Комитет "Лозенец" сезира прокуратурата за бездействие на строителния надзор за "Златен век"

Комитет "Лозенец" сезира прокуратурата за бездействие на строителния надзор за "Златен век"

© Юлия ЛазароваИнициативният комитет "Лозенец", който се бори срещу строежа на 120-метровата сграда "Златен век", изпрати нови жалби до прокуратурата и до Инспектората на Висшия съдебен съвет.


Активистът Никола Вапцаров в сигнала до Софийска градска прокуратура привежда доказателства, че разрешителното за строежа на сградата окончателно е изтекло на 19 ноември 2017 г. и оттогава тя се изгражда незаконно. Вапцаров обвинява Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), че въпреки това не спира строежа окончателно.


"Съгласно член 153 от Закона за устройство на територията с презаверяването на разрешението за строеж (издадено 2007 г. и валидно до 2012 г.) срокът за завършване на строителството се удължава с още 5 години, или до 19 ноември 2017 г., и презаверяването е еднократно. Тъй като към тази дата строителството не е завършено, а разрешението е изтекло и няма процедура по действащото законодателство, с което повторно да се презавери, считаме, че случващото се строителство може да се категоризира като незаконно", обявява в жалбата си до прокуратурата Вапцаров от ИК "Лозенец".
През април ДНСК спря строежа на "Златен век", но временно, докато се отстранят забележките за установени отклонения от одобрения проект, свързани с два асансьора и необезопасен изкоп. Тази заповед бе прекратена с решение на Административен съд - София-град, в дело, заведено от инвеститора на строежа, фирмата "Артекс".


Съдията се произнася, че отменя заповедта за временно спиране, но в самия край на мотивите за това свое решение изразява и становище, което не е свързано с предмета на делото. Той обявява, че срокът на валидност на разрешението за строеж на "Златен век" е до 2028 г., с което според ИК "Лозенец" въпросният съдия от Административния съд е повторил позицията на инвеститорите от "Артекс" за срока на валидност на разрешението за строеж.


По тази причина гражданският комитет настоява Инспекторатът на ВСС да провери въпросния съдия за почтеност, конфликт на интереси и за действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Тези обвинения са по член 54, ал. 1, т. 8 от Закона за съдебната власт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK