Кметът на Кресна плаши с протест заради заповедта за умъртвяване на прасетата в града

Кметът на Кресна плаши с протест заради заповедта за умъртвяване на прасетата в града

© Велко АнгеловМерките на държавата в борбата с африканската чума по свинете най-вероятно ще доведат до организирането на нов протест. След като на различни места в страната вече няколко пъти недоволни граждани поискаха да не им бъдат умъртвявани прасетата, кметът на Кресна Николай Георгиев излезе с официална позиция, в която плаши с протест заради заразеното с болестта мъртво прасе, което беше открито в река Струма.


Новината за заразеното животно беше съобщена вчера по време на свиканата от областния управител на Благоевград извънредна епизоотична комисия. На срещата бяха обсъдени мерките, които ще се предприемат оттук нататък, като сред тях са умъртвяването на около 135 домашни прасета в Кресна. Именно тези действия на властта накараха Георгиев да постави в позицията си конкретни искания от държавата за защита на дребните стопани в общината и правото им да получат адекватни обезщетения.


Бездействието на държавата


"Повече от две години африканската чума по свинете е тема, която занимава общественото внимание. За толкова голям период от време българската държава и нейните контролни органи не направиха почти нищо, за да защитят българското свиневъдство. Бяха предприети абсурдни мерки за ограничаване на разпространението на заразата с телена ограда по границата, когато на всеки ветеринарен специалист е известно, че тя се предава и по въздуха. Обратно на нормалната логика не беше предприето абсолютно нищо, за да се разясни на стопаните от така наречения от държавата "заден двор" какви мерки да предприемат, за да не допускат заразата. Обратно на нормалната логика, вместо да се позволи масов отстрел на дива свиня, точно както го искаха ловците преди година, държавата не предприе нищо", пише в позицията на кмета на Кресна, който спечели изборите с коалиция "Обединени за Кресна", включваща партиите БСП, АБВ, БДЦ, БЗНС "Ал. Стамболийски" и Алтернатива за българско възраждане.
Той допълва, че заедно със съгражданите си иска категорични доказателства за наличието на заразата в града. За целта предлага, преди да се стигне до умъртвяването на домашните прасета в Кресна, да се вземат проби от животни в различни точки на общината и да се изследват за заболяването. Освен това Георгиев иска предварително собствениците да получат финансовите обезщетения за прасетата си.


Въпроси към правителството


Той пише още, че гражданите на Кресна "имат право да попитат своето правителство" как държавата ще ги защити от заразата догодина. Освен това пита "кой ще осигури последващия контрол на приложените мерки, за да се гарантира оцеляването на свиневъдството в община Кресна".


"Ако някой ще вземе решение за унищожаване на поминъка ни, това ще бъдем само ние и ако трябва да го направим, нашата държава е длъжна да ни предостави убедителни доказателства, за да сме сигурни, че това се налага. Ако не получим поисканите отговори и се сблъскаме с непропорционален и прекомерен силов подход, ще ни остане конституционното право на граждански протест", завършва декларацията на Георгиев.


От местната структура на Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че до понеделник всички домашни прасета в града трябва да бъдат умъртвени. Ако това не се случи, най-вероятно ще се стигне до насилственото им колене. Животните ще бъдат загробвани в района на Стара Кресна. Определена е 3-километрова предпазна зона около Кресна и наблюдавана зона от 10 километра.


Бабата на Кирил Десподов е била разследвана за мъртвото прасе


Зам.-кметът на града Валентин Стоичков заяви за "Дневник", че все още се води разследване как мъртвото прасе се е оказало в Струма. Не се знае и дали е на някой от жителите на Кресна. Той потвърди, че полицията е заподозряла жена от града, тъй като имала информация, че едното от трите й прасета липсва от двора.


"В крайна сметка и трите ѝ животни са там. Така че продължава издирването на собственика на прасето", уточни Стоичков.


Разследваната жена се казва Роза Десподова и е баба на футболист номер едно на България за 2018 г. Кирил Десподов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK