Общо 25 хил. пожара са потушени от началото на годината, сметището край Свищов още гори

Пожарът е локализиран, утре започва посипване с пръст над сметището край Свищов.

© Надежда Чипева, Капитал

Пожарът е локализиран, утре започва посипване с пръст над сметището край Свищов.Пожарът в района на сметището край Свищов пламна за трети път и още гори въпреки усилията на огнеборците да го потушат вече шесто денонощие. Мобилизирани са хора и техника от съседни общини, за да овладеят пожара, а в Свищов бе обявено бедствено положение.


"В гасенето на пожара участват 6 екипа пожарникари и доброволци от с. Овча могила и община Свищов. Осъществен е контакт с Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново за извършване на замерване на вредните емисии на въздуха", съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.


Станциите отчитат, че показателите на въздуха са в норма. В района на пожара са и служители от Изпълнителна агенция по горите в Свищов.
"Пожарът е локализиран, но все още тлее на площ около 50 дка", допълни комисар Николов, цитиран от "Фокус". Очаква се утре да започне посипването с пръст над сметището. Хората от вилната зона в местността Ненова шатра са най-засегнати от силния и гъст дим.


Ликвидирани са повече от 25 хиляди пожара от началото на годината, като са спасени почти 450 човешки живота, каза Николов. От началото на годината пожарната се е отзовала на над 36 хиляди сигнала за произшествия.


Ликвидирани са повече от 25 хиляди пожара, като само за последната седмица са пламнали над 1200 пожара. За същия период са извършени почти 10 хиляди спасителни операции, отчете Николов.


По думите му при тези инциденти са спасини близо 450 човешки живота. "През летния сезон са възникнали 300 пожара в горския фонд на страната и селското стопанство. Почти 12 хиляди са пожарите в сухи треви и храсти", допълни още Николов.


Той каза, че пожарите в депото за отпадъци в с. Шишманци, област Пловдив; в с. Брягово, област Хасково; в с. Воден, община Болярово, в складовата база на фирма "Феникс Ресурс" в Дупница; в района на с. Реброво, община Своге; в склада за вторични суровини в Ботевград са напълно изгасени.


Николов подчерта, че под мостове не може да има сметища и допълни, че това е и причината шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" да разпореди незабавна проверка на всички мостови съоръжения. Ще се проверява дали под тях има нерегламентирани сметища.


"Такова нещо при евентуално възникнал пожар представлява изключителна опасност за съоръжението", каза главен комисар Николов. Той обясни, че има постановление на следовател, с което е назначена експертиза. Тя трябва да установи точната причина за възникване на пожара край Дупница.


"Не е коректно аз да обяснявам каква е причината. При всички случаи е някаква намеса", каза Николов. Вчера прокуратурата повдигна две обвинения на управителя на фирма "Феникс" Кольо Илиев, който стопанисва сметището.


Най-често причините за пожари са високите температури, сушата и човешкият фактор. Николов призова хората да не палят огън на открито при силен вятър.


"Анализът показва, че в огромната си част причина за пожарите в природата е човешката дейност – селскостопанска работа, невнимателно използване на открити източници, палене на огън на нерегламентирани за тази цел места, използването на технически неизправни моторни превозни средства", коментира Николов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK