Десет отговора за чумата по свинете

Десет отговора за чумата по свинете

© Велко АнгеловБългария е десетата европейска държава, засегната от африканската чума по свинете. В повечето от останалите обаче заразата е разпространена само или предимно сред дивите прасета. Тук вирусът вече засегна сериозно индустриално гледаните животни, а стотици стопани, които отглеждат прасе в двора трябваше да заколят здравите си животни в разгара на лятото. Част от тях не разбират защо го правят, други протестират, обвиняват големите производители. През тази седмица бяха регистрирани още няколко различни случая - край София, региона на Благоевград и Пазарджик, които добавят нови райони в картата на кризата, чийто ефекти дори и от досегашния й мащаб (в почти половината страна) ще се усещат и в следващите години. Някои от тях показват, че хората започват да крият болните животни в опит да избегнат унищожаването на останалите.


"Дневник" обобщи най-важното досега, а развитието - следете в специалната тема "Чумата по животните".


Какво заболяване е африканската чума по свинете
Това е силно заразно вирусно заболяване при свинете с бързо разпространение и висока смъртност. Протича с висока температура, рани по кожата, отпадналост, диария и повръщане, ускорен сърдечен ритъм. За вируса няма ваксина, а болестта не подлежи на лечение. Заразяването става чрез пряк контакт с болни животни, чрез замърсени с вируса местообитания, чрез храната, чрез вид кърлежи, които запазват вируса и могат да го предадат в продължение на целия си жизнен цикъл. Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване.


Кога чумата стигна България


За пръв път е диагностицирана в Кения през 1921 г., в Европа болестта навлиза през юни 2007 г. през пристанище Поти в Грузия, а от 2014 г. - в ЕС през границата с Русия и Беларус. За пръв път в България е регистрирана през август 2018 г. в с. Тутраканци, община Провадия, следващият случай е през тази година - през февруари у дива свиня, открита в землището на Девня. Първият случай при домашни свине е в село Жернов, Плевенско (но то е по-близо до Никопол) през юли. Само за три седмици обаче заболяването започна да се разпространява по всички възможни начини - чрез домашни животни, отглеждани по селата, чрез диви животни и чрез индустриални свинекомплекси.


Как дойде в България


Според премиера Бойко Борисов - от Румъния, пренесена от небрежни туристи. Изявлението на министър-председателя предизвика дипломатически скандал и Букурещ възрази по всички официални канали, че причината за разпространението на заразата са нейни граждани. Официалните предположения са, че преносът на вируса е от глигани, които били способни да преплуват Дунав и да скачат на височина.


Неофициалните версии са различни, сред които и възможността вирусната инфекция да е тръгнала от заразен фураж.


Опасна ли е за хората


Вирусът на африканската чума по свинете е безопасен за хората, но болното животно е по-податливо на различни болестотворни бактерии. Месото е по-оводнено, по-нетрайно. Разфасованото месо остава заразно, вирусът изчезва при температура 60º за поне 20 минути. Високотермична обработка е и правилото за предпазване от тении, трихинелоза и други.


Заразни остават и опаковките, ножът, с който месото е рязано, повърхностите, до които се е докосвало и пр. (Оттук и репликата на Борисов за румънските туристи, които пренесли заразата чрез пикници край пътя.)


Всъщност единствената опасност според експертите може да дойде от лошо съхранено месо - дълбоко замразеното остава преносител на вируса на чумата, а консервирането му в буркани изисква предварителна топлинна обработка и продължителна стерилизация, както и месото на здравите животни, впрочем, за да не се развали.


Вижте на интерактивната карта, изготвена от Българската агенция за безопасност на храните, къде са огнищата.Защо се разпространи


Основна причина е небрежността и подценяването на мерките за биозащита - и на отговорните институции, и на стопани. Така например, човек, разхождал се в гората, може да занесе заразата в собствения си стопански двор или във фермата, в която работи, чрез обувките и дрехите си или чрез колелата на автомобил. Освен това голяма част от прасетата в малките стопанства и в дворовете на хората не се регистрират, въпреки, че това е задължително, а така властите нямат официална информация за тях. В последно време зачестяват съобщенията и за неправилно загробени животни, захвърлени части от трупове в дерета и водоеми и дори във водите на Струма.


Кого засяга


На първо място - големите свинекомплекси, които в България са 65. От тях досега са засегнати 5, което означава унищожаване на 126 хил. животни. Проблемът е за селските жители, които отглеждат животни в дворовете си за лична консумация и най-често не ги регистрират и за тях няма да може да има обезщетения.


Как действат властите


При установен случай на заболяло домашно животно се определя трикилометрова предпазна зона около огнището, в която всички налични животни се унищожават. Следва почистване и дезинфекция. В десеткилометрова зона животните се преброяват, взимат се кръвни проби и се провеждат ежеседмични клинични прегледи. На областно ниво се забранява транспортирането на домашни животни и организирането на пазари за тях.


При установен случай на заболяла дива свиня се определя инфектирана зона с площ 200 кв. км, а мерките за биосигурност се увеличават.


Колко са свинете в страната


За това какво знаят властите по темата е показателна официалната статистика за броя на свинете в задните дворове - по данни от сайта на БАБХ те са едва 3700 в цялата страна. В официалните си коментари представители на институциите се оправдават, че не са се справили с комуникацията на проблема, но като цяло и мерките, и реакциите им изглеждат закъснели.


Популацията от диви свине се изчислява на около 95 хил. В свинекомплексите те са 460 хил., а в по-малките фамилни ферми - 24.5 хил животни.


Ще поскъпне ли свинското месо


По данни на Националния статистически институт средно всеки българин изяжда 10.5 кг свинско месо годишно без колбасите и каймата. По-голяма е консумацията единствено на птиче месо - 11.4 кг на човек. Според изчисления на специалиста по икономика на селското стопанство Николай Вълканов от "Интелиагро", публикувани в "Сега", местното производство задоволява 37% от вътрешното търсене като една пета от него вече е ликвидирана.


Предварителна прогноза на председателя на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев щетите могат да достигнат до 2 млрд. лв. при най-песимистичния сценарий. Вълканов оценява загубите между 60 и 300 млн. лв. според различните сценарии. За домакинствата поскъпване от 10% би излязло по 33 лв. годишно повече разходи, пресмята той.


Ефектът в цените ще се усети след септември и в зимните месеци, тъй като през лятото консумацията е по-ниска, заради сезона.


Докога ще продължи?


Министърътна земеделието Десислава Танева съобщи, че хората ще имат възможност отново да отглеждат свине шест месеца след овладяването на заразата. Но никой не може да каже кога ще приключи кризата.


Четете още в специалната тема "Чумата по животните".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Тежко некадърие се носи над страната. Отговорност се прехвърля от глава на глава, както във всяка работа на ГЕРБ.
  ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ!

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Мюсюлманите не се вълнуват от чумата по свинете.

 3. 3 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 417 Разстроено

  Както се казва никой не пое политическа отговорност потърпевши както винаги са обикновенните хора. Агенции, дирекции, министерство са убежище за стотици калинки, които чинно гласуват, а през останалото време си чоплят носа.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Безхаберие с тежки последици...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2104 Неутрално


  Някой знае ли, защо тази чума няма разпространение в съседните Северна Македония, Гърция и Сърбия ?
  Аз се досещам - защото там НЯМА некадърни калинки в институциите, а специалисти, които приемат и налагат драконовски мерки и резултатите са налице .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Държавата продължава да се крие развитието на процесите около свинската чума. Провеждани са множество срещи и обсъждания за мерките, за да няма едностранни решения. Редно е организациите дали грешни предложения да си признаят грешките. Пишман политици искат мизерия в България, за да бъдат те еднооки между слепците.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5477 Неутрално

  Нито прасето може да се пребори с тиква, нито тиквата може да се пребори с прасе.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Весело

  Само един - пълно безхаберие, пълна управленска безотговорност, точно както и с теча на личните ни данни от сървъра на НАП ! Управляващите са заети да обслужват кръга на сараите, така че е напълно разбираемо това, което наблюдаваме в момента .....

 9. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1340 Весело

  Ми калинките от институциите вече са голямата работа и гледат с пренебрежение консервите на мама и тате защото сме един мноооого щедър народ.

 10. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2104 Неутрално
  " Я пак . "


  Миналата седмица имаше статия тук в " Дневник " специално за мерките за недопускане на чумата в Северна Македония и Гърция .
  Горният ми коментар е базиран на тези мерки и липсата на чума там .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#5] от "niksan1":

  Няма ли да отоговориш защо в Румънцйия Модел има Африканска Чума?!Мнипулативна статия,изпълнена с лъжи!Само в Румъния за една година са избити и загробени 500 000 домашни прсета,докато в статията се лъже,че само в България се случвало!Що не питаш Раданчо да ти каже за Румъния?!Бдажнкът му е румънец-нали знаеш-две сестри,дъщери на афента от ДС от Добрич-Баръмов!

 13. 14 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#11] от "niksan1":

  Хората може би реагират по- адекватно от нашите. Въпреки всичко едва ли ще се опазят. Чумата идва от север, нормално е първо да порази България. Тук проспахме опасността и пламнахме, интересно е да видим, как ще се развият нещата при съседите.

 14. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Африка, Грузия, Беларус, Русия, Румъния...

  "Официалните предположения са, че
  преносът на вируса е от глигани,
  които били способни да преплуват Дунав
  и да скачат на височина."

  Глигани гостоприемници... "тюлени" на гости,
  в отлична спортна форма?

  "Неофициалните версии са различни, сред които и
  възможността вирусната инфекция да е тръгнала от
  заразен фураж."

  Ообнародвана официално цялостна информация няма.
  Добре че се появи тази наистина информативна публикация,
  от "частен журналя", след като "компетентните" не могат.

  Поздравления за публикацията.

 15. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  Цацаров реагира и разпореди проверка в БАБХ след излъченото в YouTube разследване за десетки милиони за обезвреждане на животински трупове, дадени само на 2 фирми. Едната била регистрирана само месеци, преди да сключи договор с БАБХ, с капитал от 100 лв.
  Иска ми се обективното заключение на прокуратурата да е 11-ият отговор по темата, нещо, в което се съмнявам.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 16. 17 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  ЗАЩО ЧУЖДИ ЛАБОРАТОРИИ НЕ СА ДОПУСКАНИ ДА ПРАВЯТ ИЗСЛЕДВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ????

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Африканската чума засяга ли книжните прасета? Как са симптомите при тях?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 19 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Само чума по калинките от целия политически спектър може да спаси страната !

 19. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  ДВСК го няма. Разбита е градената с години система, ветеринарните доктори са последна грижа на БАБХ. Щом има какво да се краде, кой го интересува мнението на някакви си конски доктори? Вместо да се обясни за какво става въпрос, тотален мързел по всички нива на бюрокрацията. Даже, преливащият от екрана с повод и без повод Тиквоний, чевръсто се покри и започна да се изявява само в чужбина.

 20. 21 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Загробването на болни животни в близост до водоизточници влиза ли в хигиенните мерки за борба с чумата. Кой ще отговори защо екарисажът в Шумен не работи, а БАБХ плаща на някакви самозвани мобилни инсенератори без капацитет.

  vesela
 21. 22 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#6] от "Корки":

  ... ПИШМАН КОМЕНТАТОР!!!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 22. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Умното си е умно...
  Отлично договеждане! ;)

  Омръзна ни да опяваме.
  Само една обединена Македония -- обедняваща Северна, Сърбия и долната (Гърция) в единна античка, ще е способна да обедини Европа, Африка и Азия!

  И влачи напред (поне) Обединена Европа.

  До коментар [#5] от "niksan1":

  Някой знае ли, защо тази чума няма разпространение в съседните Северна Македония, Гърция и Сърбия ?

  Аз се досещам - защото там НЯМА некадърни калинки в институциите, а специалисти, които приемат и налагат драконовски мерки и резултатите са налице .

 23. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#14] от "zle_platen_trol":


  " Тук проспахме опасността и пламнахме ... "


  Прочети горните ми 2 коментара и ще се убедиш, че аз казвам СЪЩТО, но с други думи .
  Смятам, че нямаме разлика в общата оценка .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  ЗАЩО ЧУЖДИ ЛАБОРАТОРИИ НЕ СА ДОПУСКАНИ ДА ПРАВЯТ ИЗСЛЕДВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ????
  —цитат от коментар 17 на Darcas  Защото ще констатират същото, което и ние тук в " Дневник ", но това вече би било официално и би се видяло безхаберието и безпомощното състояние на институциите, а отиваме на избори !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 26 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Свинската чума върлува на остров Сардиния от 30 години. Преди това е минала през Португалия, Италия, Малта. Ударила е в Холандия и Дания през 80те години. Ма иначе тука - че 2007, от Русия ни я пратили...
  Ами не е от Русия.
  От заразените френски фуражи е.

 26. 27 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Чумата е част от "румънцкиот модель" на дръгалефските радикални комунисти - умнокрасифци. Не знам от какво се оплакват, като точно те врещяха заедно с дълбоката, че искали "ромънцки модель", "обща флатилия с власите и Ердо" и куп други простотии, заради което са станали за смяф и на гаргите по жълтите павета...

 27. 28 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Нито прасето може да се пребори с тиква, нито тиквата може да се пребори с прасе.
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  Миии--- прасета и тикви могат ли да са начело на една територия?
  Могат, май...

 28. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Чумата тресна първо управляващите. Пълно безхаберие и некадърност.

 29. 30 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 223 Весело

  До коментар [#19] от "Dankol":

  е то чумата по свинете трябваше да ни спаси , а тя пък унищожи прасетата и стана по зле , сега по калинките по калинките и ще заминат пчелите , а след това и всички останали

 30. 31 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Чумата тресна първо управляващите. Пълно безхаберие и некадърност.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  Управляващите си управляват и ще продължат да си управляват. Чумавите сте под опашката на коня, в безкраен карантинен период.

 31. 32 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Антракс пускат хората, не чума.

 32. 33 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз се чудя няколко неща.

  Как се пренася вируса в затворен модерен свинекомплекс с постоянен ветеринарен контрол?

  Защо месото не се използва, след като термичната обработка унищожава вируса?

  Защо все още ловните дружинки не са избили дивите прасета, това е инвазивен вид и популацията бързо ще бъде наваксана?

  Защо не се признае провала с оградата и не се приложат адекватни мерки?

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 33. 34 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 842 Весело

  Институциите многократно са опитвали да преброят домашните прасета,чрез ежедневно писане на различни ключови думи в Гугъл.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#13] от "yanne":


  " Защо не питаш Раданчо да ти каже за Румъния ? "


  Защото съм гражданин на Република България, български данъкоплатец и питам Боко и НЕГОВИТЕ институции да ми кажат, защо има африканска чума в България ?
  А г-н Радан Кънев не е във властта, не управлява българските институции и за това НЕ СЕ обръщам към него, а кой е баджанак и коя е неговата бълдъза, не ме интересува . Това е тема за селската кръчма и за индивидите СЪС СЕЛЯНДУРСКИ манталитет !
  Нещо неясно ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 36 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Деа маааму, по прасетата върлува АЧС, а по хората върлува ГЕРБ. Нема се оправим скоро с тия смъртоносни вируси.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 36. 37 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1926 Весело

  [quote#25:"niksan1"][/quote]

  Малей лаборанти в дневник... Определят заразата на око... Ум да ти зайде. Някой май спори за място "по тъп от кметицата" (форумната)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 37. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#35] от "niksan1":

  Раданката може да ти каже за Румъния и за половин милион избити домашни свине там.Нещо,за което Газетата да кажем "премълчава" Видно заразата е минала през Дунав и не е от дивите прасета,защото трудни ще преплуват Дунав,а в Добруджа няма зарза(за тебе да поясня,че там е единствената сухопътна граница с Румъния,и има една ограда,на която се смеехте.)Смеехте се,ама в Добруджа няма Чумаа в Плевенско има!Ме ти се сурдя,всеки заработва,а при агитките като вашата е нормално дсамо да плюете по противника.

 38. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#25] от "niksan1":

  Абре Никсане,защо не направи Самата Лаборатория в АОНСУ един анализ?!Лаборанта ще пусне един,само Цв.Василев да поръча!И да не объркате килограм с литър пак,ей!

 39. 40 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  У свинска държава свинска чума.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 40. 41 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Никой не даде повече инфо за намереното умряло от чумата прасе в Кресна ?
  Защо ли?
  Само разбрах че жена е признала - умряло и тя от много акъл го хвърлила в река Струма.
  Никакви сведения по въпроса кога и дали въобще ще бъдат изклани прасетата в този район както направиха в източна България .
  Пълно мълчание както мълчеха руснаците за експлозията на тестваната ракета.

 41. 42 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 770 Неутрално
 42. 43 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Да си кажем истината. Всяка седмица камиони и бусове от наематели на тъй нареченото русенско тържище ходят по 3-4 пъти в Румъния за стока. Често стоката се взема от складове по блоковете. Често се кара директно до търговци в София и Варна. Мерки за биосигурност липсват. Тези камиони не се дезинфекцираха доскоро и на Дунав мост. А видиш ли нашите гъбари и ловци били виновни. Винаги досега още от април над двата бряга на река Дунав се пръскаше със самолети срещу комари. Тази година Правителството на ГЕРБ извърши едно пръскате на българския участък едва преди месеци нещо, когато навлезе чумата. Областните управители на Русе и Силистра още през март, април миналата година свикаха кметовете и животните в т.нар. заден двор на хората бяха изклани. Държаната се изгаври с работливите бедни българи и им изби прасетата без да им даде и стотинка. Хората по селата вече от нищо не могат да се хранят. Заради отровите, с които пръскат зърнените култури вече доматите не стават даже и под наелон. Тази година даже гроздето "забий клечка пий вино" не даде плод. Народа вярва, че с тази чума някой разчиства терена за внос на месо тъпкано с хормони от САЩ. Явно вносителите пак ще бъдат някои от близките мафиоти до Борисов! Ефекта от всичко това Барисов ще го разбере на изборите. Някога той поддържаше имидж на човек чуващ болките на народа. От както се вдигна в небесата се интересува само от интересите на мафията и международното положение, проблемите на Балканите, ЕС, природния газ, комисионните от Русия и САЩ... Но смятам, че народа ще му тегли чертата и то скоро.

 43. 44 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#43] от "proizvoditel":

  Евала, наелон! :)))

 44. 45 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 770 Неутрално

  И така аз виждам като най-вероятни причини за разпространението на свинската чума, внесени от вън съставки за фуражи ползвани от нашите свинекомплекси, които са били заразени умишлено или са премесени с евтини съставки от чужди екарисажи унищожавали заразено със свинска чума месо. Нашите свинекомплекси със затворен цикъл на производство си бъркат сами фуражите, но съставките си ги вземат от вън. Дребните стопани, най-вероятно са се снабдявали с безплатен фураж от тези свинекомплекси и така са се заразили. Вероятността комарите да са преносители също е голяма. Изобщо това управление си показа капацитета и безхаберието. И така ние имахме огромен шанс, но вместо това взехме най-глупавото възможно решение. Къде са нашите научни специалисти. Защо те не отидоха на терен, да наблюдават болестта, да правят опити и търсят преносителя и ваксина. Защо прасетата не бяха оставени сами да си изработят антитела и да се разбере защо едни умират а други не. Каква поука си извадихме от този тези масови убийства на животни. Аз не желая вече нашата наука да получава субсидии, защото ние нямаме наука полезна за България... Изобщо такива мисли ме обземат като резултат от наказанието на работливите бедни българи от селата, които станаха и виновни според оная безхаберна Десислава.

 45. 46 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Аз съм за избиването на всичкото свинье!!!

 46. 47 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#41] от "deutscher._":

  Защо да каже за умрялото прасе?
  Тя държавата няма да даде и стотинка на тези хора. Само ги наказва и обвинява като най-големите виновници. Всеки се оправя както намери. Ти ако си ще се обадиш ли? От километър се вижда, че държавата иска тези производители от "задните дворове" да изчезнат и мафията да им внася месото. Ако може завинаги. Даже оная безхаберница - Десислава, побърза да обяви, че няма да разреши на малките, дето нямали построени кочини според измислената от тях биосигурност, да отглаждат животни. Сякаш ония дето спазваха биосигурността на кенефа на министърката не се заразиха от болестта.

 47. 48 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "Ще поскъпне ли свинското месо" ?
  Преди 2 дни купих прасе на 2лв кг . хората се отърват от прасунгерите и сега е момента да се пълнят фризерите. Зимата и да поскъпне няма кой да го купи тъй като хората се запасиха. Който е решил да забогатее с внос на свинско добре да си направи сметката да не увисне с няколко тона и да ги разпродаде на безценица

 48. 49 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Доста неправдоподобно звучи диви прасета от Румъния да преплуват Дунав и да пренесат заразата толкова бързо до големите свинеферми от затворен тип в България. В Сърбия защо не са я пренесли? Истинската причина е друга.

 49. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Властта ще си получи отговорът на изборите .!.
  никой българин няма да прости, че са го оставили без прасе

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 51 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  МНОГО ТОЧНО...!!!!!!!!!

 51. 52 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Що ми се губи мишока Мартинчо Константинов....да се изкаже младежа по въпроса...Дали жена му не му дава думата...или от смешното варненско университетче дето са все еснафчета-професорчета и доценти-еснафчета това не ги вълнува...Боже, боже...))))

 52. 53 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Лена....слаба статия....не цитирай такива момченца като някакъв николай вълканов от някаква интелагро...Момчето е световно неизвестно....дори и да опъва парици от разни фондове....Поразходи се, Лена по селата из България и тогава седни да попишеш....за проценти от производството, за храненето на прасетата..и т.н....Не искам да ти бъда безплатен учител и пътеводител...От бюрцето в редакцията такива справцичи повече не пиши...Ако имаш питания пиши ми....и не давай на момченцата от редакцията ви да ми изтрият коментара....Ясен ли съм...?)))

 53. 54 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Въпрос с повишена трудност - кой е причинител на тази стопанска трагедия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 54. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Въпрос с повишена трудност - кой е причинител на тази стопанска трагедия
  —цитат от коментар 54 на neut


  QUI BONO = КОЙ ПЕЕЧЕЛИ ??? КОЙ .... КОй ... Кой ... кой ....

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 56 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Народът е казал, че рибата се вмирисва откъм главата. БЗХ обвинява бабите и дядовците в селата за епидемията. Такова измиване на ръцете дори Пилат Понтийски не е правил. Преди юли месец тази година МЗХ, БАБХ и ДВСК нищо, ама НИЩО не направиха, за да информират населението за надвисналата опасност. Не следиха колко домащни свине се отглеждат, не провеждаха ветеринарен контрол над самите свине. Абсолютно никакви мерки срещу епидемията. Накрая се оправдаха, че били виновни баба и дядо, че не си регистрирали двете прасенца от кочинката в двора.

  Предлагам от утре МЗХ да си смени името на "Министерство по унищожаване на земеделието", т.е. МУЗ. Много ще му отива.

  И циркът вече стана още по-голям, когато поискахме пари от ЕС, за да възстановим щетите на пострадалите свиневъди. Ние сами си надробихме попарата, а после отидохме да ревем на ЕК да ни спасява с парични траншове. Ако бях на мястото на Юнкер или фон дер Лайен, щях да отговоря така - "нали взехте неправомерно пари за фалшивите къщи за гости- съберете си парите от тях!"

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 56. 57 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Заразяването на прасетата в България, носи почерка на руските хакери. Идва в момент, когато правителството финализира сделката за Ф16 и цели да разпилее ценен ресурс за обещетения, пари от Европа, които биха се ползвали за отбрана и намаляване на зависимостта от руската газ. Свинете са били заразени с вируса по хакерски способ, като компуторите.

 57. 58 Профил на Dimitar Mihailov
  Dimitar Mihailov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Главната причина е огромната популация на дивата свиня, чрез която се разпространява вируса. По този въпрос държавата не направи нищо. Цялата страна е заразена и дори тази година да оцелеят в южна България догодина вируса ще покоси и нея. Правителството не е способно да извършва превантивна дейност и тича след проблемите. Това е абсолютна некомпетентност и безхаберие.

 58. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Властта ще си получи отговорът на изборите .!.никой българин няма да прости, че са го оставили без прасе
  —цитат от коментар 50 на dark'star


  Ахъм. Ще си получи...
  Те защо "окалинчиха" цяла Тиквония? За да си имат твърд електорат, срещу когото никой да няма шанс за успех? И това с парите на същите диванета, дето им плащат данъците за тоя, дето клати гората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK