Поне месец и половина ще отнеме ремонтът на пострадалия при пожар мост на "Струма"

архивна снимка

© Надежда Чипева, Капитал

архивна снимкаРаботна група от Университета по архитектура, строителство и геодезия обследва пораженията по колоните на моста на автомагистрала "Струма" след пожара миналата седмица.


"Изпитванията започнаха. В общи линии ние имаме за задача, както се казва, да поставим диагнозата на болния, след което тези данни от проведените изпитвания ще бъдат предоставени на проектантите на мостовото съоръжение, които ще предприемат своите конструктивни мерки за възстановяване на проектната носимоспособност, надеждност и дълготрайност", обясни пред БНР инж. Димитър Назърски, член на работната група.


Той посочва, че има няколко колони, на които бетонът и армировъчната стомана са засегнати по-тежко от пожара. "Очевидно температурата е минала 800 градуса. За щастие в гредовата система на моста това топлинно въздействие е по-слабо, но все пак и там ще продължим да изследваме", допълва експертът.


Пораженията върху моста са най-големи в колоните по посока Кулата. Според Назърски ремонтът ще отнеме поне месец и половина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK