Отпуски отложиха освобождаването на Методи Лалов като съдия

Висшият съдебен съвет не освободи от длъжност съдия Методи Лалов

© Юлия Лазарова

Висшият съдебен съвет не освободи от длъжност съдия Методи ЛаловСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе свикана на извънредно заседание, за да гласува молбата на Методи Лалов да бъде освободен като магистрат в Софийския районен съд (СРС), но гласуването бе отложено за 30 август, тъй като не се събра нужният кворум.


На заседанието присъстваха единствено председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и още трима членове на колегията, а Даниела Марчева дори е прекъснала платения си годишен отпуск, за да присъства на заседанието.


На 1 август съдията от Софийския районен съд и негов бивш председател съобщи на страницата си във Фейсбук, че е подал оставката си пред Висшия съдебен съвет.
Съдия Лалов пише, че си тръгва от съда, но сърцето му остава завинаги там. "Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта", добавя съдия Лалов.


В заявлението си до ВСС той е посочил, че моли да бъде освободен от поста, считано от 2 септември.


"Причината да напусна професията, която упражнявам повече от 16 години и която винаги ми е носела удовлетворение, е, че честта и достойнството не ми позволяват да наблюдавам как съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел", пише до ВСС Лалов. Той написа и подробни мотиви за оставката си.


Миналата седмица Лалов каза, че не изключва възможността да се кандидатира за кмет на София, и уточни, че за да се случи това, някой трябва да му се довери и да го подкрепи.


По-рано днес на представянето на кандидата за кмет на "Демократична България" архитект Борислав Игнатов съпредседателят на обединението и лидер на "Да, България" Христо Иванов съобщи, че се очаква Методи Лалов да бъде водач на листата за общински съветници.


Имената на кандидатите за общински съветници в столицата ще бъдат съобщени по-късно. Срокът за регистрация е до 24 септември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK