Варненската "Дупка" влиза в кампанията за местните избори

"Дупката" на Варна

© Спас Спасов

"Дупката" на ВарнаСлед като плати на пловдивския бизнесмен Георги Гергов 43.2 млн. лв. за т.нар "Дупка" в центъра на Варна, местната администрация смята да започне "проучване за нагласите на гражданите за съдбата" й. За това съобщи в специален мейл до медиите общинският пресцентър.
Допитването трябва да започне само няколко седмици преди началото на кампанията за предстоящите местни избори - в Деня на Варна 15 август.


Според разпространеното днес съобщение допитването за


съдбата на "Дупката" в центъра на Варна
щяло да се проведе в две посоки.


Първата предвиждала "проучване на нагласите сред специалисти в областта на архитектурата, градоустройството, културата, туристическия, хотелиерския, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни". После щяло да бъде търсено "широко обществено мнение чрез анкета, съставена на база обработените мнения на специалистите от първия етап". След обработване на резултатите местната администрация имала намерение да обяви международен конкурс за пространството.


До


сделката за т.нар. "Дупка"


в центъра на Варна се стигна, след като на 5 октомври м.г. тя бе одобрена с гласовете на ГЕРБ и ДПС във варненския общински съвет, но при съпротивата на БСП, партията, в която членува самият Гергов и десни политически формации. Веднага след това - на 10 октомври, без дебат и обосновка правителството взе решение да осигури парите от бюджета, т.е. всички данъкоплатци да платят за скъпия терен на Гергов.


Със сумата от 43.2 млн. лв. община Варна купи 100% от дружеството "Централен универсален магазин Варна" на Георги Гергов.


Компанията няма дейност,


а основният й актив е именно т.нар. "Дупка" на централния бул. "Княз Борис I".


Сумата от 43.2 млн. лв. (4.5 пъти повече), които бюджетът отпусна, се основаваше на хипотезата, че имотът може да бъде застроен 100% и в него да се изгради четириетажна сграда с три нива подземни гаражи, магазини и офиси. Анализ на "Капитал" обаче показа, че при изчисленията


разходите за виртуалната сграда са били занижени,


а приходите от пазарната й реализация – завишени.


Сметките бяха направени на база себестойност на строителството 369 евро на кв.м и продажни цени в диапазона от 1470 евро/кв.м за офисите и жилищата до 2290 евро за магазините. Според специалисти прогнозните цени на бъдещите площи са доста оптимистични, докато необходимите инвестиции за изграждането са подценени, което оставя огромен марж за хипотетичната инвестиция. Нещо повече, по информация пак на "Капитал" година по-рано е била правена оценка на същото дружество по друг повод и заключението на експертите тогава значително се е различавало от сегашното. Тяхната оценка за 100% от капитала на "ЦУМ Варна" тогава е била 9.4 млн. лв., или


4.5 пъти по-малко.


Община Вана обаче изобщо не планира да строи офиси и магазини на терена, което всъщност прави загубата от покупката на "Дупката" стопроцентова.


Според главния архитект на Варна Виктор Бузев теренът трябва да се превърне в площад над подземен паркинг на четири нива с паметник на братята Кирил и Методий и техните ученици. Такъв паметник в града липсвал. "Не става дума за малък паметник, каза преди време Бузев. Обсъждал съм идеята с кмета Иван Портних още преди години и двамата сме на мнение, че това трябва да е внушителна скулптурна композиция, която да скрие грозните сгради наоколо."


Сега, явно с идеята да превърне "Дупката" в елемент от предизборната кампания във Варна, местната администрация смята да публикува "подробна информация за историята й, описание на проекта по отделните дейности, логото на инициативата и две подробни аероснимки на терена", в специален сайт, който ще бъде достъпен от следващата седмица.


Хроника на "Дупката"
През 1986 г. тогавашният "Изпълком на Общинския народен съвет" решава да построи универсален магазин в центъра на Варна. На мястото на няколко от най-красивите сгради с архитектурна стойност в историческия център на града зейва "Дупката". Тя е собственост на фирма "Лазур", създадена по т.нар. Указ №56 на комунистическото правителство.
С указа се насърчаваше строго контролирано от държавата частно предприемачество, което трябваше да съживи вече полумъртвата по това време социалистическа икономика. След промените през 1989 г. проектът е замразен на етап изкоп. През 1994 г. заедно с "Лазур" община Варна учредява акционерно дружество "Търговски дом". През 1999 г. компанията "Феста холдинг" на Петя Славова приватизира "Лазур" и така става собственик на мажоритарния дял от акциите в"Търговски дом".
Пет години по-късно – през 2004 г., общината, чийто кмет по това време вече е злополучният Кирил Йорданов, "пропуска" да внесе 6618 лв. при вдигане на капитала на компанията и така губи 30 хил. акции.
През 2005 г. ЦУМ АД на Георги Гергов купува първата партида общински акции. След неколкократни вдигания на капитала, които администрацията на злополучния бивш варненски кмет Кирил Йорданов услужливо "проспива", контролът върху компанията вече е изцяло на Гергов.
Междувременно в продължение на поне 10 години бараките, поставени в периферията на дупката, бяха отдаванш под наем срещу 140 лв. на кв.м. От тях общината получаваше по-малко от 3.50 евро под формата на т.нар. тротоарно право. Разликата потъваше в неясни схеми на политически лобита, формиращи т.нар. прокметски мнозинство в местния общински съвет.
През последните години наследникът на Йорданов Иван Портних няколко пъти обяви, че се водят преговори за "откупуването" на "Дупката", но те винаги завършваха с неуспех.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Най-доброто решение за гражданите е дупката се да се изкопае колкото може по надълбоко за да стане подземен многоетажен паркинг а отгоре да се остави на кота нула за площад.

 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2416 Неутрално


  " Разликата потъваше в неясни схеми на политически лобита, формиращи т. н. " кметско мнозинство " ... "


  Вече са ясни схемите - ГЕРБ + ДПС и тези схеми не са само във варнеското кметство, а и в НС .
  МАФИЯ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Няма да коментирам престъпленията около тази дупка. Явно няма държава и правосъдие няма да има. Ето моята идея:

  Отдолу се показва археологията, правят се подходи и облагородяване. Оставя се отворено пространство. На няколко метра над улицата започва сградата. Тя трябва да е обществена - отдавна чаканата градска библиотека, читалище или подобно. Прави се модерен дизайн, който да скрие грозните сгради. Прави се и модерна функционалност. Археологията отдолу става обществена зона с покрив, където при лошо време и на завет да се разхождат хора.

  СТИГА С ТЕЗИ ПАРКИНГИ И ПАМЕТНИЦИ!!!

 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не случайно му казват "дупката" - толкова държавна пара изтече там.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Весело

  не случайно влиза в битката, та такава сериозна инвестиция на общината как да не влезе

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Весело

  не случайно влиза в битката, та такава сериозна инвестиция на общината как да не влезе

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Най-доброто решение за гражданите е дупката се да се изкопае колкото може по надълбоко за да стане подземен многоетажен паркинг а отгоре да се остави на кота нула за площад.
  —цитат от коментар 1 на Big Muzzy
  Предложението ти не е лошо, но трябват маса пари, ако се абстрахираме от ПОДАРЕНИТЕ вече 43 милиона .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#1] от "Big Muzzy":

  Айде стига с тези площади.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  Не е ли време за един паметник на дИмокрацията ?
  С лицата на тримата шишковци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Естествено, че трябва пространството отгоре да бъде площад.Кой варненец ще се съгласи още една сграда да се цопне точно в центъра?

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Любопитно

  До коментар [#1] от "Big Muzzy":

  достъпа до този грандиозен паркинг откъде си го представяш?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До сделката за т.нар. "Дупка"в центъра на Варна се стигна, след като на 5 октомври м.г. тя бе одобрена с гласовете на ГЕРБ и ДПС във варненския общински съвет, но при съпротивата на БСП, партията, в която членува самият Гергов и десни политически формации. Веднага след това - на 10 октомври, без дебат и обосновка правителството взе решение да осигури парите от бюджета, т.е. всички данъкоплатци да платят за скъпия терен на Гергов.

  Сега общинските говеда да гласуват, че ,,Дупката" трябва да бъде продадена на държавата за поне 450млн. лв.

 13. 13 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Откъдето влизат в момента колите например До коментар [#11] от "дерибеев":

 14. 14 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 267 Неутрално

  ...,,Дупката" трябва да бъде продадена на държавата за поне 450млн. лв.
  —цитат от коментар 12 на koko65bg


  Ако сделката се направи от „Болброкиерс“ на ОПГ
  Трайков-Дянков-РазградскиОлигарх може да стане за
  450млн. лв. (забравих му името на Олигарха).

  До коментар [#12] от "koko65bg":

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#13] от "Big Muzzy":

  колко коли влизат в момента ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Гергов е гъст с Цацаров, който пък е гъст с ГЕРБ, които пък в случая уредиха Гергов да вземе едни хубави милиони. За съжаление, в България така се прави успешен бизнес, трябва някоя партия да ти подари общински или държавни активи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  И кой изчисли, че тази дупка струва 42 млн. И защо я купи общината, а не му я оставиха на Гергов и да го задължат да направи нещо, след като е в центъра на Варна.

 18. 18 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Бизнес дядо - Гергов . Любен Гоцев ще умре скоро.

 19. 19 Профил на lighthouse.87
  lighthouse.87
  Рейтинг: 228 Неутрално

  ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ФАСАДИТЕ НА СЪБОРЕНИТЕ СТАРИ СГРАДИ И НА ЗАДЕН ПЛАН ДА СЕ СТРОИ, ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ АРХИТЕКТУРНИЯ АНСАМБЪЛ НА ГЛАВНАТА УЛИЦА НА ВАРНА, ПРЕДИ 1985-ТА ЛЮБИМО МЯСТО ЗА РАЗХОДКА НА ВАРНЕНЦИ.ТАКА БЕ НАПРАВЕНО СЪС СГРАДАТА НА СТАРИЯ ФРЕНСКИ КОЛЕЖ, ВОЕННА БОЛНИЦА СЛЕД ДЕВЕТИ. ЗАРАДИ ДУПКАТА И ЗАРАДИ ДРУГИТЕ СЪБОРЕНИ ИЛИ ИЗОСТАВЕНИ СГРАДИ ВАРНА НЕ МОЖА ДА СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА, ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАМЕ РИМСКИ ТЕРМИ.

 20. 20 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  1. Защото ги плати държавата. Българските граждани имат всички основания да са недоволни, но за жителите на Варна
  2. Градът е достатъчно презастроен и изпитва остра нужда от открити пространства.
  3. Мястото не става за мол а и никой няма нужда от още един.
  4. За обществени нужди трябва да се ползват красивите стари сгради, ако чакате на собствениците да ги реставрират архитектурното наследство на Варна е обречено да изчезне.

 21. 21 Профил на lighthouse.87
  lighthouse.87
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Тук не се казва нищо за собствениците на съборените класически сгради и за обезщетяването им.
  В тези къщи са живели доста семейства.

 22. 22 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#1] от "Big Muzzy":

  Още след първия подземен етаж ще изникнат останки от древния Одесос. Невъзможно е там да се копае на долу за да се прави гараж.

 23. 23 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А защо не пише нищо за самото проучване? Не е ли редно да се каже, че ще го правят създатели на Таляна?

  Няма лоша реклама!
 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#1] от "Big Muzzy":Още след първия подземен етаж ще изникнат останки от древния Одесос. Невъзможно е там да се копае на долу за да се прави гараж.
  —цитат от коментар 22 на Arcade


  От тая дупка по надолу едва ли има нещо древно), а подземен гараж или търговска площ ( каквото си искате там ) и отгоре площад е най- доброто за Варна.

 25. 25 Профил на kikiriki01
  kikiriki01
  Рейтинг: 221 Весело

  Може ли да бъде магазин за парфюмерия на ъгъла с малко възстановена фасада и всичко останало зали за вдигане на тежести и салони за красота осветени в червено , заложни къщи ?

 26. 26 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  Държавата да задължи някой си да построи нещо си в имота си.
  Може ли да си толкова уникално вдлъбната либерална шматка.

 27. 27 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  През 1999 г. компанията "Феста холдинг" на Петя Славова приватизира "Лазур" и така става собственик на мажоритарния дял от акциите в"Търговски дом".
  ----
  От тази дата започва сагата с т.нар. "дупка в центъра на Варна".
  Кой управляваше през 1999 г. ? Кой даде дупката на Петя?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Участието на варненската дупка в изборите аз го виждам по следния начин. 90% от бълдарите да се подредят пред офисите на Демократична България, да мачкат каскетите и да редят жално:

  "Христо, Генерале, прости ратаи сме... Кой с един пръст чело, кой с два.. Излъгах ни ониз от Сараите, че ДПС, БСП, ГЕРБ, патриоти са нещо различно...."

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Чиста форма на корупция ! Както и да се смята ! Големият печеливш е малкия свинар от пловдивското село......

 30. 30 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Парк с акцент въгху археологическите елементи, като туристическа атракция и атрактивно модерно пространство би бил на място. Със сигурност на Варна не и трябват повече магазинчета, молове и пр.циганийки. А паркинг да си направят нейде дето няма история.

 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  От всичко, казано в статията ми става ясно, че всички ние сме платили на онова говедо Гергов 43 милиона лева без да се знае какво ще се прави с тази дупка и без да има никаква нужда от нея. Важното беше, да му се бутнат в ръцете на Гергов тези пари от бюджета, а след това да се умува дали да се прави бизнес сграда или паметник на Кирил и Методи. Естествено нищо такова няма да се направи, само ще се откраднат парите на данъкоплатците. Един вопиющ пример за крадене на пари от бюджета с личното съгласие на премиера.

 32. 32 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#1] от "Big Muzzy":Още след първия подземен етаж ще изникнат останки от древния Одесос. Невъзможно е там да се копае на долу за да се прави гараж.
  —цитат от коментар 22 на Arcade


  Одесос не е толкова надълбоко.
  Там са динозаврите.

 33. 33 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#13] от "Big Muzzy":колко коли влизат в момента ?
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  47

 34. 34 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Един добре направен подземен паркинг на няколко нива, с приличен капацитет, би изплатил тия 43млн. за няколко години.

  Отгоре категорично съм за разширение на пешеходната зона, паметника също е добра идея. Иначе единствените допустими за строеж сгради биха били възстановени копия на сринатите през 80-те, ама Варна не е Берлин. Онези си възстановиха двореца на кайзера, аз за разни къщурки и кохерентна визия на града мечтая.

 35. 35 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Да се засади с държавен канабис!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 36. 36 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Евала на Портних, че успя дапридобие терена за община Варна, без гражданите на Варна да дадат и 1 лв., а всичко остана за сметка на държавата. Вярно не е справедливо останалите български граждани да плащат за да придобият нещо варналии, но в крайна сметка Портних е избран именно от варналии и е нормално да защитава техните интереси. Няма за какво да му се сърдим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK