Децата в интернатите да имат право и на месечни лични средства, предвижда проект

Децата в интернатите да имат право и на месечни лични средства, предвижда проект

© Валентина ПетроваДецата в интернати да имат право и на месечни средства за лични нужди. Това предвиждат промени в Правилника за устройството и дейността на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати, пуснати за съгласуване от образователното министерство.


Досега учениците, които имат проблем със закона и са настанени във възпитателните интернати, имаха право на средства "за създаване на условия за възпитание и обучение, за самоподготовка, нощуване, облекло, медикаменти, учебници, учебни помагала и безплатна храна". Парите за медикаменти, лични хигиенни материали и други досега отиваха при директорите на интернатите. А младежите нямаха достъп до лични средства.


Сега текстовете предвиждат децата да получават някаква месечна сума, която сами да разпределят в зависимост от личните си нужди. Текстовете не казват каква ще е сумата.
Друга промяна предвижда работилниците и помощните стопанства, които могат да бъдат разкривани към интернатите, да могат и да продават произведените продукти. Тези работилници и стопанства ще могат "да функционират като учебно-производствени бази за практическо обучение на учениците, чрез които училищата допълнително може да реализират собствени приходи".


При постъпването си в интерната всяко дете ще минава оценка на потребностите си от екипи за психолого-педагогическа оценка и подкрепа. На тази база ще се правят индивидуалните програми, чрез които ще се преодоляват причините, довели до противообществените им прояви, както и за подкрепа за личностното им развитие.


Промените предвиждат специална забрана учениците да "извършват дейности, свързани с налагането на религиозни доктрини, верски убеждения и/или нетолерантност".


В мотивите на вносителите се посочва, че тече подготовка на цялостната система за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Но докато тя стане факт, се налага поне временна промяна в някои методи на работа в интернатите.


За реформа в системата на детското правосъдие се говори от много години, а неправителственият сектор настоява за сериозни промени. А дискусии текат поне в последните три правителствени екипа. Но до момента конкретни текстове така и няма.


Сега в мотивите към измененията се твърди, че промените са почти готови и предстои внасянето им в Народното събрание. Такива податки и официални данни няма за момента от правосъдното министерство, което е инициатор на дискусии, работни групи и кръгли маси.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 380 Любопитно

  Парите за медикаменти, лични хигиенни материали и други, досега отиваха при директорите на интернатите.

  То било хубаво да си директор

 2. 2 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Към автора - какво означава думата "податки"?!

  Иначе подкрепям идеята. Нормално е да разполагат с някаква сума децата.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 3. 3 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да ги дадът на Мафията Пеевски и Илия Павлов. Какво ще си купе? То няма.

 4. 4 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Става дума за малолетни и непълнолетни, настанени в
  възпитателните интернати, това са предимно орки, всички с противозаконни прояви. Съгласен съм да получават пари, но срещу положен труд, иначе не виждам възпитателна мярка. Реално в такива интернати събират "наборите", там те обменят опит и намират приятели по интереси. И какво се получава? Правиш престъпление, малолетен/непълнолетен, карат те в интернат с други като теб, хранят те, обличат те, полагат все пак елементарни грижи, спиш в бели чаршафи, имаш баня и медицинско обслужване и накрая да ти дават джобни.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK