Дърводобивните фирми в Смолянско готвят протести заради ограниченията срещу чумата

Дърводобивните фирми в Смолянско готвят протести заради ограниченията срещу чумата

© Георги КожухаровФирмите за дърводобив в област Смолян са против въведените мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете и са готови на протести. Това се разбра на днешното заседание на смесената постоянна епизоотична комисия в област Смолян, съобщава "Фокус". В инфектираните зони в момента се разрешава само извозването на вече складираната и добита дървесина.


Заради въведените ограничения общините в областта са подписали петиция, която зам.-кметът на Смолян Мариана Цекова е дала на областния управител Недялко Славов. Тя коментира, че държавните горски стопанства са били обезпокоени от ситуацията и са организирали среща с представители на всички общини, на дърводобивния бранш, на горските сдружения и лесовъдите в региона.


"Смолян е регион, чието развитие ще е много трудно, ако няма дърводобив и туризъм. С въведените мерки не можем да се доберем до населените места, тъй като и за тях минаваме през горски фонд. Ако се издаде заповед за достъп, няма да може да обслужваме населението там", е заявила Цекова.
Зам.-кметът на Чепеларе Наталия Каварджиева също посочи, че проблемът с наложените мерки заради болестта е сериозен. Заради откритото огнище на африканска чума край село Забърдо феноменът Чудните мостове също не може да посреща туристи. "В община Чепеларе има много фирми, които се занимават с дърводобив, и ако наложената забрана за добив, която е за два месеца, не се спре, хората няма да могат да се снабдят с дърва за огрев. В общината има и много картофопроизводители, чиито ниви също са в гората и за да се стигне дотам, се минава през горски фонд. Има и много животновъдни обекти, в които се отглеждат овце и телета, които пашуват в региона. Ние заставаме зад петицията на кметовете от област Смолян", заяви Каварджиева. Тя посочи, че с наложените мерки се спира туризмът, и попита какво ще се прави, ако има случай на зараза в Пампорово.


"Сега е времето, в което се добива дървен материал за огрев. Ако за два месеца оставим нашите работници без работа, повечето ще емигрират. Ако се появи нов случай на болестта, срокът за забраната за дърводобив също ще се увеличи и това ще продължи до безкрайност", коментира пък Стефан Янков - лесовъд на частна практика и председател на кооперацията в село Зорница. Протестите ще се родят от само себе си, тъй като, ако хората останат без работа заради предприетите мерки, сами ще тръгнат на протест, смята той.


Областният управител Недялко Славов предложи всички общински епизоотични комисии да се съберат до вторник, когато в 14.00 часа отново ще заседава областната епизоотична комисия. И след това да се вземе общо решение на база становищата по общини.


50 нерегистрирани прасета намериха във Варненско


Четири сигнала за отглеждане на прасета въпреки забраната във Варненска област са били подадени на телефон 112. При проверката в частни домове са открити 50 нерегистрирани животни в селата Куманово и Каменар, съобщи БНР. От Областната дирекция по безопасност на храните във Варна напомнят, че срокът за доброволно унищожаване на свинете изтече в края на юли.


Всеки ден санитарни инспектори и представители на общините в областта проверяват за нерегистрирани животни. За стопаните, които не са заклали доброволно прасетата си, вече има санкции.


По данни на дирекцията във Варненска област близо 98% от собствениците на прасета тип "заден двор" вече са умъртвили животните си. След 1 септември те ще получат по 300 лв. за дезинфекция на обектите.


От Дирекцията по безопасност на храните заявиха, че вече няма напрежение сред стопаните в областта. В община Долни чифлик, където имаше протести, всички стопани вече са унищожили прасетата си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK