколкото утре да са пак същите и резултатът да е сходен.

  Метла на всички и ти най-отпред на парада на напускащите.
  По-добре необупени хора с морал, които след време ще успяват да действат превантивно и далновидно и ше решават възникналите проблеми, отколкото утре да ми назнапите пак някоя калинка, дето се вълнува само от схеми и усвояване.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 8. 8 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Пореден пример на това как корупцията разяжда държавността, обикновено раята мълчи, но рано или късно и удрят в джоба или препитанието

 9. 9 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Ще свършим някаква работа качествено и в срок, но не сега.

  Ще спрем да крадем пари, но не сега.

  Управлението на ГЕРБ в две изречения.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  " В 12-минутния филм на Шикерова и "Антикорупционен фонд", озаглавен "Война за трупове", се посочва, че от март 2018 г. досега държавата - чрез БАБХ - е похарчила близо 30 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове. От филма излиза, че парите "отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чийто капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например". Двете фирми са "Син кръст 2016" (съсобственик е Борислав Лазаров, който е бил управител на "Волф 96", представител на ДИЦ и "Чистота София"), както и "Еко БГ СЖП" (собственост на съдружниците Димитър Манджуков и Димитър Димитров)."
  Та като казвам как се обслужва моделът на сараите - ето подобни примери имам предвид. Тук са намесени познайници, близки до Вълка, съдружник на почетния, различни комунистически величия, винаги част от схемите на Позитано, както, то се знае, и схемаджии от ГЕРБ....С една дума : свински черва ! Оплетени именно така, задружни да грабят от всички нас, престъпници, свикнали да крадат милиони, а проблемите с африканската чума - там да се оправят хората както могат.......

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  Та в предишната статия четем:

  " Същевременно липсват доказателства, че инсинераторите действително са били използвани, а животинските трупове не са били просто заравяни в земята. От "Антикорупционния фонд" посочват, че подобно заравяне създава огромни рискове за околната среда, както и за разпространяването на зарази. Най-важният въпрос, който филмът поставя, е дали парите са изхарчени правомерно и дали БАБХ осъществява своевременен и ефективен контрол върху начина на обезвреждане и върху обработените количества."


  Та значи румънските граждани, дето минавайки транзит през нас, спирали да се хранят край пътя, и ставали разпространители на заразата, те били именно виновниците според премиера, така ли ? Ето как в основата на поредното бедствие за държавата ни, стоят мултимилионни корпоративни интереси на престъпници, толерирани от властта !

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Любопитно

  " В 12-минутния филм на Шикерова и "Антикорупционен фонд", озаглавен "Война за трупове", се посочва, че от март 2018 г. досега държавата - чрез БАБХ - е похарчила близо 30 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове. .....
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  До коментар [#10] от "samoedin":

  - Добре, но Шикерова и "Антикорупционен фонд" да се прицелят по добре, а не да го дават на ангро с държавата и БАБХ.

  "Номер: 05362-2018-0001 "Събиране, транспортиране, съхранение и обезвреждане на умрели животни, зародишни продукти, суровини и храни от животински произход, странични животински продукти, получени от тях по чл. 275, ал. 4 от Закона за Ветеринарномедицинската дейност, включваща 2 обособени позиции" - ОДБХ - София град" - http://babh.government.bg/op/8b8a5f9c38640dacc1d6b486bacb0fa5

  Поръчките са обявени и одобрени от ОД на БАБХ София - град. Водещ процедурата е д-р Камен Николов. За него - нито дума тук. А той се подвизава в БАБХ много отдавна. Успях да идентифицирам негова проява по ТВ7 от 2014г. - https://www.actualno.com/society/hljabyt-u-nas-e-bez-gmo-news_14247.html

  Кой е Камен Николов?
  От кога е в БАБХ?
  Кой го е назначил?
  Той ли е отговорен за сключените от него договори и анекси?

  И не, Камен Николов не е нито държавата, нито БАБХ.

 13. 13 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Държавност означава работещи структури от държавното управление, осъществяващи политики за непрекъснато усъвършенстване на процесите за ефикасно постигане на предварително заложени цели. Когато управлението е пропито от свръх корупция, превенцията е невъзможна и е налице висока честота на периодиката на кризи. В случая, поредната криза е причина за проверка на отделен сектор по принуда, за имитация, която ще доведе най-много до изгарянето на някой предварително определен за целта бушон, както се случи при предишната криза с кравите или овцете, няма значение. Тогава жертвено бяха уволнени хора, които искаха да има ред в това министерство. Но ако се разрови по-надълбоко в МЗХГ, ще стане бързо бързо ясно, че цъкат бомбени механизми във всички сектори. Като финансиране на виртуални пчелини, виртуални стада, (един ушен маркер на крава се вижда едновременно на няколко места върху картата на БГ), далавери с язовири, гори и всичко, за което отговаря министерството. Умишлено поддържане на неработещи информационни системи с цел недопускане на ефективен контрол на разходите (системата се прави и поддържа не случайно от същата фирма, която поддържаше и системите на Агенцията по вписване, довела до кризата с блокирането и, и всяка година получава милиони за това. Сега Валери Симеонов е поел задължението чрез своята метреса, на която и възложиха да отговаря за информационните системи като вицепремиер за цялата държава, да вкара фирмата и в здравеопазването и електронното правителство, което между другото се прави така, че да обслужва отделни лобита с криминални характеристики). С просто око се вижда, че в МЗХГ координацията в "усвояването" се прави под масата (на тъмно) между мегадирекцията за статистическа стъкмистика, агенцията по безопасност на храните и държавен фонд земеделие по същата схема, по която координирано си взаимодействат митниците и приходните агенции под вещия контрол на МФ.
  МЗХГ, МФ и МЗ са едни от първите министерства, които след 89-та практически станаха собственост на ДПС. Един бивш министър на финансиите се опита да опише в издадена от него книга, как държавата не е могла да се справи с всички мафии по времето на неговото министерстване и получи покана от КОНПИ да си доказва разходите. Мафиотизирането е известно на всички служби, носещи гръмки имена за борба с корупцията, както и цацаратурата и естествено на всички министърчета и премиерчета, които всъщност са част от мафията, превзела изцяло държавата. На захлупеното племе му е все тая.

 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  тая не беше ли 'усвоила' едни жипки,на които баце се возеше после...нещо през горското някакви поръчки, неин съученик...ама тя милата не знаела ...както и да погледнем герп са от долу до горе в схеми....

  https://offnews.bg/razsledvane/sauchenik-na-ministar-taneva-specheli-vsichki-porachki-za-skapi-dzhipo-604342.html

  и тя цялата в бяло...не била виждала съученика си и не знаела той с какво се занимава..в мегаполис като сливен...:)

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ПОМНА ЕДИН ФУТБОРЕН СЪДИЯ ИМАШЕ ЗА ШЕФ ТАМА , НЕ ГО ПУСНАЛИ В ЕДНА ЕЛИТНА СТОЛИЧНА КРЪЧМА ЩОТ БИЛ ПИЯН НА ЯРЕ А ОХРАНАТА НЕ ГО РАЗПОЗНАЛА И ГО ВЪРНАЛИ , Е НЕМА ДА ТИ КАЗВАМ КОЛКО ПОЛИЦИЯ НАПРИСТИГНА ТОЯ КАТО ИМ СЕ ОБАДИ ПЛОЩАДА ПОЧЕРНЯ ОТ УНИИФОРМИ , НАП ДАП ФИНАНСОВА КВОТ СЕ СЕТИШ И Я ЗАТВОРИ КРЪЧМАТА ЗА НИЩО ,ЦЕЕЛА СЕДМИЦА ГИ ДЪРЖА ЗАТВОРЕНИ ,ПОЛИЦАЙЧЕТАТА ОТ............... КЪФ СРАМ БРАА ТОГАВА , НЕМАМ ДУМИ

 16. 16 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Тате каза, че ще ми купи дълги гащи, ама друг път.

 17. 17 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А можеше просто да каже:
  "Никога повече няма да има никакви промени!"

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  Трай коньо за зелена трева. Та и тук същото. Трябва да се възстанови ДВСК, като независим орган, а не като сега - всичко в кюпа БАБХ, и никой не е виновен за идиотщините и бездействието.

 19. 19 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тази изобщо не се притесни от чумата. Даже благодари на Бога, че я прати, че да я видим на екрана.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 405 Весело

  Тате ще ми купи колело ... ама друг път.

 22. 22 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Предлагам да се започне с ОСТАВКАТА на тази голяма бяла птица!

 23. 23 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Жената на облеклото си отделя повече внимание, отколкото на чумата.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Татко ще ти купи колело, ама друг път.
  То др. Танева, барабар с другите умници от правителството са за оставка, тя дава обещания за неопределено бъдеще.

 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Неутрално

  ...Та като казвам как се обслужва моделът на сараите - ето подобни примери имам предвид. Тук са намесени познайници, близки до Вълка, съдружник на почетния, различни комунистически величия, винаги част от схемите на Позитано, както, то се знае, и схемаджии от ГЕРБ....С една дума : свински черва ! Оплетени именно така, задружни да грабят от всички нас, престъпници, свикнали да крадат милиони,.......
  —цитат от коментар 10 на samoedin

  И,така е навсякъде...Да бяха само БАБХ - с мед да ги намажеш...:)))

 26. 26 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "... към момента в 12 държави от ЕС има случаи на африканската чума по свинете и за седем години нито една държава не е излязла от списъка."
  Не че ми пука за БаБаХъ-то им, но след седем години ли ще почнат да подменят калинките?

 27. 27 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Това ми е любимо - "Десислава Танева уточни, че към момента в 12 държави от ЕС има случаи на африканската чума по свинете и за седем години нито една държава не е излязла от списъка."

  Демек, ние може да сме зле, ама я вижте Вуте колко е по-зле!

 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Точно като пиянското БФС. Страхотни сме, стабилни и професионални и т.н. и като стане време за проверка - пълна излагация.

 29. 29 Профил на hrz01609732
  hrz01609732
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Да започнем с Танева, после ДАМЯН Илиев, после другия философ - Янко Иванов и всички подлоги около тях.
  Но сега , веднага иначе хаоса ще стане още по- голям. Каквото и да каже някой от тези тримата вече няма човек , който да им повярва
  Бойко, Бойко какви кметски избори ще правиш след 2 месеца ???????

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Всички колективно се измитайте, некадърници такива!

 31. 31 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, явно положението пак ще е след дъжд качулка, нищо ново. Не си взе поука тази жена, после пак ще трябва да слушаме безсмислени оправдания.

  Marinov
 32. 32 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Не сега, а след като се ликвидира свиневъдството в България. Престъпна шайка ГЕРБ, чумата на корупцията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK