Погребение на средновековен аристократ е открито на Калиакра

В гроба археологическият екип е открил дарове, най-впечатляващ от които е масивен златен пръстен, разкриващ името на погребания Георги, както и знатното му потекло.

© Национален исторически музей

В гроба археологическият екип е открил дарове, най-впечатляващ от които е масивен златен пръстен, разкриващ името на погребания Георги, както и знатното му потекло.Погребение от XIV век на неизвестен на учените аристократ, златен пръстен и съд, в който са събирани сълзите на оплаквачките са открити при археологически проучвания на Калиакра. Това съобщи Националният исторически музей.


В гроба на Господин Георги Палеолог археологическия екип е открил дарове, най-впечатляващ от които е бил масивният златен пръстен, разкриващ името на погребания, както и знатното му потекло. Пръстенът е от известния "Калоянов тип", но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол, разказват учените.


Погребението е било извършено през втората половина на XIV век. Откритите дарове дават възможност да се възстанови ритуалът по изпращане на покойника. Благородникът е бил положен в ковчег, от който има останали следи. Лицето му е било покрито, по думите на археолозите, с луксозна материя, върху тялото му са били поставени дарове и стъклен съд, който според тогавашните вярвания се е ползвал за сълзите оплаквачките.
Разкопките се провеждат под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Тя проучва района от 2004 г. Финансирането на разкопките през 2019 година е предоставено от Министерството на културата и община Каварна.


Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август като през 2019 г. Националният исторически музей ще публикува каталог на миналогодишната находка от Калиакра - "Татарска плячка", която съдържа 950 предмета от злато и сребро.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  От пръстена само "Георги" успях да прочета.

 2. 2 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Ихааа.... Страхотна археологическа придобивка.
  Изображението на гълъб ми напомня много, на тези по керамиката сграфито от същата епоха.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  С уважение към екипа, извършващ проучванията.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Уважение за археолозите!!!
  Само не знам дал и измиват и помазват костите на разкритите гробове, защото по християнски е редно да бъде направено...!!!

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Толкова история има по земите ни, ако ползваме бизнес моделите на Гърция, бая пари могат да се изкарват. За следващи проучвания, а не за стадиони по селата.

 6. 6 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  Като гледам изображението на печата неволно се възхищавам на човека, който го е изработил в ония времена с тогавашните инструменти...

 7. 7 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Да дойде Ети, да ни обясни че сме "нямали" държава.

 8. 8 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално
 9. 9 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  Ихааа.... Страхотна археологическа придобивка.Изображението на гълъб ми напомня много, на тези по керамиката сграфито от същата епоха.
  —цитат от коментар 2 на gmbh

  Изображението докарва малце на граблива птица(орел?).

  До коментар [#7] от "Трансмач":

  Абе имало е, ама май по него време веке са били къде 3, и са принадлежали на владетелите им. Тогавашното понятие за държава, няма много общо със сегашното.

  П.П. "втората половина на XIV век"... Демек по време на приключването на държавността, която смятаме за своя. 😕

  (не се чете)
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  Даже само от такси от западни чниверситети/студенти за летни и семестриални програми по археологически разкопки би могло да се направи доста сериозна програма която да финансира българските археологически изследвания. Просто трябва организация и методична работа. Имаме една програма с разкопки около римска баня в едно италианско градче, работи вече 26 години, продължава на периоди от по 30 дни по 25-27 души, общо три смени и е източник на нелош поминък за градчето

 11. 11 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#9] от "Бойчо Огнянов":

  "Изображението докарва малце на граблива птица(орел?).""

  Орел малце без нокти и захапал клонка.

 12. 12 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#9] от "Бойчо Огнянов":

  Едни от последните аристократи. А иначе, за държавите, не винаги са били три и разпокъсани, нали се досещаш? :))

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  По тия места е царувал деспот Добротица, за който са оставени сведения, че е бил корабостроител и имал силен флот. В някои турски архиви е отбелязано, че в района на Камчия е намерена модерна корабостроителница. 14 век.

 14. 14 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Какво ли би казал този аристократ, ако някой тогава му беше предсказал, че жена със сини нокти ще му пипа печата?

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  До коментар [#1] от "anonim440":


  До коментар [#2] от "gmbh":


  До коментар [#10] от "daskal1":

  Археолози с невероятно ценна находка на Калиакра СНИМКИ При редовните археологически проучвания е открито богато погребение от XIV век на неизвестен до момента аристократ

  Калиакра, България 15 Авг. 2019, 13:02

  При редовните археологически проучвания на Калиакра е открито богато погребение от XIV век на неизвестен до момента аристократ – Господин Георги Палеолог.

  Разкопките се провеждат под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Тя проучва средновековната морска столица на България от 2004 година. Финансирането на разкопките през 2019 година е от Министерство на Културата и Община Каварна.

  За последните 16 сезона са откривани множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път се открива погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

  В гроба археологическият екип разкри богати дарове, които дават възможност да се възстанови ритуала по изпращането на младия покойник. Погребението е извършено през втората половина на XIV век, като ямата е оформена върху скалата с ограждане от камъни. Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре запазени следи. Лицето му е било покрито с луксозна материя, върху тялото му са поставени дарове и стъклен съд, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките. Най – впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло. Пръстенът е от известния "Калоянов тип", но с много по–детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

  Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август, като през 2019 година Националният исторически музей ще публикува каталог на миналогодишната находка от Калиакра –"Татарска плячка", която съдържа 950 предмета от злато и сребро. .............''''''''''''''''''''''''''''''''''''


  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Любопитно

  До коментар [#14] от "Емо":

  Какво ли би казал този аристократ, ако някой тогава му беше предсказал, че жена със сини нокти ще му пипа печата?
  ==========
  Едва ли е мислил за такива работи. ......
  Тогава проблемите на Балканите са били съвсем други....
  Османците напирали от югоизток. .....
  А и най важното. ....целокупна държава на име България , вече не е съществувала.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дългия":

  Има римски и гръцки монети и накити които по красота и изящество многократно надминават днешните такива.

  klimentm
 18. 18 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1770 Весело

  ...А и най важното. ....целокупна държава на име България , вече не е съществувала.
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Нека този факт да носи блаженство на душата ти днес, на този светъл християнски празник!

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  До коментар [#13] от "man_un":

  Така е, пристанището, доколкото помня, е било около Камчия. И, поради български инат, когато византийците са поискали този флот да помогне да обърнат каиците, с които отоманските завоеватели са форсирали Босфора, българските местни величия са отказали. Историческо късогледство за което са плащали поколения.

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Любопитно

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Защо не направиш една малка галерия с най-добрите екземпляри от твоята колекция с коментари? Ще бъде интересно за доста хора, и за мен включително.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  Страхотна находка!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  До коментар [#15] от "Чардо":

  Най-важното при подобни открития е писмената част, информацията която носи. Наистина, изключително откритие!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Любопитно

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Хайде тогава да открием старото име на Камчия .....искаш ли ?

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Пак по-добре от вампир.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  ... няма как да има "гръцки" монети... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Весело

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Давай, от римско време насам

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Весело

  До коментар [#26] от "daskal1":

  Хайде, да не съм проклет. Древното име на реката е Панисос или Панисус, славяните я наричат Тича, куманите - Камчия (най-вероятно подобно фонетично), все пак те идват ор района на река Иртиш.

 28. 28 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1770 Любопитно

  До коментар [#19] от "daskal1":Хайде тогава да открием старото име на Камчия .....искаш ли ?
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Славяните са я наричали Тича.
  Твоята турска версия?

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Весело

  До коментар [#25] от "о сандо":

  Разбира се, само така се водят по каталози и аукциони, после ги делят на Атина, Крит, Сиракуза или там каквото е!

  klimentm
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Весело

  До коментар [#20] от "daskal1":


  Аз съм един фотограф - майка плаче!

  klimentm
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Весело

  До коментар [#28] от "PisnaMi":

  Твоята турска версия?
  =========
  Нека оставим 'моята'.....турска версия за по късно.....тя е много по скорошна като дата....
  Нека чуем твоята.....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Камчия идва от "камшик"..... което на турски се произнася "камчъ"....(kamçı).......

  Bukalemun
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Весело

  До коментар [#30] от "klimentm":

  Няма да е по-лошо от този пръстен, пък и свои хора сме. Който не му харесва да не гледа :-)

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Любопитно

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Интересно. Гледах узбекското значение на камшик, превеждат го на английски като счупен, спука, разделен, вдлъбнат, липсващ два предни зъба ...

  kamshik
  broken
  cracked
  breach
  cleft
  missing both front teeth.

 35. 35 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#18] от "PisnaMi":

  "Светъл християнски празник" - умрела е Божията майка.

 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Ако член на императорското семейство е погребан в този район, това може да значи няколко неща:
  1. бил е изгнаник.
  2. бил е дипломат, починал по време на мисията си (нямаме изворни данни за преговори от такъв ранг между България и Византия, та да се е налагало да ги води член на управляващото семейство)
  3. династията е продължавала да има важни владения в района, макар той отдавна да не е принадлежал на Империята (това не е много вероятно)
  4. Йорго (Георгиос) Палеологос е бил част от експедицията по време на последната българо-византийска война през 1362, когато империята си възвръща контрола над Астика и със Созопол, Месемврия и Анхиало и ще ги задържи дори няколко месеца след падането на Константинопол през 1453.
  Последният вариант ми се струва най-вероятен.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2362 Весело

  Аз ако бях на мястото на собственика на ръката от снимката, веднага щях да позвъня на маникюристката си!

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#35] от "usero":

  Не пишете, преди да сте чел. Успението на Светец не е съществено поради смъртта му на земно ниво, а поради успеха му в спасението на душата.

  E PLVRIBVS VNVM
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  От непотвърдена информация знам .....че долното течение на реката е била благоприятна за водопой на конете.....
  Старите коняри все разправят.....че "животните са най рахат когато пият от камчъ реката....".....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4080 Любопитно

  До коментар [#36] от "PavelCZ":

  За мен първия въпрос е ...... защо е погребан точно там......
  Тогава.....в пределите на Византия е имало по спокойни престижни места.....
  Дали предварително е избрал мястото на покоите си....?

  Bukalemun
 41. 41 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  И аз това се чудя. Дори да е паднал в някоя битка от войната от 1362, това е бил достатъчно важен човек, та да си го приберат в родовата гробница. А е погребан с почести, отговеарящи на сана му. Ако просто би бил захвърлен, нямаше да е пръстена си - щяха да го ограбят. Вероятно сам е пожелал да бъде погребан там.

  E PLVRIBVS VNVM
 42. 42 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#25] от "о сандо":Разбира се, само така се водят по каталози и аукциони, после ги делят на Атина, Крит, Сиракуза или там каквото е!
  —цитат от коментар 29 на klimentm


  ... виж, може да ти е любопитно това четиво... https://cont.ws/ @dkinov/1226801 ... АФИНА, КОТОРАЯ АТИНА ИЛИ НЕСКОЛЬКО СЛОВ О БОЛГАРСКОЙ ЭЛЛАДЕ

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 43. 43 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  ... събирай си дрипавия безбуквен "турски" и си го носи ... на химическо чистене, например... ))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK