По жицата - тъжен разказ, но за щъркели

Село Братаново. СЛЕДВАЩИТЕ ДВА КАДЪРА показват загинал на стълб щъркел.Ако се объркате и пропуснете отбивката за село Братово в Бургас, малко преди изкачването към комплекс "Меден рудник", картата ще ви покаже, че има и алтернативен маршрут. Той е само с около 8 км. по-дълъг, но пък доста по-бавен, защото отбивката през село Черни връх води към път, по който някой явно е имал намерение да положи асфалт, но е останал само с намерението.


Поводът екипът на "Дневник" да търси пътя към село Братово в петък следобед са кадрите във "Фейсбук", направени от Васил Василев и призива му за помощ на щъркелите, защото десетки от тях стават жертва на електропроводите, които според него са поставени съвсем скоро.

Авторът на снимките обяснява, че птиците кацат по жиците, но разстоянието между тях е малко и когато разперят криле, стават жертва на високото електричество, а телата им след това се разлагат или вероятно се превръщат в храна на дивите животни и всичко се повтаря на следващия ден. Пред "Дневник" той уточни, че кадрите са от сряда вечерта, а в четвъртък, 15 август, приятелката му е подала сигнал за случая в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

За по-малко от ден снимките му бяха предизвикали гневните реакции на близо 1000 души в социалната мрежа, а сред коментарите многократно се цитират статии по информация на Анадолската агенция, че в Турция е имало спиране на токоподаването за около 12 часа в определен район с цел спасяването на щъркелите, които преминават. Мнозинството от коментиралите се възмущават, че това не е практика и тук.

Информацията за загинали птици е потвърдена официално


и в съобщение от Регионалната инспекция по околната среда и водите Бургас, изпратено до медиите в петък, малко преди 20 часа. В него се казва, че след извършена проверка, са открити 11 умрели щъркела на мястото, посочено в сигнала и още 6 под друг електропровод. Труповете са били в различна степен на разлагане и съгласно разпоредбите на закона за биологичното разнообразие, са били оставени на мястото, на което са намерени.
В съобщението е допълнено, че за 2019 г. получените сигнали за бедстващи щъркели са 31, както и че от началото на месец юни "Електроразпределение юг" ЕАД към EVN е стартирало обезопасяване на електропроводи чрез монтиране на устройства против кацане на птици, кацалки, защитни решетки и накладки.


От инспекцията уточняват още, че са провели разговори за спешни мерки от страна на компанията в районите, за които са получени сигнали, тъй като те попадат извън тазгодишната програма за обезопасяване.


От компанията потвърдиха тази информация пред "Дневник" по-рано през деня и уточниха по повод публикуваните кадри, че не става дума за новоизградена мрежа, а за участъци, където подменят и обновяват вече съществуващите въздушни мрежи.


От "Електроразпределение юг" обясниха още, че на кадрите във "Фейсбук" се вижда част от участък с дължина 2 км. по посока към депото край село Братово, което е особено привлекателно за щъркелите. В точно този участък те са демонтирали мрежата и е останала само редица от стълбове без жици, тъй като са намерили алтернативна мрежа, по която да захранват клиентите си и макар "това да не решава кардинално въпроса, е стъпка в тази посока".


Стълбовете, които са махнати от експлоатация и са със свалена мрежа

© Дневник

Стълбовете, които са махнати от експлоатация и са със свалена мрежа


Екипът на "Дневник" е по пътя към Братово в късния петъчен следобед. Карайки, подминаваме най-различни видове стълбове. Някои са видимо стари, но все още в експлоатация. Други са с премахнати жици, а трети - на вид са сравнително нови. Щъркели по тях по това време на деня очаквано няма.


На влизане в селото веднага прави впечатление, че на почти всеки втори или трети стълб или лампа има по едно голямо щъркелово гнездо. Повечето в този момент са празни, но на места има и с обитатели.


В селото не успяваме да открием никого в кметството. На входа пише, че работно време е до 17:15 ч., но въпреки че сме там около час преди това, входът е заключен и никой не откликва на позвъняването.


Кметството на с. Братово

© Дневник

Кметството на с. Братово


В същото време честота на преминаващите през селото коли е голяма. Оттук минава прекият път от магистрала "Тракия" към Созопол, който спестява на шофьорите чакането в засиления по това време на годината градски трафик в Бургас и ги извежда директно до изхода на града в южна посока.


Колите са много, но в самото село обстановката е спокойна. В горещия августовски следобед нито по улиците, нито около къщите се мяркат хора.


"Аз лично умрял щъркел не съм виждала. Имаме много щъркели иначе в селото, но не и умрели", казва жената от кафенето в центъра на селото. Упътва ни към депото за отпадъци, което е съвсем близо.


По жицата - тъжен разказ, но за щъркели

© Дневник


На съседна улица два щъркела достолепно пазят гнездата си. Единият сякаш изрича нещо гръмогласно, докато минаваме покрай него, но никой не реагира освен един петел в съседния двор.


По улицата се задават дядо и внучка. В жегата той бута момиченцето в строителна количка. Казва, че не е виждал мъртви щъркели тази година. Чул за един такъв, намерен край близкия до селото прелез:


"Миналата година имаше много повече. През няколко дни спираше токът, но тази година не е така"


допълва той.


Решаваме първо да тръгнем по пътя, който води към магистралата, за да огледаме, но на отбивката към "Лукойл" обръщаме обратно, защото виждаме, че големите групи щъркели кръжат в противоположната посока. Там, където трябва да се пада и регионалното депо за отпадъци "Братово - Запад" на ОП "Чистота Еко".


Пътят към него минава точно край старите дървени стълбове без мрежа от една от снимките на Василев - това е участъкът с демонтирана мрежа.


Кацнали щъркели все още няма, само кръжащите в небето. С наближаването на депото те стават все повече и повече. Спираме за няколко кадъра.


Потегляме наобратно и точно тогава го виждаме. Виси безжизнен и оплетен между жиците на един от стълбовете, покрай които сме минали само преди около пет минути.


Искаме да се приближим, но канавката пречи. Спрели сме на пътя и друг автомобил спира зад нас. Може да заобиколи, но с търпение изчаква. Шофьорът ни заговаря на английски. Видял, че гледаме щъркела.


"Не е първият. Нито ще е последният. Има доста такива. Но този го нямаше днес стринта, когато минавах оттук", казва чужденецът и допълва, че и той е работил това. Питам какво има предвид. Бил в електроразпределителна компания в родния Люксембург. Изглежда в следпенсионна възраст. Казва, че от около две години живее в близкото село Полски извор. Харесвало му много. Смее се на реакцията ни, че със сигурност данъците тук са доста по-поносими. След това пак казва за щъркелите: "Има стотици всеки ден. Не мъртви, разбира се.


Ако наближите депото, ще ги видите да летят край него. Но има и много мъртви птици до стълбовете.


ВИДЕОТО ПОКАЗВА загинал щъркел - преценете дали да гледате


По-рано през деня, преди да тръгнем към Братово, в разговор по телефона Петър Янков, орнитолог от Природозащитния център на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) "Пода" в Бургас, разказа, че именно депото е притегателната сила, която води толкова много прелетни птици в селото и района. Огромното количество боклук, който стои на открито, се оказва удобно за щъркелите средство за прехрана, което те използват при дългия си полет.


Той обяснява още, че щъркелите летят основно през топлата и светла част на деня, защото използват топлите течения на въздуха, за да се движат по-лесно и съответно с падането на слънцето започват да търсят места, където да пренощуват. Предпочитат високите голи клони на дървета или стълбовете, защото ги пазят от хищниците, които бродят по земя. Тогава някои от тях стават и жертва на електрическата мрежа.


Това изяснява и защо мъртви птици може и да не бъдат видени през деня, а хората от селото не знаят за всички случаи, освен ако не са пътували в района. Пред Би Ти Ви представител на електродружеството казва, че не могат да коментират дали са обмисляли сценарий за дългосрочно прекъсване на тока. Пред "Дневник" от компанията заявиха също така, че в разгара на най-горещия месец и събирането на реколтата, подобна мярка едва ли би срещнала широко обществено одобрение. През това време продължават с програмата за монтиране на предпазни мерки.


Няколко дни по-рано БНР съобщи за загинали щъркели от волтова дъга в района на варненското село Въглен, където местната РИОСВ също е издала предписания на дружеството "Енерго про" да монтира предпазители, платформи или да се повдигат гнезда.


Едно от генералните решения на проблема, което запознатите коментират, е


полагането на кабелите под земята


- мярка, която е не само по-скъпа, но и не винаги възможна. Друга практика, която се прилага в Унгария например, е подмяната с изцяло нов вид предпазни електропроводи. Това обаче би било още по-скъпа процедура, която според природозащитници би следвало да се поеме от Министерството на околната среда и водите.


От EVN обясниха пред "Дневник", че "мрежата в района на село Братово е изолирана с монтирани долълнителни предпазни средства за птиците тип "кацалки" и "бодливки", както и че в района няма новоизградена мрежа, а само рехабилитирана такава. "Откакто EVN работи в България изгражда само подземни мрежи, когато става въпрос за нови линии. Всички съществуващи 60 000 км въздушни мрежи са изграждани през последните 50-60 години и тяхната подмяна с подземни става поетапно." С полагането на подземни мрежи се решава както проблемът с опазването на птиците, така и с обледяването през зимата, казват от дружеството. Те припомниха, че от 2009 г. изпълняват и програма за опазване на белия щъркел, по която са били обезопасени 2500 щъркелови гнезда.Още коментари от орнитолога Петър Янков за ситуацията с умиращите щъркели, от кога се наблюдавата този проблем, кои са добрите практики за неговото разрешаване, както и как е правилно да реагираме, ако попаднем на подобна гледка, четете в събота в "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Гадно е , когато умират щъркели в България:( За мен това е първата нормална статия в дневник за реален проблем, свързан най-общо с екологията. Дано се намери разрешение на проблема и никога повече да не умират щъркели от високо напрежение в България! Нашият народ тачи от векове щъркелите като полезни птици и уважава живота им. Неслучайно всеки се радва да види щъркел в двора си.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3921 Неутрално

  "Няколко дни по-рано БНР съобщи за загинали щъркели от волтова дъга в района на варненското село Въглен, където местната РИОСВ също е издала предписания на дружеството "Енерго про" да монтира предпазители, платформи или да се повдигат гнезда."

  Не е сложно да се вземат тези мерки, не е и скъпо ! А си заслужава да съхраним тези уникални птици, с които всички сме свикнали още от детството си !

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  "Миналата година имаше много повече. През няколко дни спираше токът, но тази година не е така"

  Логично. И нищо да не се направи щъркелите сами ще научат къде да не кацат. Единственото животно, което два пъти се спъва на едно и също място е човекът.

 4. 4 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Поне 10 елементарни решения идват на ум.
  +това ---> "Мани щъркелите, но по-голяма беля може да стане ."
  Така трябва да се скандира, по ефектно ще е .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 5. 5 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Безхаберие, некадърност, алчност, корупция.

  Добре дошли в БеГе.

 6. 6 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 323 Неутрално

  тези стълбове не са за високо напрежение, а при всеку удар защитата би трябвало да изключва, тоест енергото ще трябва да стои постоянно в подстанцията.
  Нещо не се връзва.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5134 Любопитно

  Защо преди не е имало толкова много мъртви прици? Или просто те сега правят впечатление?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  "Предпочитат високите голи клони на дървета или стълбовете, защото ги пазят от хищниците, които бродят по земя. Тогава някои от тях стават и жертва на електрическата мрежа."
  Дървета буквално няма(няколко десетки до хоризонта), стълбовете са единственото им убежище но и те са недостатъчни. Някои не могат да намерят място да кацнат до тъмно. Какво става по-късно не знам.

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Сигурно има начин. По трасето , на което спортувам, тези дни има стотици щъркели по стълбовете, които се събират да заминават. Няколко километра е и никога последните години не съм виждал умрял щъркел. Вероятно е направено както трябва, защото се знае, че е такова място. Но са си големи електропроводи, почти магистрални.

 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Нямат късмет тази година щъркелите. Колко репортажи имаше ранната пролет за премръзнали птици от Североизточна България, сега пък волтовата дъга ги емна....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Безхаберие, некадърност, алчност, корупция.Добре дошли в БеГе.
  —цитат от коментар 5 на parcaleste


  Не че имате нещо да кажете по въпроса, но хайде да отбележим присъствие.

 12. 12 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Сигурно има начин. По трасето , на което спортувам, тези дни има стотици щъркели по стълбовете, които се събират да заминават. Няколко километра е и никога последните години не съм виждал умрял щъркел. Вероятно е направено както трябва, защото се знае, че е такова място. Но са си големи електропроводи, почти магистрални.
  —цитат от коментар 9 на Дундурук


  Има начини, разбира се. Горе на стълбовете се слагат "Щъркобрани" , които пречат на птиците да кацат. Точно тези мрежи - 20 киловолтовите, не са ниско напрежение както някой пише по-горе, са най уязвими защото разстоянието межжду проводниците е съизмеримо с размера на птицата. ЕВН-ци щще трябва да сложат на всички стълбове в района и жертвите ще намалеят.
  Изключване на захранването за времето на прелитане е неприложимо в случая. Тези мрежи са радиални и се съмнявам че и най-големите любители на животните ще се съгласят да стоят няколко дни без ток. Виж ако го препоръчват за села, в които те няма да живеят сигурно ще им е приемливо. Турците вероятно (ако изобщо) са изключвали може би е било на 110 киловолта, където могат да захранят консуматорите от друг електропровод.
  Кабелните линии са по-скъпи, но има и някои технически проблеми които добавят в мрежата. Изобщо токът не е проста работа, макар че някои форумни специалисти си го представят като "включи шалтера".

 13. 13 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Това е напълно нормален стълб за средно напрежение 20 киловолта, и няма нищо нередно в него. Веждал съм на стълбовете на такива линии около Бургаските езера да слагат протектори за птици, но всичко струва пари. Бай Ганьо реве за щъркелите но ако чуе за вдигане цената на тока ще изпищи на умряло. А колко ли псуват онези които остават без ток заради въпросният проблем. Щъркелите трябва да научат по трудният начин къде не трябва да кацат. Преди години си купих хубава турска въздушна пушка, един познат от село край Карнобат ме примоли да му я дам временно да трепе врабчета които нападат гроздето и плодните дръвчета в двора му. Какво беше учудването ми когато го посетих след няколко месеца, нямаше и едно врабче в неговият двор, а дърветата в съседните гъмжаха от врабци.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK