През юли всеки четвърти полет от България е излетял със закъснение

През юли всеки четвърти полет от България е излетял със закъснение

© Велко АнгеловВсеки четвърти излитащ полет от трите най-натоварени летища в България закъснява. Това показват резултатите от проверката на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГДГВА), която ѝ беше възложена от транспортния министър Росен Желязков в края на миналия месец. До нея се стигна, след като от началото на годината зачестиха закъсненията на много полети. Проверката целеше да се разбере дали се спазва европейското законодателство за обезщетяване и помощ на пътниците от закъснели и отменени полети.


От транспортното министерство уточняват, че са направени извънредни проверки на летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив. Събрани са данните от всички полети през юли, а в проверката са участвали два екипа, включващи инспектори и експерти по правата на пътниците.


София е лидер по закъснели полети


Проверката показва, че за летище "Пловдив" не са установени закъснения на излитащите самолети, които да надвишават 30 минути. Там не са открити и никакви нередности във връзка със спазване на правата на пътниците. Това обаче се дължало основно на малкото на брой полети – три пъти в седмицата.
През юли 1145 полета от летище "София" са закъснели.

© Надежда Чипева, Капитал

През юли 1145 полета от летище "София" са закъснели.


Столичното летище е лидер по закъснения през юли. От общо 4797 изпълнени пътнически полета, в които попадат редовните и чартърните, 28.8% не са излетели навреме. 23.8% от закъсненията са в рамките на до 1 час, 3.2% - от 1 до 2 часа, а 1.8 на сто – над 2 часа. При закъснение от над два часа европейското законодателство предвижда обезщетение за всеки пътник, като то зависи от разстоянието до крайната точка на полета.


През юли от летище "Варна" са изпълнени 1276 полета, като регистрираните закъснения над 2 часа на заминаване са 3.6% от всички полети. Забавяне от един до два часа е отчетено при 7.13% от полетите, а между половин и един час – при 8.3%.


За същия период от бургаското летище са изпълнени общо 2484 полета, като регистрираните закъснения над 2 часа на заминаване са 4.38% от всички полети. Между един и два часа са закъснели 6.72% от всички излитащи, а между половин и един час – 9.94% от всички заминаващи.


През 2011 г. терминалът на летището в Пловдив беше изцяло реновиран, но броят на излитащите оттам пътнически самолети се е свил до три на седмица.

© Цветелина Белутова, Капитал

През 2011 г. терминалът на летището в Пловдив беше изцяло реновиран, но броят на излитащите оттам пътнически самолети се е свил до три на седмица.


Така от общо 8557 полета от София, Варна и Бургас 2154 са закъснели, което прави 25% от всички полети.


Причините за закъсненията


"Сред основните причини за закъсненията на полети от и до проверяваните летища, в т.ч. по-продължителните закъснения, са ограничения по трасето, свързани с капацитета на управление на въздушния трафик и лоши метеорологични условия", пише в доклада от проверката.


Сред другите причини за закъснения са забавяне на предходен полет, технически проблеми (установен дефект, внезапна повреда на въздухоплавателно средство, закъсняло зареждане с гориво и т.н.), изчакване на трансферни пътници, удар с птица, забавено товарене на багаж, забавяне поради проверки за сигурност, късно предоставяне на полетна документация и др.


Подчертава се, че през миналото лято в Европа са регистрирани рекордни нива на трафика и рекордни закъснения от над 18 млн. минути, което пък било "основният проблем на някои части от европейското въздушно пространство". Най-големи закъснения в Европа са отчетени в контролните центрове в Карлсруе, Марсилия, Реймс и Маастрихт, като всичко това оказвало ефект в цялата европейска въздушна мрежа.


През миналото лято в Европа са регистрирани рекордни нива на трафика и рекордни закъснения от над 18 млн. минути.

© Красимир Юскеселиев

През миналото лято в Европа са регистрирани рекордни нива на трафика и рекордни закъснения от над 18 млн. минути.


Очакванията са през следващите години въздушният трафик да се увеличи с около 3.5% и заради това Управителният орган на европейската въздушна мрежа вече предприе мерки за намаляването на закъсненията, подчертават от транспортното министерство. От края на април се изместват потоците въздушно движение от въздушното пространство на най-натоварените контролни центрове, за да се намалят закъсненията на европейско ниво.


Справя ли се персоналът на летищата


Проверката е установила, че служителите на всички наземни оператори на българските летища, обслужващи авиокомпаниите съгласно сключени с тях договори, "са показали високо ниво на познаване на процедурите и действията, които следва да се извършат от тяхна страна при възникване на голямо закъснение на полет".


Проблемите на авиокомпаниите и летищата


От транспортното министерство подчертават, че към момента на изготвянето на доклада не е постъпила полетната информация от 10 български и 19 чужди авиокомпании, поради което събирането и обработването на данните ще продължи. От събраните данни от български авиокомпании е установено, че не всички са публикували на своите сайтове информация за правата на пътниците. Нито една от тях пък не е приложила към отговора си до въздухоплавателната агенция вътрешните си правила за обслужване на пътниците при нерегулярност на полетите.


Служителите на всички наземни оператори на българските летища, обслужващи авиокомпаниите съгласно сключени с тях договори, "са показали високо ниво на познаване на процедурите и действията, които следва да се извършат от тяхна страна при възникване на голямо закъснение на полет".

© Цветелина Белутова, Капитал

Служителите на всички наземни оператори на българските летища, обслужващи авиокомпаниите съгласно сключени с тях договори, "са показали високо ниво на познаване на процедурите и действията, които следва да се извършат от тяхна страна при възникване на голямо закъснение на полет".


Проверките установяват, че като цяло на гишетата за регистрация и в салоните на летищата има налична информация, насочваща пътниците как могат да се запознаят с техните права. Въпреки това, с изключение на летище "Пловдив", визуализацията не е достатъчна и брошурите не са свободно достъпни на повече места в обществените зони на летищата.


Не на всички гишета за регистрация е поставено на видимо и достъпно място за пътниците ясно и четливо съобщение, съдържащо правата на пътниците при отменен или закъснял полет.


"Това е повтарящо се нарушение, спрямо което ще бъдат предписани коригиращи мерки за отстраняването му", подчертават от министерството.


Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" ще продължи да упражнява последващ контрол върху въздушните и наземните оператори за изпълнение на европейското законодателство и спазване на правата на пътниците, завършва съобщението от транспортното министерство.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Пловдивското летище е с натовареността на девинската автогара.
  Щяло и там да почнат да закъсняват самолетите "поради натовареност".

  Тази година от всички приятели, които хвърчат за ваканция, май няма такъв, който да не се оплаква, че някъде е висял и чакал. Като почнеш от Англия, през Германия, Испания, Холандия - къде ли не.
  Изтървани междуконтинентални връзки, нервички и пр.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Явно на мен и семейството ми всеки път се пада 4тия полет. Всеки път, когато летяхме с България еър. Всеки шибан път от едно 5 години насам.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  И тук се провалихме, жалко

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Много приказки и цифри за нищо. Странното е, че се шумеше по повод драстичните закъснения (за поредна година) на едни, които се самоопределят за национален превозвач, а май по-коректното е да се наричат "непревозвач". Та покрай тях ГВА-то отпочна проверка уж на всички, разултата е горната безсмислица.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гербо-тимаджийските тролове и роби веднага с минусите!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Уйзер-а имат най малко закъснения.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  Прочетохте ли статията? В цяла Европа има рекорден трафик и милиони минути закъснения. Полетите зависят един от друг и се получава верижен ефект. Често един полет от СФ закъснява, защото самолетът, който трябва да го изпълни, пристига със закъснение. Защо трябва пак да изпадаме в нихилистично самоунижение?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Закъсненията над 2 часа за 3-4% Голям проблем

  ATX
 9. 9 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#2] от "Суджук Герберите":

  Явно на мен и семейството ми всеки път се пада 4тия полет. Всеки път, когато летяхме с България еър. Всеки шибан път от едно 5 години насам.
  —цитат от коментар 2 на Суджук Герберите


  Тоя пък, кой въобще те бие по пръстите да летиш с тях? Летял съм веднъж до Атина с тях и реших никога повече... Животът преди всичко.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Съвременният българин е странна смесица от страхотен расизъм, страхотен нихилизъм, страхотно чуждопоклонничество, страхотен патриотизъм (на думи, защото иначе по земята е пълно с фасове и хартийки)...

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":Прочетохте ли статията? В цяла Европа има рекорден трафик и милиони минути закъснения. Полетите зависят един от друг и се получава верижен ефект. Често един полет от СФ закъснява, защото самолетът, който трябва да го изпълни, пристига със закъснение. Защо трябва пак да изпадаме в нихилистично самоунижение?
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  Хи-хи, това може да важи за закъсненията по Европа, но не и за драстичните закъснения у нас. При нас за поредно лято причината е, че едни хорица не са си планирали добре нещата, нямат никакъв резерв или бекъп, и когато някоя от машините им вземе да се счупи остават много изненадани. А после си изненадват и пътниците с часове и даже дни. Пък те машините се чупят... А може би каръка им е този от мнение №2. И ще му направят услуга, ако му забранят да лети с тях :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Още веднъж, няма никаква обективна необходимост да се лети с България Ер.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Виновен е клиента... колко комунистическо.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":Още веднъж, няма никаква обективна необходимост да се лети с България Ер.
  —цитат от коментар 12 на nv


  Няма, и си е за учудване, че някои хора още го правят. Иначе нямам илюзията, че ако примерно Уиз бяха причината за закъсненията, ГВА нямаше да го напишат и няколко пъти дебело подчертаят :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Весело

  Уиз са ми любимците по закъснения. Ако смяташ, че са тръгнали навреме, не ти е верен часовникът. Коронният им номер е да кацнат в минутата, когато трябва да са отлетели вече. Не знам как го постигат, но тая тадиция си я спазват с потресаващо постоянство.

 16. 16 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  Ти по-принцип си мрънкач или някой ти плаща да плюеш по България?
  В кое сме се провалили? Пътувал ли си въобще със самолет?

 17. 17 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Избягвайте Булгария Еър. Това са междуградските автобуси на Европа...

 18. 18 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#12] от "nv":

  Аз съм летял доста пъти с националният превозвач и не сме имали никакви големи закъснения, за разлика от опита ми с Уиз, който е трагичен.

 19. 19 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#18] от "stanimirkou":

  Не смятам да си рискувам живота и да треперя цял полет дали самолетът, който по всяка вероятност ми е набор по години, ще стигне или не. За соц-обслужването изобщо не говоря.

  Летял съм доста с Уиз, но нямам спомени за големи закъснения, освен при лоши атмосферни условия. Все пак гледаме да летим основно с Луфтханза. През декември ще пробвам как са и Катар - по най-дългия непрекъснат редовен полет в света... 17 часа :)

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 20. 20 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 279 Неутрално

  За пореден път се вижда колко са зле кресливите лигльовци, някои от които и на заплата във форумите, а и в самия Дневник. Поне 3 пъти това лято имаше истерии, че някакъв си полет закъснявал. А то какво било - не закъснявали само българските, а всички, освен това въпросните закъснения били 3%.

 21. 21 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "nv":Аз съм летял доста пъти с националният превозвач и не сме имали никакви големи закъснения, за разлика от опита ми с Уиз, който е трагичен.
  —цитат от коментар 18 на stanimirkou


  Аз също нямам оплаквания от България еър що се отнася до колосални закъснения, а по-скоро от возенето им. Завъдили са едни млади келеши, на които самочувствието им е огромно, ама карането хич го не бива. Миналата година един такъв така тръшна самолета на пистата във Виена, че как не се разцепи не знам. Здрави ги правят напоследък... :)

 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  Ей, съсипаха я тая държава. Оставка!

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  България Еър винаги имат минимум час закъснение в последните три години от и до Виена. Безобразие!

 24. 24 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Всички закъсняват, няма как, това не са влакове. Избягвайте нискотарифни, че там е почти закон я да закъснее, я да кацне на грешното място в грешното време.

 25. 25 Профил на kremi
  kremi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със сигурност не е толкова важна тема, за да й се обръща толкова внимание... Закъснения има навсякъде и това е нормално, все пак има условия които не зависят от никой. За мен важното е да стигна жива и здрава, всичко останало се преживява.

 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Любопитно

  Уйзер-а имат най малко закъснения.
  —цитат от коментар 6 на venci4


  Явно за някой друг Уизеър става дума. Този, с когото по някога ми се налага да летя, закъснява почти без изключение. Рекордът ми досега е 3.5 часа от Мадрид миналото лято.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 27. 27 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 607 Неутрално

  И през август. Два пъти летях - съответно 30 и 60 мин!

 28. 28 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дневник, случая с убитата ТВ водеща от Русе се повтаря в Сливенското село Сотиря. Зебелязани са и микробуси на ДжиПи Груп в района.

  А Гешев пак е хванал някъв невинен ром да опере пешкира.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 29. 29 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Натоварено е, летят все повече хора ;)
  Значи пари има, а това е хубаво.
  До Грузия летях с Тюркиш еърлайнс.
  Много бързо и комфортно, Но и много по-скъпо от всички други.
  Избираш кое ти е приоритет бе, стига само сте мрънкяли.

 30. 30 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всички закъсняват, няма как, това не са влакове. Избягвайте нискотарифни, че там е почти закон я да закъснее, я да кацне на грешното място в грешното време.
  —цитат от коментар 24 на didko8


  Явно не летиш често за да изтърсиш тая глупост!

 31. 31 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#19] от "nv":

  Защо хората говорят за неща, от които не разбират. А и не искат да се информират. Флотът на България ер към момента се състои от Ербъс 319 и 320 който го играе най-големият самолет на авиокомпанията и по-скоро лети рядко. И съвсем новите Ембраер 190. В най-лошият случай ( БЕ да са се снабдили с най-първите машини А 320, 319), за да са по-стари от теб, трябва да си на не повече от 25 г. А пък за ембраерите трябва току що да си 3-4 клас. За сравнение, аз съм летял с БаЕ 146 на Ер Франс и Фокер на Аустриан. Можеш да си провериш кога са произвеждани.

 32. 32 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":
  „Защо трябва пак да изпадаме в нихилистично самоунижение?“
  Не изпадаш защото не пътуваш. За юни, юли и до 10 август съм патувал БЕРЛИН-София 5 пъти с „националния превозвач“. Най-доброто ми пътуване е със закъснение само 2 часа! Едно с 3 часа, едно със 6 часа, още едно с 3 часа, а рекорда е на 7 август 24 часа. Та викаш да не изпадаме в „нихилистично самоунижение“.И не е само закъснението, проваля ти се целия маршурт, транспортни връзки, купуваш нови билети за влак, които никой не ти плаща. Да не говориме за делови срещи. А като си търсиш правата се правят на ударени. Даваш ги на съд, съдът ги осъжда и пак не плащат.

 33. 33 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 542 Разстроено

  И от летище до летище има разлика, закъснение на терминал 1 от 40 мин се усеща като 4 часа!

 34. 34 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  През юли всеки четвърти полет от България е излетял със закъснение
  --------------------------------------------------------

  Обичайно по света излитат самолетите, а у нас и полетите, доста добре се развиваме в летателните технологии, бих казал!

  Мараба, С-ДС доносници!
 35. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2065 Весело

  Поне излитат и кацат а не като други да кацат в царевичака и да ги използват като комбайна...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "aleko":

  Не мога да се съглася. Пилотите са много добри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK