Децата в интернатите да имат право и на месечни лични средства, предвижда проект

Децата в интернатите да имат право и на месечни лични средства, предвижда проект

© Валентина ПетроваИзбори 2022

Децата в интернати да имат право и на месечни средства за лични нужди. Това предвиждат промени в Правилника за устройството и дейността на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати, пуснати за съгласуване от образователното министерство.


Досега учениците, които имат проблем със закона и са настанени във възпитателните интернати, имаха право на средства "за създаване на условия за възпитание и обучение, за самоподготовка, нощуване, облекло, медикаменти, учебници, учебни помагала и безплатна храна". Парите за медикаменти, лични хигиенни материали и други досега отиваха при директорите на интернатите. А младежите нямаха достъп до лични средства.


Сега текстовете предвиждат децата да получават някаква месечна сума, която сами да разпределят в зависимост от личните си нужди. Текстовете не казват каква ще е сумата.
Друга промяна предвижда работилниците и помощните стопанства, които могат да бъдат разкривани към интернатите, да могат и да продават произведените продукти. Тези работилници и стопанства ще могат "да функционират като учебно-производствени бази за практическо обучение на учениците, чрез които училищата допълнително може да реализират собствени приходи".


При постъпването си в интерната всяко дете ще минава оценка на потребностите си от екипи за психолого-педагогическа оценка и подкрепа. На тази база ще се правят индивидуалните програми, чрез които ще се преодоляват причините, довели до противообществените им прояви, както и за подкрепа за личностното им развитие.


Промените предвиждат специална забрана учениците да "извършват дейности, свързани с налагането на религиозни доктрини, верски убеждения и/или нетолерантност".


В мотивите на вносителите се посочва, че тече подготовка на цялостната система за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Но докато тя стане факт, се налага поне временна промяна в някои методи на работа в интернатите.


За реформа в системата на детското правосъдие се говори от много години, а неправителственият сектор настоява за сериозни промени. А дискусии текат поне в последните три правителствени екипа. Но до момента конкретни текстове така и няма.


Сега в мотивите към измененията се твърди, че промените са почти готови и предстои внасянето им в Народното събрание. Такива податки и официални данни няма за момента от правосъдното министерство, което е инициатор на дискусии, работни групи и кръгли маси.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK