България ще договаря с Русия може ли туркменски газ да захрани хъб "Балкан" (видео)

България ще договаря с Русия може ли туркменски газ да захрани хъб "Балкан" (видео)

© Правителствена Информационна СлужбаВъзможно ли е да се сключат съвместни суап сделки, така че след договорка с руската страна газовият хъб "Балкан" да бъде захранен с газ от Туркменистан. Това ще е въпрос, който ще обсъдят на утрешната си среща премиерът Бойко Борисов и премиера на Русия Дмитрий Медведев.


Това се разбра от думите на Борисов пред медии по време на посещението му в Туркменистан, където той ще участва в Първия каспийски икономически форум. Визитата пордължава и утре, когато се очаква и срещата с Медведев.

"Интересно е дали можем да захраним хъб "Балкан" с газ от Туркмeнистан. Това може да стане само съвместно с руската страна, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия", коментира Борисов, а видео от думите му беше разпространено от пресцентъра на правителството. "Знаете, че Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод, петролопровод може. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища. Даже от газта правят бензин", коментира той. Затова единственият начин този газ да може да захрани газовия хъб "Балкан" минавал през договаряне с Русия.


В отговор на въпрос дали България очаква договорки за инвестиции в страната след срещите в Туркменистан, Борисов обяви, че всъщност България има интерес да инвестира в Туркменистан. "Вече толкова много инвестиции имаме, че нямаме работници, проблемът е с работната ръка", коментира той.


Мнистър-председателят е обсъдил тези идеи и на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов в курорта "Аваза". Борисов е изтъкнал желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговията, строителството, енергетиката и туризма, съобщи правителствената пресслужба.

Мнистър-председателят е обсъдил тези идеи и на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

© Правителствена Информационна Служба

Мнистър-председателят е обсъдил тези идеи и на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK