След оставката в антикорупционната комисия Пламен Георгиев става консул във Валенсия (допълнена)

Пламен Георгиев

© Георги Кожухаров

Пламен ГеоргиевСамо за десет дни доскорошният шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е сменил три работни места и вече е консул на България във Валенсия по решение на правителството.


Георгиев подаде оставка от поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция - 31 юли, след месеци на принудителна отпуска, по време на която течеше проверка по изнесената в медиите информация, че притежава незаконна тераса към апартамента си в София. На 5 август Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го възстанови в специализираната прокуратура, като това изрично беше направено със задна дата, за да не се прекъсва юридическият му стаж. Четири дни по-късно Министерският съвет е взел решение да го назначи за генерален консул във Валенсия.


Решението, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет, носи дата 9 август (петък), но е взето в закритата част на редовното правителствено заседание на 7 август (в по-ранната версия на текста беше посочено, че решението е взето на 9-ти, когато не е имало заседание на кабинета - бел. ред.). Правителствената пресслужба не е съобщавала официално за него. В публикувания документ се казва, че Пламен Георгиев Димитров е назначен за генерален консул във Валенсия, а пресслужбата на Министерството на външните работи потвърди пред "Дневник", че става дума за бившия председател на КПКОНПИ. Консулската служба във Валенсия действа на територията на испанските автономни области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.


За добра координация с местните служби
За "Дневник" от пресслужбата на Външно министерство обясниха, че предстои откриване на консулство на България в Барселона и тъй като се очаква то да бъде изключително натоварено, за негов ръководител е определен опитният досегашен консул във Валенсия Цветелин Цолов. Георгиев пък ще заеме неговото място в района, обслужващ практически цяла Южна Испания, който според източници от Външно министерство е изключително натоварен заради големият брой живеещи и работещи там българи.


Назначаването на консули не изисква потвърждение от президента, както е при посланиците. Законът за дипломатическата служба позволява по изключение за ръководител на задгранично представителство (посланик, консул, генерален консул) да бъде назначен човек, който не е от състава на дипломатическата служба, ако това е "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България".


На въпрос на "Дневник" какви са мотивите за избора на Пламен Георгиев от пресслужбата на Външно министерство отговориха: "Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език". В официалната биография на Пламен Георгиев, публикувана на сайта на Народното събрание покрай процедурата за избора му за шеф на КПКОНПИ в началото на 2018 г., е посочено, че той владее испански език на ниво А2 за четене, писане и разговор. Законът за дипломатическата служба изисква от дипломатите да владеят два чужди езика, единият от които официален в ООН. Дипломатически източници коментираха за "Дневник", че при назначенията на хора, които не са от кариерата, това изискване не важи.


През спецпрокуратурата до Валенсия


Потърсен от "Дневник" за коментар защо заменя с дипломатически пост работата в спецпрокуратурата, след като неведнъж е коментирал борбата с корупцията като лична кауза, днес Пламен Димитров не отговори на мобилния си телефон.


Не е известно защо Висшият съдебен съвет беше свикан спешно, прекъсвайки отпуската си, да върне Георгиев в спецпрокуратурата, а единственото логично обяснение за момента е да няма прекъсване на юридическия му стаж, докато текат процедурите по изпращането му във Валенсия.


Според юристи, до които "Дневник" се допита, този път Пламен Георгиев ще трябва да напусне прокуратурата, за да заеме новата длъжност. В предишните случаи - когато беше назначен за зам.-министър на правосъдието в първия кабинет "Борисов", и когато пое антикорупционната комисия, той излезе в предвидения от закона отпуск от съдебната власт, през времето на който юридическият му стаж продължаваше да тече. Тази законова възможност му даде и право тази година да поиска да се върне на последната заемана позиция в системата.


Отново в отпуск


Ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Франтишек коментира пред "Дневник", че при него не е постъпвало досега искане за напускане от Георгиев и уточни, че е научил от медиите за консулското назначение. Той добави, че в момента Георгиев е в платен отпуск за седмица, който изтича около 20-ти август.

Георгиев трябва да подаде молба за напускане пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокурорската колегия да гласува той да бъде освободен от длъжността. Възможно е молбата за напускане вече да е подадена, обясни пред "Дневник" говорителят на прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева.


"От тук нататък следва да има процедура през Външното министерство след като ние го освободим от длъжност, те трябва да го назначат фактически със съответния договор – дали трудов, или по закона за държавния служител", обясни процедурата Машева. Тя подчерта, че вече няма как да му се пази прокурорското място.

В момента повечето от членовете на ВСС са в отпуск и съветът ще заседава на 11 септември. Има принципна възможност да бъде свикано извънредно заседание и този въпрос да се гласува, ако има кворум. "Възможно е, но не знам каква е спешността и важността, тъй като има процедура по размяна на книжа между българскто външно министерство и испанските власти", коментира Даниела Машева.


Терасата, заради която се стигна дотук


Пламен Георгиев напусна поста си в антикорупционния орган покрай скандала с незаконните навеси върху терасата си, за която твърдеше, че не е негова, а проверка на данъчната администрация не откри разминаване в доходите му. Преди това той беше сочен за фаворит за поста главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров.


Скандалът започна с публикация на организацията "Антикорупционен фонд" , че е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа в кв. "Гео Милев". Шефът на КПКОНПИ отрече и неколкократно поясни, че терасата е обща площ на сградата, макар че достъп до нея има само от неговото жилище, както и че постройките вече са били на покрива, когато той е купил жилището през 2017 г.


Въпреки уверенията, че не е извършил нарушение, премиерът Борисов прати Георгиев в отпуск, който беше удължен впоследствие. Данъчните инспектори в София и прокуратурата започнаха ревизия на имуществото и доходите - негови и на съпругата му, за периода 2013 – 2018 г. В деня, когато подаде оставка, Пламен Георгиев обяви, че проверката на данъчните не е установила нарушения. Официално съобщение от данъчната администрация все още няма.


В началото на лятото община "Слатина" нареди на Пламен Георгиев да събори навесите, под които има сауна и барбекю. Малко след това скандалът взе още една оставка - на директора на общинския "Строителен контрол" в София - арх. Влади Калинов, който спря назначената процедура по събарянето на незаконните постройки. Два дни по-късно на среща с Фандъкова архитектът подаде оставка, тъй като не можа да покаже строителните книжа на въпросната постройка.


На 9 август община "Слатина" излезе с резултати от повторната проверка на терасата, като окончателно обяви, че постройките са незаконни и трябва да бъдат съборени. По информация на общината заповедта за събаряне ще бъде връчена на Георгиев на 19 август. Той трябва да премахне незаконно построеното за своя сметка до първите дни на октомври.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK