БСП и зам.-министър искат да няма съкратено производство при тежки престъпления

Крум Зарков

© Цветелина Белутова, Капитал

Крум ЗарковСъкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Такова предложение за промяна в Наказателния кодекс ще внесат депутатите от БСП в първата седмица на новата парламентарна сесия. Намерението на левицата беше обявено днес от народния представител Крум Зарков, съобщава lex.bg.


"Янаки Стоилов (бел. ред. бивш депутат от БСП) е човекът, който написа между 2009-2010 г. закон и той беше приет – съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Това беше променено през 2010 г. с нови редакции. Ние трябва да върнем състоянието там, където му е мястото", каза Зарков.


Повод за искането на БСП е случаят с убитото дете в сливенското село Сотиря. По думите на Зарков съкратеното съдебно следствие има своя смисъл и той е престъпникът да бъде наказван бързо, а не да се чака с години краят на процеса. Но имало престъпления, за които то не бива да се прилага и такъв бил именно случаят с убитото момиче.
"Министерството на правосъдието се беше ангажирало, че ще има готова нова цялостна концепция за наказателната политика на България и тя трябваше да е готова до края на миналата година", посочи Крум Зарков и уточни, че срокът бил удължен до края на август 2019 година.


По-рано днес заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов изрази сходна позиция. Според него е разумно съкратеното съдебно следствие при особено тежки случаи да отпадне.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK