Общо 70 440 са евтаназираните до момента прасета на територията на област Русе

Общо 70 440 са евтаназираните до момента прасета на територията на област Русе

© Велко АнгеловОбщо 70 440 са евтаназираните до момента прасета на територията на област Русе заради африканската чума. В тази бройка не влиза констатираното тази седмица едно ново огнище на болестта в промишлената свинеферма в село Караманово, където от вчера е започнало умъртвяването на всичките 4500 прасета.


Това съобщиха днес от областната администрация в Русе след заседанието на местната постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия.


Все още не е приключило и умъртвяването на прасетата от свинефермата в с. Голямо Враново, тъй като собствениците са попитали Министерството на земеделието и храните дали евентуално е възможно да запазят част от отглежданите животни.
Местните власти са привлекли и експертен екип от Германия, който да помогне при изготвянето на анализ на биосигурността на всички засегнати индустриални ферми от Северна България. Целта е да се види какво може да се подобри, преди във фермите да бъдат взети нови животни.


Също така от понеделник насам са регистрирани 3 нови случая на болестта при диви свине в селата Просена, Мечка и Писанец. Заради това са въведени нови ограничителни зони в шест ловностопански района, попадащи в зоната около огнището на с. Писанец, Русенско. Такива мерки са въведени и в седем ловностопански района, попадащи в зоната около огнището на африканска чума с. Осеново - Варненско.


От комисията в Русенско коментират, че тенденцията на национално ниво към момента е за
повишаване на броя на случаите на африканска чума по диви свине.


От вчера вечерта има и нов единично разкрит случай на чума при диво прасе на територията на държавното ловно стопанство Витошко-Студена. И тук традиционно е определена зона от 200 кв. км около умрялото прасе. Забранява се и достъпът на всички, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките срещу чумата в седем ловностопанските територии, попадащи в зоната около огнището.


На интерактивната карта, поддържана от БАБХ, индустриалните стопанства с обявени 20-километрови зони са отбелязани в червено.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK