Жителите на Шишманци настояват инсталацията за преработка на отпадъци да спре

Екипите на пожарната продължават да работят на сметището като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст. Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Екипите на пожарната продължават да работят на сметището като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст. Снимката е архивна.Над 50 часа продължава гасенето на пожара на сметището край пловдивското село Шишманци, което в момента тлее в дълбочина, съобщи БНР. Заради задимяването на района жители на няколко населени места се събраха рано тази сутрин на протест до завода за отпадъци с настояване отговорните институции да контролират по-сериозно дейността му, за да се сложи край на периодичните инциденти там, информира кореспондентът на радиото.


Над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места са блокирали пътната отсечка, която е към входа на завода за отпадъци. Много от тях са с маски, демонстрирайки по този начин, че не могат да дишат, че миризмата е неприятна. Хората са недоволни, че са прекарали още една безсънна нощ, защото димът продължава да се стеле над целият район.


Протестиращите напомнят, че в предишни години се е случвало същото и въпреки уверенията, че няма да се допуска занапред, сега се стига до поредно обгазяване.
Пред Би Ти Ви протестиращи казаха, че вече не вярват на обещанията на властите и настояват инсталацията да спре да работи. Те не вярват и на заключенията на инспекцията по околна среда, според която замърсяването на въздуха не е опасно с изключение на наличието на прахови частици. Мъж се възмути пред телевизията, че експертите мерели "срещу вятъра".


Екипите на пожарната продължават да работят на сметището като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст, информира БНР.


Общо Пловдив изхвърля годишно 150 000 тона отпадъци за третиране в инсталацията в с. Шишманци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK