Българи във Валенсия заплашват с протест срещу назначението на Пламен Георгиев

Министерският съвет е взел решение да назначи Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия в закритата част на редовното правителствено заседание миналата седмица

© Георги Кожухаров

Министерският съвет е взел решение да назначи Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия в закритата част на редовното правителствено заседание миналата седмицаБългари във Валенсия започнаха петиция срещу назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за генерален консул и обмислят протестни действия, ако подписката не е достатъчна за отмяна на правителственото решение.


Онлайн петицията вече е подписана от над 1900 души, които не са съгласни с назначението и подкрепят искането на българите във Валенсия, и броят на подписалите продължава да расте. С петицията се отправят и няколко въпроса към премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.


Българите във Валенсия питат дали е провеждан публичен конкурс за заемане на длъжността генерален консул, каквото е изискването на Закона за дипломатическата служба, и настояват да получат протокол от него, ако има такъв.
Освен това те се интересуват с какво юридическото образование на бившия прокурор и шеф на КПКОНПИ ще послужи при изпълнение на служебните му задължения в консулството във Валенсия. Те искат да знаят и какви чужди езици владее Пламен Георгиев и на какво ниво.


"Уважаеми управляващи, на нас, българите във Валенсия и околностите, ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници", пишат в петицията организаторите й и питат как това назначение ще се отрази на имиджа на България.


Много от недоволните, подкрепили петицията, са споделили и мотивите си да подпишат документа, а причините са както скандалите около имотите на Пламен Георгиев, така и практиката да се правят политически и неаргументирани назначения в дипломацията.


"Назначава се некомпетентен, нарушаващ законите и моралните норми, компрометиран и нагъл човек. Това не е назначение в помощ на българските граждани в Испания, а удобна служба за наш човек. С такъв консул по-добре да няма консулство. Резултатът ще е еднакъв", коментира един от българите, подписал петицията. Други настояват не само консулите, но и представителите на администрацията да се избират пряко.


Един от организаторите на подписката Пеци Петров коментира пред БНР, че недоволството не е провокирано от скандала с апартамента и терасата на Георгиев, а е заради качествата, които са нужни за поста генерален консул.


"Във Валенсия винаги сме имали много добри консули – Константин Коджабашев, Мая Стефанова, Цветелин Цолов. И очакваме отново много високо ниво на консула. Работата на консула не е само да подписва документи и да ходи на приеми. Проверих и видях, че не владее испански – ниво А2 е много ниско", коментира Петров.


Ако петицията не е достатъчна, българите във Валенсия обмислят и протест срещу назначението, ако то стане факт. "Спонтанните протести много бързо стават в Испания. Разрешения от кметствата много бързо се взимат", обясни Пеци Петров.


Автономните области, обслужвани от Генералното консулство, са Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови. Българите, пребиваващи трайно там, са 43 531 по официални данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 1 януари 2019 г., уточниха от пресцентъра на министерството.


Предстои откриване на консулство на България в Барселона и тъй като се очаква то да бъде изключително натоварено, за негов ръководител е определен опитният досегашен консул във Валенсия Цветелин Цолов. Георгиев пък ще заеме неговото място.


Само за десетина дни Пламен Георгиев смени три работни места. Той подаде оставка от поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция - 31 юли, след месеци на принудителна отпуска, по време на която течеше проверка по изнесената в медиите информация, че притежава незаконна тераса към апартамента си в София.


На 5 август Висшият съдебен съвет прекъсна отпуската си, за да го възстанови в специализираната прокуратура, като това изрично беше направено със задна дата, за да не се прекъсва юридическият му стаж. Четири дни по-късно Министерският съвет е взел решение да го назначи за генерален консул във Валенсия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK