За 30 минути "Свободна Европа" стана... "Сибирь.Реалии"

Началната страница на Свободна Европа за България пренасочваше към сибирската версия.

© Дневник

Началната страница на Свободна Европа за България пренасочваше към сибирската версия.Промяна в сайта на "Свободна Европа" обърка потребителите днес - за кратко вместо страницата на българската редакция се отваряше като "Сибирь.Реалии". Проблемът беше забелязан около 15:30 ч. журналисти и от читатели, които започнаха да коментират в социалните мрежи, че svobodnaevropa.bg може да е хакната умишлено в деня, в който челната публикация е журналистическо разследване със заглавието "Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?".


Главният редактор на "Свободна Европа" за България Иван Бедров обясни пред "Дневник", че проблемът най-вероятно е технически и е бил решен за по-малко от половин час.


"Поддръжката ни е в Прага. Информирахме ги веднага и разбрах, че масово, много сайтове и в други държави са били насочвани към сибирския. Първоначално мислиха, че това се случва вътре, само в нашата мрежа, но сигналите продължиха и не можем да го свържем с определена публикация", коментира Бедров.
"Имаше сигнали от Иран, Русия и други държави. За по-малко от половин час проблемът е оправен", добави още той.


"Сибирь.Реалии" (sibreal.org) всъщност е една от страниците на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). В проблемните 30-ина минути вместо сайта на "Свободна Европа" се отваряха и други емисии на тази медия, включително на украински и на арабски. Журналистите на RFE/RL предоставят новини в 22 държави на 26 езика.


От началото на 2019 г. "Свободна Европа" е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език. Официалното ѝ представяне стана през лятото.


Страницата на статията за премиера Борисов се отваряше така при опит за прочитане от "Фейсбук".

Страницата на статията за премиера Борисов се отваряше така при опит за прочитане от "Фейсбук".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK